Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
Sundhedsplan
Find dyrlæge
Webshop

Hunden knurrer af barnet

Spørgsmål:

Vi har for ca. fire måneder siden fået en pige på otte år i pleje i vores familie. Vi har i "familien" også en dejlig hanhund på to år, og i starten var der ingen problemer mellem Maja og vores hund. Nu der det imidlertid sådan, at hunden har knurret ad pigen et par gange (men den har aldrig bidt). Det sker forskellige steder i og omkring huset og i flere situationer. Vi blev meget overraskede og forskrækkede, da vi erfarede dette, idet hunden ellers virker glad for pigen. Den er  lydig og også glad for fremmede mennesker samt vores egne børn på 14 og 15 år. Vi har skældt den ud, rusket den og sendt den ud af rummet. Vi tager os dog stadig meget af hunden, så den ikke skal blive jaloux. Maja kan godt lide hunden, men er, forståeligt nok, blevet lidt forskrækket og undgår nu helst at komme i nærheden af hunden. Hjælp os! Hvad skal vi gøre, vi vil jo gerne beholde dem begge?

Svar:

Det der her er sikkert tale om er en slags "søskende-rivalisering". Det skal forstås sådan, at hunden ser den nyankomne pige som en konkurrent og en trussel til dens position i "flokken". Hunden siden pigens ankomst haft endnu én at dele jeres opmærksomhed med. Den ser ikke de to andre børn som en trussel, da børnene var i huset da hunden ankom, og hundens og de ældste børns indbyrdes rangorden er på plads.

Da pigen ankom har der sikket været en del ekstra at se til i huset, og hunden har måske fået lidt mindre opmærksomhed, især når hun var til stede. For at kompensere for dette, har I måske givet hunden mere opmærksomhed, når Maja ikke var til stede. Da hunden erfarer at Maja's tilstedeværelse er permanent, søger hunden at etablere rangordenen mellem den selv og Maja. Hunden demonstrerer sin overlegenhed ved at afvise (knurrer ad) Maja i forskellige situationer, eksempelvis omkring favorit legetøj eller liggepladsen i stuen. Pigen bliver forskrækket og undgår hunden. Da I, i Majas tilstedeværelse, irettesætter hunden og sender den ud, udvikler hunden en uvilje mod Maja. Løsningen på problemet er at ændre hundens adfærd gennem venlighed og opmærksomhed fra Maja, samt ved at give pigen en positiv lederrolle for hunden.

Lad ikke hundens adfærd gennem venlighed og gerne således, når de er sammen:

Gør i en periode Maja til den mest "spændende" person i familien. Lad Maja give hunden mad og gemme godbidder for hunden. Lad hende deltage i lufteture og leg med hunden. Lad hende (sammen med jer) deltage i simple samarbejdsøvelser (eksempelvis sit, dæk, rulle, pote, nej/ja). Lad pigen rode og belønne hunden. Hvis Maja leger med hunden (under opsyn), skal I sørge for at hun er den der starter og stopper legen. Hunden erfarer meget hurtigt, at alt det sjove startes af Maja og sker når hun er tilstede. I har gennem positiv manipulation med opmærksomhed og kontakt, formået at give Maja "points" hos hunden, som snart vil værdsætte hendes tilstedeværelse. Resten af familien kan nu begynde at genoptage kontakten med hunden.

Held og lykke!

Tilbud
VetPro voksen hundefoder, 2 kg

Hundefoder til alle racer

129,00 kr
116,00 kr
Køb her
Tilbud
VetPro voksen hundefoder, 8 kg

Hundefoder til alle racer

334,00 kr
283,00 kr
Køb her
Hill's SP Adult Advanced Fitness, 12 kg

Fuldfoder til voksne hunde

499,00 kr
Køb her
SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed,14 kg

Fuldfoder til voksne mellemstore hunde.

559,00 kr
Køb her
Tilbud
SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 5x300 g

Sunde, fedtfattige godbidder

199,00 kr
179,00 kr
Køb her
Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde

473,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.