Sponsoreret
Liljekonvaller - hund
Af dyrlæge Peter Kierk.
Hvordan ser liljekonval ud?
Liljekonvallen er 20 - 30 cm høj. Om foråret dannes to oval lancetformede blade, og i maj/juni ses blomsterne som hvide, hængende, små, klokkeformede miniklaser på stilken. Blomsten omdannes om efteråret til røde bær.
Hvor kan dyrene komme i kontakt med liljekonval?
Liljekonvallen vokser i næsten hele Europa bortset fra i de nordligste egne.
I Danmark ses planten specielt i lysåbne løv- og blandingsskove samt som prydsplante i vores haver.
Hvilken gift indeholder liljekonval?
Liljekonval indeholder i alle plantedele digitalisglykosiderne convallatoxin, convallamarin, convallasid samt saponin.
Hvordan viser forgiftningssymptomerne sig?
Liljekonval har fra gammel tid været en velkendt lægeplante på grund af plantens indhold af digitalisglykosider, der indvirker på hjerte, kredsløb og urinudskillelsen.
Forgiftningssymptomer ved større indtagelse af liljekonval vil hos hund og kat være følgende:
- kvalme
- opkastning
- diarré
- koliksmerter i bugen
- svimmelhed
- faldende puls
- regelmæssig hjerterytme med blodtryksstigning senere i forløbet ses en accelereret puls.
- Ved et hjertekardiogram (EKG) ses ændringer i forkamrenes sammentrækninger.
- Ved slutstadiet ses blodtryksfald, kollaps og hjertestop.
Det er imidlertid sjældent, at hunde eller katte vil konsumere så meget liljekonval, at der ses et dødligt forløb, da planten ikke smager godt.
Hvad kan man gøre for at modvirke giften?
Er skaden sket, vil behandlingen være afhængig af, hvor langt man er i forgiftningsforløbet. Behandling med brækmiddel vil være første skridt, hvis dyret lige har spist planten, derudover gives et afføringsmiddel og et "tarmrensende" middel som f.eks. medicinsk kul.
Befinder dyret sig senere i forløbet, kan behandling med hjerteregulerende medicin komme på tale. Det vil her være en uvurderlig hjælp at have et EKG-apparat (hjertekardiogrammåler) til rådighed.
Det forgiftede dyr vil også have behov for væsketerapi for at kompensere for det væsketab, der er sket som følge af opkast og diarré.
Anden viden om liljekonvaller
Pulveriseret liljekonval er blevet brugt som nysepulver, da man tidligere troede, at slim var sygdommens bærer, og at det derfor gjaldt om at komme af med det.
Går man 200-300 år tilbage brugte man specielt liljekonval mod epilepsi, og til dette formål blandede man planten med så mærkelige ting som inddampet bjørnegalde, ulvehjerte, pulveriseret elgklov eller pulveriseret menneskekranie.
I gamle apotekerfortegnelser fremgår det også, at de menneskekranier, det var bedst til dette formål, var dem der stammede fra kriminelle, der var blevet henrettet.
I Rusland har landbefolkningen langt op i forrige århundrede brugt liljekonval mod epilepsi og diverse hjertesygdomme.
Ser vi på dødsfald på grund af liljekonval hos mennesker er der rapporteret et tilfælde, hvor en femårig dreng drak af en vase, hvor der havde stået liljekonvaller i.