Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Schnauzere, pinchere m.m.

Eksempler på hunderacer i denne gruppe: Affenpinscher, berner sennenhund, boxer, broholmer, bullmastiff, dansk-svensk gårdhund, dobermann, dogue de bordeaux, dværgpinscher, dværgschnauzer, engelsk bulldog, fila brasileiro, grand danois, hovawart, leonberger, mastiff, mellempinscher, mellemschnauzer, newfoundland, pyreneerhund, riesenschnauzer, rottweiler, sankt bernhardshund, shar pei og østrigsk pinscher.

Som udviklingen skred frem fik en række hunde opgaver, som i højere grad var knyttet til menneskets hjem og ejendom end de fritgående husdyr på marken. Disse hunde blev for eksempel vagt- og gårdhunde. Nogle af hundene satte sig i respekt ved deres blotte tilstedeværelse, og andre var meget gøende og forsvarede ejendommen med deres vedvarende gøen. Samtidig sørgede de for at holde antallet af rotter og mus i nede. Andre igen kunne hjælpe med at trække byrder både til lands og til vands, og endelig var der hunde der var adrætte nok til at følge en rytter til hest.

Pinschere og schnauzere var oprindelig staldhunde hvis vigtigste opgave var at holde muse- og rottebestanden nede. Det gav dem også betegnelsen "rottehunde". Hestene i stalden betragtedes som kostbar ejendom og derfor var hundenes gøen overfor fremmede særdeles velkommen. Udover de førnævnte er også dansk-svensk gårdhund startet som staldhund.
 
Molosser kaldte man nogle af de store, tunge doggeagtige hunde. Det var skarpe hunde, der var parat til at forsvare hus og hjem. Nogle af disse typer blev allerede i oldtiden anvendt til storvildtjagt og i kamp mod bl.a. tyre eller i krig. De fleste af doggerne vi kender i dag er efterkommere af disse hunde, og de er stadig pålidelige og trofaste beskyttere af familie og hjem. Her kan nævnes broholmer, grand danois, hovawart og engelsk bulldog.  

Blandt molosserne finder man også de store "bamser", som eksempelvis newfoundland og sankt bernhardshund, der ikke gerne blottede en tand.  Sanktbernhardshunden stammer fra Schweiz, hvor den bl.a. hjalp bjergførerne med at finde vej, og lede efter savnede personer.

Fordi hundene har så omfattende og forskellig baggrund i denne gruppe, må man også forvente sig forskellig mentalitet hos hundene. Vil man anskaffe sig hund fra denne gruppe, bør man derfor sætte sig godt ind i deres arbejdsmæssige baggrund og deres særlige karaktertræk.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.