Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Gode vaner

At gø, grave, springe op, bide, løbe væk, tigge om mad, bide i ting osv. er al sammen helt naturlig hundeadfærd, altså adfærd alle hunde udviser i et eller andet omfang. Når hunden flytter ind hos os, er det vores opgave at lære hvalpen hvor, hvornår og hvor meget vi ønsker af den forskellige adfærd.

Det er nemmere at give hvalpen gode vaner end at vænne den af med de dårlige.

I den forbindelse gælder et par grundregler:

  1. Det er nemmere at give hvalpen gode vaner end at vænne den af med de dårlige.
    Ros for ønsket adfærd og sig "Nej!" og ignorer eller afled hundens opmærksomhed, når den gør noget du ikke ønsker. Mange gør - fejlagtigt - det, at de kun irettesætter hunden for uønsket adfærd. Altså skælder ud når den bider, springer op, gør m.m. Det er en svær og stressende måde indlæringsproces for hvalpen. Ofte gentager hunden de uønskede ting, fordi den dog opnåede én ting, at få din opmærksomhed!

    Alle hunde søger naturligt at gentage de ting der resulterer i noget positivt - opmærksomhed, kontakt, ros. I praksis vil det sige, at du, i stedet for at bruge en masse energi på at irettesætte hunden hele tiden, skal give den opmærksomhed og ros når den gør det du gerne vil have. Her gælder det også om at se efter de små ting: Ligger hunden roligt? Hilser den uden at springe op? Undlader hunden at gø, når folk passerer forbi? Følger den dig i slap line, når I går tur? Leger den roligt uden bide hårdt? Osv. Osv.

  2. Påbegynd træningen med hvalpen, når du får den hjem.
    Mange glemmer - fejlagtigt! - at starte denne grundlæggende træning, når hvalpen er lille. Små hvalpepoter er jo mere charmerende at mærke på bukserne, end poterne på en udvokset, og snavset, hund der hopper op når man er iført festtøj! Så selv om man ikke finder den lille "nuttede" hvalps adfærd problematisk, skal man lave regelsættet og håndhæve det fra hvalpen er lille.
Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud