Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat

Canikur Pro, 30 ml Køb her

Aptus Aptobalance pulver, 100g Køb her
Mængderabat

Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk Køb her

Panzym Forte pulver, 200g Køb her

Diapaste Hund & Kat, 60 ml Køb her

SponsoreretDværgbærmispel - hund

Cotoneaster / dværgbærmisbel med giftige røde bær

Af dyrlæge Peter Kierk.

Hvordan ser cotoneaster/dværgbærmisbel ud?

Cotoneaster er en stedsegrøn plante, som er repræsenteret i forskellige sorter fra krybende planter til små buske, der normalt kun bliver få meter høje. Bladene er små og ovale, skinnende mørkegrønne på oversiden og blege på undersiden. Blomstringen finder sted i maj og juni, og blomsterne er hvide.
De røde bær ses om efteråret og bliver hængende på planten til langt ud på vinteren. Planten er normalt en have- og parkplante, men vokser vildt på Bornholm.

Hvor kan hunden komme i kontakt med cotoneaster / dværgbærmisbel?

Bærrene er den giftige del af planten, og da der kan være adskillige af dem og planten ikke er en ualmindelig haveplante, er der en sandsynlighed for, at en hundehvalp eller en ung hund kommer til at spise af dem.

Hvilken gift indeholder cotoneaster / dværgbærmisbel?

Hele planten indeholder cyanogene glycosider, der i danske beskrivelser betegnes som blåsyreglykosider. Koncentrationen af giftstoffet er markant højest i frugtkødet i bærrene, og ikke i kernerne, som det ses ved mange andre planter.

Hvordan viser forgiftningssymptomer sig?

Efter indtagelse af planten ses savlen, opkast og diarré, som kan være blodig.
Blåsyreglykosiderne, der findes i bærrene, er særdeles farlige, når de bliver optaget i organismen, idet der finder en større eller mindre fraspaltning af den yderst farlige blåsyre (cyanbrinte) sted. Blåsyreforgiftning viser sig ved halsbrand, smerter i brystet og stærk angstfølelse. Temperaturen stiger, pulsen øges, pupillerne udvides og slimhinderne kan antage en blålig karakter.
Hvis døden indtræder, sker dette som følge af en lammelse af åndedrættet. Der er heldigvis kun sjældent set en dødelig udgang af forgiftning med planten, eftersom hunden vil kaste det meste af de indtagne bær op, og giften derved ikke vil nå op på en dødelig dosis.
Rapporter beskriver, at forgiftninger af børn med cotoneaster / dværgbærmisbel i sjældne tilfælde har haft en dødelig udgang.

Hvad kan man gøre for at modvirke giften?

Har man dværgbærmisbel i sin have, skal man være opmærksom på at hunde, og specielt  hundehvalpe, ikke har adgang til planten. Hvis hunden har indtaget bærrene, skal man straks søge dyrlæge, der kan give et brækmiddel eller foretage en maveskylning. Det kræver indlæggelse af  hunden, hvis der ses tegn på blåsyreforgiftning, da denne forgiftningstilstand er meget vanskelig at håndtere.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop