Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Diapro PLUS til hund og kat, 20 breve Køb her

Panzym Forte pulver, 200g Køb her

Diapaste Hund & Kat, 60 ml Køb her
Tilbud
109,00 kr

Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk Køb her

Diapro Hund & Kat, 100 kapsler Køb her
Tilbud
159,00 kr

Canikur Pro, 30 ml Køb her

Sponsoreret

Svampe - hund

Grøn fluesvamp - meget giftig for hunde og mennesker
Af Kirsten Boeck Svampeforgiftning hos hunde

Alvorlige forgiftninger med svampe optræder ikke særligt hyppigt hos hunde, da svampe i skovbunden og andre steder normalt ikke er særlig attraktive for dem. Det kan dog forekomme, at især hvalpe og unghunde har trang til at smage på, hvad de finder på deres vej og derved også spiser svampe. Det kan medføre forgiftningssymptomer af varierende styrke og i sjældne tilfælde er der også rapporteret om dødelig udgang.

Hvilke svampe er giftige for hunde?

Da hunde, ligesom mennesker, hører til gruppen af énmavede pattedyr, er det stort set de samme svampe, der udløser forgiftninger hos begge arter. Der findes ca 600 forskellige slags svampe i Danmark og af dem er ca 30 giftige i en eller anden grad. Symptomerne kan spænde over hele spektret fra smerter i maven, opkastning, diarré til livstruende påvirkning af indre organer.

Nogle få svampe er livsfarligt giftige, de farligste kan man se beskrivelse og billeder af her:

De 5 giftigste svampe

Snehvid og grøn fluesvamp er klart de giftigste, mens rød fluesvamp kommer længere nede i rækken. Den grønne fluesvamp er ansvarlig for langt hovedparten af de dødeligt forløbende svampeforgiftninger.

Desuden er almindelig netbladhat rapporteret at have udløst en dødelig forgiftning af en lille hvalp.

Hvad er symptomerne på svampeforgiftning?

En mild svampeforgiftning kan medføre symptomer med kvalme, opkast og diarré, som er ubehagelige men dog forbigående og ikke livstruende. Men har hunden indtaget svampe fra gruppen af fluesvampe, er situationen anderledes alvorlig. Fluesvampe indeholder amatoxiner, som forårsager celledød i lever og nyrer. Da leveren hurtigt optager giftstofferne fra blodet, er dette organ særlig udsat. Tegnene på organsvigt optræder med lidt forsinkelse (1/2-1 døgn), men er desværre altid dødeligt forløbende.

Hvad gør jeg, hvis min hund har spist giftige svampe?

Har du mistanke om, at din hund har spist giftige svampe, bør du – hvis det er muligt – tage et billede af det sted, hvor svampene vokser og der er flere tilbage af samme slags. Derefter skal du hurtigst muligt bringe hunden til dyrlæge.

Har du en lille hvalp eller en forslugen unghund, bør du holde den i snor på steder og på den årstid, hvor der er risiko for, at der kan gro svampe.

Anden viden om svampe

Hvert år rammes mennesker af svampeforgiftning og man ved præcis, hvor mange. Men hvor mange hunde, der bliver syge af svampeforgiftning, laves der ikke statistik på.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop