Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
Sundhedsplan
Find dyrlæge
Webshop

Hund er bange for at køre i bil

Spørgsmål:

Hjælp, vores dejlige hundehvalp på 6 mdr. er skrækslagen for at køre i bil. Hunden trives på alle andre områder, og vi er så glade for hende. Vi går til træning med hende, ikke langt fra hvor vi bor (gå afstand) og det elsker hun.

Problemet er, at hun er blevet så frygtelig bange for at køre i bil. De første par gange vi kørte gik det nogenlunde, så begyndte hun at modsætte sig at skulle i bilen, og nu kan vi slet ikke få hende i nærheden af bilen, uden at hun begynder at ryste og savle.

Vi kan komme langt på "gå ben", men vi vil så gerne kunne tage hende med i bilen og se nye steder. Hvorfor er hun bange? Kan det blive bedre? Hvad skal vi gøre? Hjælp os venligst, med at hjælpe vores hund.

Svar:

De fleste hvalpe tilvænnes at køre i bil uden de store problemer. De bliver måske lidt urolige de første par gange, de er ude at køre, men det forsvinder som oftest, så snart de forbinder køreturen med noget sjovt som f.eks. en tur i skoven, på stranden eller i parken.

Enkelte hunde har decideret "køresyge". Dette kan afhjælpes med medicin, og herom skal man naturligvis kontakte sin dyrlæge.

Udsigterne for at kunne hjælpe så ung en hund som jeres er rigtig gode; men det kræver, at I yder en betydelig indsats og "bil-træner" dagligt i en periode (ca. 2-4 uger). Men det er jo ingen tid, hvis man tænker på, at I måske har hunden i 11-13 år - og det er længe ikke at kunne komme omkring med hunden i bil. Så husk det og yd en indsats nu!

Hvorfor netop jeres hund er blevet bange for at køre i bil, er svært at svare på. Generelt kan man sige, at bilens bevægelse, herunder hundens placering i bilen (mere urolig bevægelse bagerst i bilen), motorens lyd, manglende udluftning og køresyge alene eller tilsammen, kan få hunden til at føle ubehag og angst. Hvis hunden føler tilbageværende ubehag efter køreturen, vil dette forstærke angsten ved næste køretur.

Vi har beskrevet et forløb, som I bør følge nøje. Spring ikke punkter over og gå ikke til næste punkt før hunden er rolig og ikke viser tegn på ubehag eller angst - gå hellere et skridt tilbage. Gentag gerne øvelsen et par gange dagligt, men træn ikke mere end 5-10 min. af gangen. Ros for selv det mindste fremskridt og skæld aldrig hunden ud. Slut altid med en god oplevelse.

  1. Lok hunden, med glad stemme og brug af godbidder eller favorit legetøj, over til bilen.
  2. Lad dørene i den parkerede bil stå åben (hunden kan se en fri-rute og bilen virker mindre indelukket. Lok hunden op i bilen. Ros hunden! Tag hunden ud igen efter 30 sek. gentag et par gange. Gentag indtil hunden af egen drift hopper ind i bilen.
  3. Placer hunden et sikkert sted i bilen (husk på, at der er færrest svingninger og mindst uro foran i køretøjet). Sid sammen med hunden i bilen i et par min.. Ros og beløn. Luk dørene (åben vinduer lidt) og gentag indtil hunden upåvirket kan sidde i bilen. Sæt dig gerne sammen med hunden i bilen og læs avisen.
  4. Start motoren kortvarigt- men kør ingen steder. Gentag indtil motoren kan køre i tomgang og hunden ikke viser tegn på uro. Ros hunden for at være rolig.
  5. Kør nu en kort tur på 40 - 60 meter. Stop bilen, tag hunden ud og lav noget hunden synes er sjovt, som eksempelvis søgning af godbidder eller leg med anden hund.
  6. Forøg gradvis afstanden og sørg for at noget positivt venter hunden forude (husk også at sørge for god udluftning).

Vær opmærksom på:

  • ikke at fodre hunden før køre-træningen.
  • ikke at ynke hunden hvis den viser tegn på uro, prøv i stedet at aflede dens opmærksomhed.
  • ikke at gå videre i programmet før hunden er tryg ved det igangværende.
  • ikke at bremse for hurtigt og slingre samt at undlade at køre på meget varme dage.

Held og lykke med køre-træningen.

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed,14 kg

Fuldfoder til voksne mellemstore hunde.

559,00 kr
Køb her
Tilbud
VetPro voksen hundefoder, 2 kg

Hundefoder til alle racer

129,00 kr
116,00 kr
Køb her
Tilbud
SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 5x300 g

Sunde, fedtfattige godbidder

199,00 kr
179,00 kr
Køb her
Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde

473,00 kr
Køb her
Hill's SP Adult Advanced Fitness, 12 kg

Fuldfoder til voksne hunde

499,00 kr
Køb her
Tilbud
VetPro voksen hundefoder, 8 kg

Hundefoder til alle racer

334,00 kr
283,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det du søgte? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find dyrlæge