A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

VW

X

Y

Z

Æ

Ø

Å


Få det månedlige nyhedsbrev og vær på forkant med nyhederne om kæledyrs sundhed og sygdom

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet

Tilbud på VetPro

I februar måned får du rabat
Vetpro Slankefoder, der
hjælper din hund af med de
ekstra kilo på sidebenene.

Se alle tilbud i vores webshop

Kløe

Af dyrlæge Peter Kierk

Hvad er kløe hos hunde?
Hudens nerver består af et netværk af fine nervefibre. Disse fibre kan reagere med kløe ved forskellige lidelser, f.eks. allergi (der kan være tale om både inhallations-
allergier, foderallergier, parasitallergi osv.), immunlidelser, bakterieinfektioner, svampeinfektioner og hormonforstyrrelser.

Hvilke symptomer er forbundet med kløe?
Hunden vil ofte klø sig, slikke, bide eller gnubbe sig enten på et afgrænset område eller over det hele - afhængig af problemets art. Afhængig af årsagen kan der være tale om et typisk kløemønster.

Ved inhalationsallergi, dvs. en reaktion på allergifremkaldende stoffer, der kommer i luftvejene (f.eks. pollen), vil hunden f.eks. især klø sig i ansigtet, på benene og poterne, samt i armhuler og lyske.

Alle former for skadelige påvirkninger kan give irritation i huden. Hvis hunden har kløe, er det derfor vigtigt, at du tager den til dyrlæge for at få den grundigt undersøgt.

Hvordan kan dyrlægen stille diagnosen?
Det er vigtigt, at dyrlægen får oplysninger om hundens sygdomsforløb fra ejeren, så det kan afgøres, om der er tale om en primær eller en sekundær reaktion - dvs. om kløen opstod før infektionen (sekundær reaktion), eller om infektionen opstod samtidig med kløen (primær reaktion). Disse oplysninger sammenholdes med en grundig undersøgelse af hunden, så dyrlægen kan stille en diagnose og begynde på behandlingen.

Det kan være svært at finde den præcise årsag til hundens kløe, og man kan derfor være nødsaget til at behandle hunden for symptomerne uden at vide, hvad hunden reagerede på i første omgang.

Ud over ejerens oplysninger om hundens sygdomsforløb og en grundig under-
søgelse af hunden har dyrlægen mulighed for at benytte sig af laboratorie-
undersøgelser. Desuden kan der tages hudprøver, som kan undersøges i mikroskop. Prøverne kan eventuelt indsendes til undersøgelse hos en specialist.

Hvordan behandles kløe?
Man forsøger at finde frem til den kløeudløsende årsag. Drejer det sig om allergi, kan der udtages en blodprøve, og der kan laves en priktest og undertiden en kontakttest. Når dyrlægen har fundet frem til det allergifremkaldende stof, forsøger man at fjerne det fra hundens omgivelser, eller - hvis der er tale om en inhallationsallergi - at hyposensibilisere

  • Er kløen opstået som følge af lopper, behandles hunden mod lopper
  • Er kløen i forbindelse med en hudbetændelse, behandles hunden med antibiotika
  • Er kløen opstået i forbindelse med f.eks skab infektion, behandles denne

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har kløe?
Hvis den udløsende årsag kortlægges, og man kan behandle denne, er der ofte gode resultater med at holde kløen under kontrol.

Hvorfor får hunde kløe?
Mange hunde lider af kløe, fordi der er så mange udløsende faktorer, som fører til kløe.

Hvad er risikoen for, at din hund får kløe?
De fleste hunde vil på et eller andet tidspunkt i deres liv få kløe.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få kløe?
Alle racer er udsatte, men specielt racer, som er udsat for allergi, har tilbage-
vendende kløe. Det er dalmatiner, golden retriever, new foundland, chow-chow, schæfer, engelsk setter, irsk setter, lhasa apso, kinesisk shar pei, små terriers, boxer, engelsk bulldog, miniature schnauzer, beagle og akita inu.

Del