Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
Sundhedsplan
Find dyrlæge
Webshop

7 til 10 måneder

Af Lise Lotte Christensen 7 til 10 måneder

Fysisk kønsmodningsperiode

Nu indtræder den fysiske kønsmodning. Det betyder for hannens vedkommende, at den begynder at "lette ben", når den tisser, og for tæven at hun kommer i sin første løbetid. Dominans får mere tyngde for både hanner og tæver, og hunden prøver atter at kravle op ad rangstigen. Territorialbevidstheden bliver mere udtalt for både hanner og tæver.

Når tæven kommer i sin første løbetid kan hun virke psykisk ustabil. I den første del af løbetiden er hun irritabel og afvisende over for hanhunde. Formålet med denne afvisning er at holde hanhundene væk indtil hun er højløbsk (parringsvillig fra det ca. 11. til  16. døgn). I denne periode er hun venlig og omgængelig - nærmest indladende, også over for mennesket. Herefter er hun igen afvisende over for hanhundene.

Endvidere kan dagen tæt på det 63. døgn, hvor tæven normalt ville føde sine hvalpe, også være en irritabel periode. Tæven kan være indbildt drægtig, og foretrækker at være alene. Den kan adoptere forskellige ting som erstatning for hvalpene, og begynder ofte at grave (hule til hvalpene).

En tommelfingerregel for hvornår hunden er højløbsk er, at blodet er næsten klart. Er du i tvivl, så kontakt din dyrlæge - ikke mindst, hvis du har en hanhund i hjemmet. Man bør ikke lade en tæve parre før den er både fysisk og psykisk moden.

I løbetiden må det frarådes at stille store krav til træningen af tæven. Tæven er meget følsom og ustabil, hvilket kan medføre mistillid til dig som flokfører, hvis du presser den unødigt. Det er vores erfaring, at man nemt kan komme til at ødelægge tidligere indlærte færdigheder.

I løbet af hele denne periode (anden kønsmodenhedsperiode) vil hunden optræne sin evne til at stige i hierarkiet - klatre op ad rangstigen, hvilket kan være forbundet med nogle problemer overfor nogle familiemedlemmer. Har du fulgt vores anvisninger, og involveret hele familien i træningen, ja, så vil de være godt rustet til at løse denne problemstilling sammen med dig.

Hunden må ikke få succes med at få stimuleret sin dominans (evne til at ville bestemme over sine artsfæller - også mennesket). Dvs. at hvis hunden eks. har erobret børnenes legetøj, og tilsyneladende forsvarer dette med aggressivitet, så undgå konfrontationen. Afled i stedet hunden, byt med noget bedre (godbid eller hundens legetøj) og få den om til at udføre en af sine "kunster" den er god til. Dette afbryder dominanshandlingen. Brug aldrig vold. Vold stimulerer hundens dominans, og udløser let aggressivitet.

Også den underdanige hund "kvikker noget op" i denne periode. Hvis selvtilliden er lille, må du hjælpe hunden til at opleve små sejre. Det kunne eksempelvis være i små træklege med hunden, hvor du lader hunden vinde kluden næsten hver gang. (Denne leg bør kun leges med hunde med lidt selvtillid og initiativ).

Det er ikke usædvanligt, at hunden kan finde på at bide ting i stykker, og glemmer at være renlige. Men der er altså intet i vejen med hunden, når dens adfærd ændres i denne periode. Du kan derimod undgå mange problemstillinger, hvis du er opmærksom og vedholdende.

Alderen for denne periodes indtræden kan variere noget. For små racer indtræffer den ofte tidligt, og for større racer sent. Disse hormonforstyrrelser begynder inden de ydre tegn (lette ben/løbetid) giver sig til kende. Det tager en tid efter kønsmodenhedsperioden inden hunden atter er i balance.

Såfremt grundlaget for samarbejde og lederskab allerede er etableret, vil perioden ikke forekomme så vanskelig. Ellers er der trøst at hente, idet der er tale om en relativ kort periode.

Indlæring: Bortset fra tævens løbetid må en moderat indlæring finde sted. Lav kendte øvelser med mere repetition. Vi plejer at sige "to skridt frem og ét tilbage" dvs. let indlæring (nyt stof) og tilbage til repetition af tidligere indlært stof.

Træningsprogrammer som hvalpemotivation eller DKKs Unghundeprogram kan anbefales. Her lægges der vægt på positiv forstærkende træning, samarbejdsøvelser, balance- og kropskontrol-øvelser samt spor og søgeudvikling.

Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde

473,00 kr
Køb her
Tilbud
VetPro voksen hundefoder, 2 kg

Hundefoder til alle racer

129,00 kr
116,00 kr
Køb her
Tilbud
VetPro voksen hundefoder, 8 kg

Hundefoder til alle racer

334,00 kr
283,00 kr
Køb her
SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed,14 kg

Fuldfoder til voksne mellemstore hunde.

559,00 kr
Køb her
Tilbud
SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 5x300 g

Sunde, fedtfattige godbidder

199,00 kr
179,00 kr
Køb her
Hill's SP Adult Advanced Fitness, 12 kg

Fuldfoder til voksne hunde

499,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det du søgte? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find dyrlæge