Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Kend dine begrænsninger

Som udgangspunkt er vi danskere meget optimistiske, når vi skal vurdere vores egne evner. Tænk blot på planerne om opsparingen, slankekuren, motionsplanen m.m. Når du vurderer din evne til at holde hund, er det derfor en god idé at trække ca. 20 % fra. Er du første gangs hundekøber, så køb ikke en race der er alt for eksotisk eller krævende. Før du anskaffer dig en hund bør du gøre dig følgende overvejelser:

Har du tid?

Alle hunde, uanset race, er flokdyr og har brug for at være sammen med dig for at trives. En hund bør ikke være alene mere end 5-6 timer dagligt. Hunden skal udover daglig motion, aktiveres og trænes for at blive mentalt træt og tilfreds. Endelig skal du påregne tid til at børste og soignere hunden (varierer fra race til race). Alt i alt skal du kunne afsætte minimum 1½ time om dagen til at beskæftige dig med hunden - udover al den tid, hvor du på anden måde er sammen med hunden.

Passer en hund ind i din hverdag?

En hund trives bedst med en nogenlunde regelmæssig tilværelse. Lange arbejdsdage, mange flytninger, skiftende arbejdstider, rejseaktiviteter, pasningsordninger m.v. kan godt gøre hunden urolig og stresset.

Hvad med fysikken?

Selv den mindste hund skal i et eller andet omfang motioneres, trænes og have oplevelser, og det stiller krav til fysikken. Store hunde kræver generelt mere træning, da de ellers kan være svære at håndtere og have med ud. Men alle hunde har krav på oplevelser og vil gerne ud og gå tur (også selv om du har en stor have).

Har du råd?

Det koster at have hund - og her tænkes ikke på hvalpens pris. Anskaffelsesprisen er nemlig forbavsende lille, når man tænker på hvad det koster at holde hund i 10-15 år. Man skal påregne udgifter til mad, hundeudstyr, vaccinationer, loppe- og ormemidler, regelmæssige og uventede dyrlægebesøg, træning, pelspleje, pensionsophold, div. forsikring m.v.

Så synes man, at prisen på en stambogsført hvalp til mellem 3500 - 8000 kr. (afhængig af race) lyder afskrækkende, bør man overveje, hvorvidt man overhovedet har råd til at holde hund.

Foderet alene anslås til at beløbe sig til:

En lille hund spiser årligt for mindst 800 kr., en mellemstor hund for ca. 1800 og en stor hund spiser for ca. 3400 kr. årligt. Rekvirer evt. folderen "Hvad koster det at holde hund?" fra Dyrefondet.

Hvordan bor du?

Hundens størrelse bør også i nogen grad afhænge af hvordan du bor. Hvis du bor i lejlighed og skal gå på rigtig mange trapper hver dag, er det uhensigtsmæssigt at vælge en meget stor og tung race, idet det er belastende for hunden at gå på de mange trapper, før den er fysisk udviklet. - Og det er ligeledes belastende for dig at skulle bære hunden!

Hvis du ikke har bil og færdes på cykel, i tog eller bus, kan det være en fordel at købe en mindre race, der måske endda kan sidde i en taske, og må medbringes i offentlige transportmidler i byerne.

Hvilken pels?

Husk at nogle racer stiller særlige krav til pelsplejen - både økonomisk og tidsmæssigt. Racer med lang pels skal børstes dagligt, andre skal trimmes eller klippes regelmæssigt, og andre igen skal blot børstes eller gnubbes med en gummihandske et par gange om ugen. Spørg nærmere til dette hos en opdrætter eller racens specialklub.

Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde

489,00 kr
Køb her
SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 5x300 g

Sunde, fedtfattige godbidder

220,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 8 kg

Hundefoder til alle racer

334,00 kr
Ned til 300,00 kr Køb her
Hill's SP Adult Advanced Fitness, 12 kg

Fuldfoder til voksne hunde

499,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 2 kg

Hundefoder til alle racer

129,00 kr
Ned til 121,00 kr Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her