Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
Sundhedsplan
Find dyrlæge
Webshop

Hyrde-, kvæg-, og fårehunde

Eksempler på hunderacer i denne gruppe: Australsk cattledog, australsk kelpie, australien shepherd, bearded collie, beauceron, border collie, bouvier des flandres, briard, collie, groenendael, islands fårehund, komondor, kuvasz, laekenois, malinois, maremma, old english sheepdog, polski owczarek nizinny, puli, rottweiler, schapendoes, schipperke, schæferhund, shetland sheepdog, tervueren og welsh corgi.

Hyrdehundenes historie går tilbage til den tid, da de første mennesker holdt op med at ernære sig ved jagt, og i stedet bosatte sig, begyndte at dyrke jorden og holde husdyr.

Med tiden blev der fremavlet hunde der skulle samarbejde med hyrden om at flytte og samle de hurtige og bevægelige får, og hunde der hjælpe med at drive og beskytte, det tungere og langsommere gående kvæg.

Kvægdriverne: Kvæghandleren skulle ofte transportere kvæget over lange strækninger til markedet. Hundene, der hjalp kvæghandleren, var robuste og udholdende. De forsvarede gerne flokken og hyrden mod tyve, mens de hjalp med at drive kvæget frem. Rottweileren og bouvier des flandres er typiske repræsentanter for disse hunde. 

Hyrdehundene: Hyrdehundene førte i samarbejde med hyrden kvæget rundt på afsidesliggende græsgange. De vogtede kvæget nat og dag mod tyve og rovdyr. Hundene var store, modige individer, som kunne arbejde selvstændigt. Ofte var hundene beskyttet af tæt og kraftig pels, der kunne stå imod vejr og vind. Racer som komondor, kuvasz og maremma kan gives som eksempler.

Fårehundene: I takt med at landbruget blev udvidet og fåreflokkene blev større, fik hyrden brug for smidigere og mindre hunde, der ikke behøvede at arbejde helt så selvstændigt som hyrdehunden. Derimod skulle hunden i stedet kunne arbejde tæt sammen med hyrden. Hunden skulle ikke længere beskytte flokken, men snarere holde fårene sammen og bevæge dem i den retning hyrden ønskede. Border collie, collie og australsk kelpie er blandt fårehundene. 

Alle hyrdehundene bærer stadig præg af deres oprindelige opgave. De er som oftest ikke specielt kontaktsøgende overfor fremmede, men er aktive, robuste og selvstændige med en udpræget flokfornemmelse. Nogle af racerne bliver let stressede, har let til gøen og andre er vagtsomme, men ikke udpræget aggressive.

Når man vælger en hund fra hyrdehundegruppen (undtaget er nok de store tunge hyrdehunde), må man være forberedt på at hunden kræver beskæftigelse - den elsker nye opgaver og motion, og som alle andre racer skal den trænes fra den er hvalp. Men behandler man den korrekt, får man en særdeles lærenem og samarbejdsvillig hund, der er velegnet til mange slags hundesport.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.