Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Klikkertræning - del 2

Af Lise Lotte Christensen KLIK og BELØN dig til en glad og kreativ hund:

I 1. del af Klik og beløn artiklerne gennemgik vi lidt om teorien og baggrunden for metoden. Vi gennemgik, hvorfor det er hensigtsmæssigt at anvende klikkeren, at metoden giver hunden lejlighed til at tænke selv, og hvordan det kan gøre jeres samarbejde interessant. Vi gennemgik også vigtigheden af at planlægge træningen, herunder opsætte delmål således, at du og din hund hurtigt får succes med træningen. Endelig fik du tips om klik og beløn før du går i gang, samt de første 5 tips til en god start med klik og beløn træning.

Sådan kommer du i gang (fortsat):

Her følger de næste 6 af ca. 20 tips til en god start med Klik og Beløn træning:

 • I princippet kan du vælge at klikke og belønne (KB) din hund spontant for al den adfærd, den udviser, og som du kan li'. Du kan eksempelvis KB for adfærd som at: sidde, dække, se på dig, følge dig opmærksomt, vente i døren, løfte en pote, lægge hovedet på gulvet, dreje rundt om sig selv osv. Men du kan også vælge at arbejde med én ønsket adfærd af gangen. Sidstnævnte giver hunden mulighed for at koncentrere sig om én opgave af gangen, og giver hurtigere et målbart og sikkert resultat.
 • Vælger du at arbejde med én adfærd af gangen, så gør følgende: Beslut dig for, hvad det er, du ønsker at lære hunden. Opgaven kunne eksempelvis være, at hunden skal gå fra køkkenet til sin kurv i stuen og lægge sig i den. Tænk nu på alle de delmål, du kan belønne hunden for i forløbet: At se på dig, at sidde, at ligge, at ligge i længere tid, at ligge flere steder i huset, at gå mod kurven, at træde op i kurven, at sidde i kurven, at lægge sig i kurven, at blive kaldt ud af kurven igen, at gå målrettet mod kurven (gradvis øge afstanden indtil hunden alene kan gå fra køkkenet til stuen), at træde op i kurven og lægge sig i kurven osv.
 • Husk: ingen kommandoer til hunden! Det er fristende at give hunden signaler (kommandoer), mens du arbejder med hunden, men lad være med det. Under indlæring af nye øvelser vil det kun forvirre hunden, at du taler til den. Giver du signalet for tidligt, kan det give hunden en forkert opfattelse af signalets betydning. Lad i stedet klik-lyden guide hunden til det, du ønsker, og gem signalet til hunden er sikker i den færdige øvelse.
 • KB for selv små fremskridt eller delmål. Vent ikke med at KB til du ser det færdige resultat. Hvis du eksempelvis vil have hunden til at komme til dig, så KB ved bl.a. disse delmål: Når hunden ser på dig, tager et par skridt i din retning, går direkte mod dig, øger hastigheden, ignorerer forstyrrelser, kommer helt hen til dig, rører ved din hånd, sidder hos dig osv. Det er en god idé, at lave notater om, hvor langt I er kommet fra gang til gang.
 • Klik altid kun én gang (ind/ud), når du ser ønsket adfærd. Hvis du ønsker at udtrykke særlig begejstring, for en adfærd, så kan du give flere små godbidder efter hinanden - som en slags "jackpot" belønning - men altså: kun ét klik!
 • Lad træningssekvensen være kort og afslut altid med succes. Det er fristende at blive ved, når det går godt, men træn ikke mere end 5-8 min. af gangen og hold flere pauser. Stop altid mens du har fornemmelsen af, at hunden (hvis den kunne snakke til dig) ville sige: "Det her er sjovt, lad os prøve igen!" Du vil blive forbavset over, hvor hurtigt hunden lærer, hvis du træner på denne måde 2 - 3 gange om dagen.

Følg med på HUNDESKOLEN, hvor vi i 3. del vil give flere spændende tips til klikkertræning. Nedenfor finder du træningspasset "at ligge og rulle", som du med fordel kan lære din hund ved hjælp af klikker-metoden.

Træningspas: At ligge og rulle (klik og beløn metode)

Mål: At hunden lægger sig og ruller rundt på kommando.

Introduktion til øvelsen: Hvis du ikke tidligere har trænet med din hund, bør du læse afsnittet "Sådan kommer du igang" i klikkertræning del 1 og tips om klik og beløn før du går i gang.

 • Træn i vante omgivelser og i fred og ro. Træn uden line på hunden (så er den ikke i vejen og du fristes heller ikke til at trække i linen). Hav klikkeren parat og godbidderne inden for rækkevidde.
 • Sig hundens navn, og klik og beløn (herfra kaldet KB) hunden for at se på dig.
 • Vis hunden, at du har en godbid i hånden. Luk hånden om godbidden og før hånden fra hundens hoved til jorden i en hurtig bevægelse. Hold hånden helt stille og sig intet. Hunden vil måske slikke og skrabe på din hånd. Vær tålmodig og sig ikke noget.
 • Hunden vil omsider lægge sig ned for bedre at kunne snuse til og undersøge din hånd. Straks hunden ligger sig ned KB, og åben din hånd, så hunden kan få godbidden. Lad blot hunden rejse sig, mens den spiser godbidden.
 • Gå lidt til siden og gentag øvelsen. Husk, at tie stille og holde hånden helt stille. KB hunden hver gang den lægger sig ned. Hunden vil hurtigt finde ud af, hvad det er, du ønsker, at den skal gøre, og lægger sig straks du holder hånden på jorden. Træn øvelsen flere steder i huset og senere i haven. Hold flere pauser og slut med succes.
 • Hvis hunden mister koncentrationen, så vis den hurtigt godbidden og luk hånden igen. Slut øvelsen med succes (husk at træne korte sekvenser). Når hunden konsekvent lægger sig ned, når du fører hånden mod jorden, så er tiden inde til at påbegynde næste del af øvelsen.
 • Før hånden med godbidden mod jorden, men giv ikke godbidden straks. Til gengæld forsættes bevægelsen med hånden under hundens hage, bagom og op mod skulderen. Når hundens hoved og krop følger med i en drejning om på siden, så KB (undlad at klikke, hvis hunden rejser sig).
 • Gå lidt til siden og gentag øvelsen. Husk, at tie stille. KB hunden hver gang den lægger sig ned og påbegynder rulleøvelsen.

Øg gradvis sværhedsgraden førend klikket og belønningen udløses. Målet er, at hunden ruller hele vejen rundt. Træn øvelsen flere steder i huset og senere i haven. Hold flere pauser og slut med succes.

Når hunden konsekvent lægger sig og ruller rundt ved hjælp af håndbevægelsen, er det tid til at introducere signalet "rulle". Samtidig med, at hunden udfører rullebevægelsen, gives signalet "rulle". KB straks hunden lyder signalet. Dette gentages adskillige gange, hvorefter du gradvis kan mindske brugen af håndbevægelsen. Målet er, at hunden lægger sig og ruller hele vejen rundt på
signalet "rulle".

Rigtig god fornøjelse!

Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde

489,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 2 kg

Hundefoder til alle racer

129,00 kr
Ned til 121,00 kr Køb her
Hill's SP Adult Advanced Fitness, 12 kg

Fuldfoder til voksne hunde

499,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 8 kg

Hundefoder til alle racer

334,00 kr
Ned til 300,00 kr Køb her
SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 5x300 g

Sunde, fedtfattige godbidder

220,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her