Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Hunde og julestress

Selvom mange familiehunde ynder julemåneden med ekstra opmærksomhed og mange fridage, påvirker julen hundene i negativ retning med stressende ændrede vaner.
Her er 5 forhold, som direkte kan påvirke din hund med stress, så brug listen til at imødekomme problemerne før de opstår.

1) Øget opmærksomhed.

Selvom nogle hunde ikke kan modtage beundring nok, og soler sig i øget opmærksomhed fra alle kanter, vil andre hunde påvirkes af, at der hele tiden er gæster og ekstra hænder som vil klappe den.

Forebyggelse: Hunden skal have en god lang motionstur inden gæsterne kommer, og sørg for at de stressede hunde får tildelt et rum for sig selv, hvor de fra tid til anden kan slappe af og hvor gæster ikke er velkomne. Tænk også på at alt det ekstra hurlumhej får tiden efter jul, hvor hunden igen skal være alene, til at være ekstra hård. Derfor: tænk på at hunden også har brug for ro og stunder hvor alene-hjemmetræningen vedligeholdes

2) Dårlige spisevaner.

Den øgede opmærksomhed, bruges ofte til at få listet en ekstra småkage, et stykke konfekt, en æbleskive eller andet fra blandt andet børnene. Derudover kan det være svært at holde de faste spisetider, når dagene er fyldt på med julearrangementer, julebio og gaveindkøb efter arbejdstid. Ændringer i fodersammensætning og fodringstidspunkt resulterer ofte i opkast eller diarré.

Forebyggelse: Brug fuldfoder som hunden er vant til at spise og lav en kollektiv beslutning om at hunden ikke skal fodres med julesnacks

3) Når ejeren er stresset, bliver hunden det også.

Mange undersøgelser viser at vi mennesker generelt er mere stressede i julemåneden, først og fremmest fordi vi gerne vil nå samme arbejdsbyrde som normalt, samtidig med at vi stiller krav på den hjemlige front med hygge, juleklip og julepynt. Ofte bliver gåturene kortere, den mentale stimulation lider last. Hunden lægger sig tilmed midt i døråbningen når vi kommer hjem, så vi falder over den med alle indkøbsposerne.

Forebyggelse: Indfør at juletraditionerne også inkluderer daglige lufte ture i mørket, mens I fortæller juleeventyr, og sørg for at sige velkommen til din hund når du kommer hjem fra en lang dag - indkøbene kan sagtens vente 5 minutter

4) Juledekorationer og pynt.

Mange hunde synes det er spændende med ændrede dufte og forskelligt julepynt. Nogle hunde, og i særdeleshed hvalpe, vil gerne udforske alt nyt. Tørrede frugter og juledekorationer, sløjfer, nødder og nisser er ikke ualmindelige fremmedlegemer fra hunde. Hertil kommer de giftige planter som mistelten, julestjerne og tulipaner.

Forebyggelse: Prøv at huske hvordan hunden opførte sig sidste jul, og undgå alt for mange giftige planter

5) Hundepensioner

I forbindelse med julerejser og familiebesøg, er mange hunde i pension. Standarden på mange pensioner er steget, og det betyder hundene aktiveres alene eller sammen med andre.
Forebyggelse: Undgå unødigt stress i hundepensionen, ved at booke i god tid, så du får plads ved din første prioritet, medbring eget foder og evt. en hynde eller t-shirt som lugter hjemligt. Anbring ikke hunden i pension hvis den er i løbetid, da det stresser den unødig.

Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud