Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Erantis - hund

Gule erantis med giftig jordstængel

Af dyrlæge Peter Kierk.

Hvordan ser erantis ud?

Erantisen er velkendt af de fleste mennesker.
Den er forsynet med en knoldformet jordstængel. Blomsterstænglen er u-grenet 1-blomstret. Bladene er grundstillede stjernedelte med fligede afsnit. Blomsten er gul og omgivet af et 3 bladet svøb dernæst de store gule bægerblade og kronbladene, der er kræmmerhusformede.

Hvordan kommer dyrene i kontakt med erantis?

Planten findes i de fleste villahaver og enkelte steder vildt i naturen.
Den giftige del af erantisen er rodknolden, så det er mest sandsynlig, at hunde (specielt hvalpe) der ved at grave og æde knoldede jordstængel udsættes for den giftige del af erantisen.

Hvilken gift indeholder erantis?

Erantis indeholder i rodknoldene to forskellige digitalisagtigt virkende glykosider. Der skal spises en del før der ses forgiftningsymptomer, da koncentrationen af giftstofferne ikke er så udtalt som f.eks. digitalisplanten (Fingerbøl).

Hvordan viser forgiftningssymptomer sig?

I starten ses kvalme og utilpashed. Senere  udvikler forgiftningstilstanden sig med opkast og diarre, Evt. ændringer i hjerte-rytmen (bradykardi), dvs. hjertet slår langsommere.

Hvad kan gøres for at mod virke giften?

Ser man en hund æde rodknoldene fra en erantis, er den sikreste måde at undgå en forgiftning straks at søge dyrlæge. Ved at give et brækmiddel vil maven blive tømt, således at der ikke sker yderligere. Der findes ingen specifik modgift, men står man med et forgiftningstilfælde er det vigtigt at væsketerapi iværksættes for at undgå dehydrering (væske-mangel).

Tilbud
89,00 kr
75,00 kr

Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk

Tabletter til regulering af tarmfunktionen ved diarré.  Canikur tyggetabletter er et kosttilskud udviklet specielt til hunde til regulering af tarmfunktionen ved diarré. Tabletterne kan bruges ale...

Køb her
Mængderabat
189,00 kr
Ned til
173,00 kr

Diapaste Hund & Kat, 60 ml

Fodertilskud til dårligt fungerende mave. Diapaste er et fodertilskud til hunde og katte med dårligt fungerende mave. Det indeholder bindende lermineraler og præbiotika (MOS) der beskytter, fremme...

Køb her
Tilbud
129,00 kr
109,00 kr

Canikur Pro, 30 ml

Pasta ved diarré og ubalance i tarmen. Canikur Pro er en velsmagende pasta, der indeholder hjælpestoffer med tredobbelt funktion, som styrker og understøtter tarmbalancen.

Køb her
189,00 kr

Aptus Aptobalance pulver, 30 breve

Mælkesyrebakterier til hunde og katte med følsom mave. Aptus Aptobalance er et probiotika (mælkesyrebakterier), som bidrager til at stabilisere tarmfloraen og anbefales til hunde og katte med ”føl...

Køb her
739,00 kr

Hill's Canine i/d, 12 kg

Mavetarmdiæt til hund.  Hill's Canine Prescription Diet i/d er velegnet til hunde med diarré, opkast eller mave-tarmproblemer. 

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her