Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
Mængderabat

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her

Sponsoreret

Røg - hund

Af dyrlæge Peter Kierk.

Hvad er røgforgiftning hos hunde?

Røgforgiftning af hunde skyldes inhalation af røg, som regel i forbindelse med ildebrand i det hus, hvor dyret lever.

Hvad er symptomerne på røgforgiftning?

Symptomerne på røgforgiftning er:

  • Indledningsvist hoste og åndedrætsbesvær
  • Får tilstanden lov til at udvikle sig, vil slimhinder og hud ændre farve over i det kirsebærrøde (kulilteforgiftning) og senere lilla på grund af iltmangel (cyanose). Dette skyldes en væskeansamling (ødem) i lungerne, som igen forårsager iltmangel og væskeansamlinger i hjernen og heraf følgende beskadigelser af centralnervesystemet.
  • Dyrene besvimer, og de kan sove, indtil døden indtræder
  • Udvikler røgforgiftningen sig yderligere, vil iltmangel i hjernen medføre hjerneskader
  • Der kan udvikles lungebetændelse på grund af lungeskaderne

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Diagnosen røgforgiftning er ikke vanskelig at stille, da dyret selvsagt lugter af røg og indleveres til dyrlægen i forbindelse med en husbrand.

Hvordan behandles røgforgiftning?

Røgforgiftning vil altid som udgangspunkt blive behandlet med ilt. Dette kan gøres ved hjælp af et såkaldt ilttelt (en maske) eller ved indførsel af en iltslange i næse eller luftrør. Fra indledningsvis at give en meget høj koncentration af ilt vil man langsomt reducere den indgivne mængde, efterhånden som dyret kommer sig.

Er dyret i chok, vil væskebehandling komme på tale, men det er meget vigtigt, at dette ligeledes sker langsomt, så man ikke forværrer væskeansamlingerne i lunger og hjerne. Da tilstanden er forbundet med smerte, skal dyret smertebehandles. Lungebetændelse er en meget almindelig komplikation i forbindelse med røgforgiftning, og behandling med antibiotika er derfor også nødvendig.

Hvad er fremtiden for din hund, hvis den har røgforgiftning?

Prognosen afhænger af, hvor tidligt i forløbet, der iværksættes en korrekt behandling af patienten. Beskadigelserne i lunger og hjerne kan være så omfattende, at de medfører døden. Da dyr reddet fra brandende huse tillige ofte har brandsår, kan komplikationerne ved disse gøre prognosen dårligere.

Hvordan undgår man røgforgiftning?

Det er svært at sige, hvordan man undgår røgforgiftning, da husbrande ofte er uheld. Man kan dog på sin hoveddør skilte med, at der befinder sig dyr i huset eller lejligheden, så de ikke bliver glemt under en ildebrand. Sådanne dørmærker kan bestilles gratis på www.dyrefondet.dk.

Anden viden om røgforgiftning hos hunde og katte

De røgforgiftninger, man som dyrlæge ser, har meget ofte været forårsaget af mad, der er brændt på i et køkken, hvor en kat eller hund har opholdt sig. Det er, ud over at få slukket en eventuel brand og få luftet ud, i dette tilfælde meget vigtigt at få dyret bragt til dyrlæge med det samme. Selvom der ikke nødvendigvis er noget at se på hunden eller katten, vil der efter en eller to dage ofte udvikles en voldsom, irriteret hoste og eventuelt opstå andre komplikationer.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop