Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat

Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk Køb her
Mængderabat

Canikur Pro, 30 ml Køb her

Diapaste Hund & Kat, 60 ml Køb her

Aptus Aptobalance pulver, 100g Køb her

Panzym Forte pulver, 200g Køb her

SponsoreretNikotin - hund

Nikotinforgiftning hos hund

Af dyrlæge Kirsten Boeck.

Hvad er nikotinforgiftning hos hund?

Der findes rigtig mange forskellige nikotinholdige produkter på markedet : cigaretter, cigarer, pibetobak, snus, nikotinvæske til e-cigaretter, nikotintyggegummi og – plastre m.fl. og forgiftningssymptomer kan opstå, når hunde – og især hvalpe og unghunde – spiser nogle af disse produkter. Tobaksprodukter kan findes i hjemmet og desværre henkastes der ofte nikotinholdige produkter som f.eks snusposer i naturen, hvor dyrene kan indtage det. Nikotinet opkoncentreres i cigaretstumperne, så derfor kan cigaretskod indeholde ret meget nikotin.

Hvad er symptomerne på nikotinforgiftning?

Nikotin påvirker både det centrale og perifere nervesystem og dermed åndedræt og kredsløb og er potentielt dødeligt, hvis det optages i for store mængder i forhold til hundens vægt.
Hvis hunden ikke kaster op, kan en nikotinforgiftning udvikle sig inden for få minutter til flere timer efter indtagelsen af nikotinen. Forgiftningssymptomerne starter med kvalme og savlen, og derefter ses opkast og diarré. Indvirkningen på nervesystemet vil manifestere sig ved, at hunden virker forvirret, har kulderystninger, stiv gang, er angst og efterhånden bliver mere svag og afkræftet.
Nikotin har den effekt på det autonome nervesystem, at det først stimuleres og derefter hæmmes. Denne effekt indvirker på kredsløbet og åndedrættet, efterhånden som forgiftningen forløber. Åndedrætsbesvær er slutstadiet af nikotinforgiftning på grund af en lammelse af åndedrætsmuskulaturen. Hjertet vil fortsætte med at slå, indtil iltmanglen er så udtalt, at dyret dør.

Hvor meget nikotin skal der til, før det er farligt for hunden?

Det er uvist, hvor stor mængde nikotin, en hund skal indtage, før der optræder forgiftningssymptomer, men det vil afhænge af hundens størrelse og om den hurtigt kaster det indtagne op. Man ved, at forgiftning kan opstå hos børn ved indtagelse af 1 mg nikotin pr. kg legemsvægt. Det menes at dødelig dosis for en hund er ca 10 mg/kg.

Indholdet af nikotin i nogle af de forskellige produkter angives at være :

  • Nikotintyggegummi: 2-4 mg pr. stk
  • Cigaretter: 9-30 mg
  • Snusposer: 10-30 mg
  • E-cigaretter: patroner med flydende nikotin - op til 80 mg/ml

Hvordan behandles nikotinforgiftning?

Det er meget vigtigt, at få hunden bragt til dyrlæge hurtigst muligt. Da nikotinforgiftning kan ligne andre typer af forgiftninger, er det vigtigt at oplyse til dyrlægen, om du har nikotinholdige produkter i hjemmet eller du har mistanke om, at hunden har indtaget noget på en gåtur.

Dyrlægen vil agere ud fra situationen, som er afhængig af dyrets symptomer og hvor lang tid, der er gået efter indtagelsen. Det kan blive aktuelt at fremkalde opkastning eller foretage en maveskylning. Hvis hunden først kommer i behandling sent og der er gået mere end tre timer efter indtagelse, kan man vælge at indgive aktivt kul, som vil binde sig til det giftige stof i tarmkanalen. Der vil blive taget hånd om eventuelle kramper og hjerte- og blodtryksproblemer og iværksat intensiv behandling med ilt og intravenøs tilførsel af væske. Der findes ingen decideret modgift til nikotin.

De første 4 timer anses for at være kritiske. Hvis hunden klarer at stå igennem dem, er der gode muligheder for fuldstændig helbredelse.

Hvordan forebygges nikotinforgiftning?

Det er vigtigt, at alle nikotinholdige produkter holdes udenfor rækkevidde, især hvis man har en hvalp i huset. PÅ samme måde skal man være meget opmærksom, hvad hvalpen tager i munden/spiser på en gåtur, - og fjerne det, hvis det er muligt. Det kan gå meget hurtigt.

Sidst, men ikke mindst, kunne man ønske sig, at mindre affald blev henkastet i naturen – også cigaretskod og snusposer.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop