Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Racekendskab

Hunderacerne og deres baggrund

Om vigtigheden af at vælge rigtig race, og kende til hundenes oprindelse

Hvis man overvejer at anskaffe sig en hund, er der ca. 200 hunderacer at vælge i mellem i Danmark og mere end 400 i verden - samt et utal af blandinger. Hunden er nok den husdyrart i verden, der optræder mest forskelligartet. Der er meget små hunde og kæmpe store hunde, med en vægt fra et halvt til ca. 100 kg - med en højde fra en snes centimeter til godt én meter. Der er næsten hårløse hunde, og hunde med stor bølgende pels, strithårede, korthårede, uldhårede og hunde med en pels glat som silke. Der er blide og skrappe hunde, rolige og livlige, arbejdsivrige og flegmatiske hunde. -Ja, der er mange at vælge imellem!

Mange fristes til at vælge hunderace primært efter hundens udseende, eller eksteriør som det også kaldes. Det er naturligt at vælge en race som appellerer til ens smag, men det er endnu vigtigere at vælge en race, vis mentalitet og behov passer til ens egen livsstil og til det man kan tilbyde hunden.

Alle hunderacerne har ulven som forfar, men i løbet af de mange tusinde år tamhunden har været i menneskets hænder, er flere forskellige hundetyper blevet fremavlet til at løse bestemte opgaver for mennesket. Hundene blev først og fremmest udvalgt efter deres ydeevne og funktionalitet i forhold til den opgave de skulle udføre. Ligheden i udseendet fremkom gennem parring af beslægtede hunde i afsides beliggende områder. Evnerne og lysten til at løse opgaverne de er "designet" til, er uløseligt forankret i hundens mentalitet, og som hundeejer må man respektere dette eller vælge en anden type hund.

Før man bestemmer sig for, hvilken slags hund man vil dele de næste 10 - 15 år med, skal man derfor sætte sig grundigt ind i racernes forskellighed - herunder hunderacernes oprindelige arbejdsopgaver og mentalitet. Med denne viden er det nemmere at vælge rigtig race, og senere at omgås og træne med hunden på en hensigtsmæssig måde.

For overskuelighedens skyld er det hensigtsmæssigt at opdele racerne i 10 hovedgrupper. Vi har valgt at sammensætte racer, som ligner hinanden og/eller har fælles oprindelse, og som har nogenlunde samme anvendelses- og funktionsområde.

I det følgende kan du se nogle eksempler på racer i de forskellige grupper, og læse om fællestræk i deres baggrund og mentalitet. Vi anbefaler, at du læser mere om hunderacerne og deres baggrund. Du bør også besøge Dansk Kennel Klub's hjemmeside, hvor du kan læse mere om bl.a. køb af hund og komme i kontakt med DKKs specialklubber

Bemærk: Nedenstående er ikke FCI's standard grupper, men grupper der er inddelt udfra arbejdsmæssig baggrund og oprindelse. Én race kan derfor godt forekomme i flere grupper, da racen kan have haft flere arbejdsfunktioner.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det du søgte? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find dyrlæge