Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

At dække

Øvelse: At dække, blive liggende og afdækkes på afstand

Mål: At hunden dækker på kommando, bliver liggende mens ejeren går et stykke fra hunden og at hunden kan afdækkes på afstand

Introduktion til øvelsen:Vi anbefaler, at du læser afsnittet træningstips, før du begynder at træne med din hund.

Det er en god idé at lære hunden at dække på kommando. Når hunden ligger ned, er den rolig og under kontrol. Det er praktisk, eksempelvis når der kommer gæster eller når en større hund skal hilse på børn eller hvis hunden bliver lidt voldsom i leg med andre (en hurtig afdækning kan bringe ro over situationen). Det er også rart at hunden kan dække og blive liggende en tid, eksempelvis hvis hunden er løs og I møder mennesker eller dyr på jeres vej. Det er også praktisk, hvis man skal have indkøbsvarer, børn eller klapstol ud af bilen osv.

Du kan hurtigt lære en hvalp eller en voksen hund at dække, men afstanden til hunden og tiden hunden skal blive liggende skal øges langsomt. Træn først uforstyrret og gør gradvis omgivelserne mere interessante. Træn altid i korte sekvenser (meget korte sekvenser med hvalpe) og slut altid en øvelse med succes!

1. Træningspas:
Træn i vante omgivelser i fred og ro. Træn helst uden line på hunden (så er den ikke i vejen og du fristes heller ikke til at trække i linen). Hav godbidderne inden for rækkevidde.
Sig hundens navn, og ros og beløn (herfra kaldet RB) hunden for at se på dig. Vis hunden at du har en godbid i hånden. Luk hånden om godbidden og før hånden fra hundens hoved til jorden i en hurtig bevægelse. Hold hånden helt stille og sig intet! Hunden vil måske slikke og skrabe på din hånd. Vær tålmodig og sig ikke noget. Hunden vil omsider lægge sig ned for bedre at kunne snuse til og undersøge din hånd. Straks hunden ligger sig ned, siger du "dygtig" og åbner hånden, så hunden kan få godbidden. Lad blot hunden rejse sig mens den spiser godbidden.

Gå lidt til siden og gentag øvelsen. Husk, at tie stille og holde hånden helt stille. RB hunden hver gang den lægger sig ned. Hunden vil hurtigt finde ud af, hvad det er du ønsker, at den skal gøre, og lægge sig straks du holder hånden på jorden. Træn øvelsen flere steder i huset og senere i haven. Hold flere pauser og slut med succes.

Hvis hunden mister koncentrationen, så vis den hurtigt godbidden og lukke hånden igen. Slut øvelsen med succes (husk at træne korte sekvenser).

2. Træningspas:
Gentag øvelsen som sidst. Når du tør vædde 100 kr. på, at hunden lægger sig ned, staks du holder hånden på jorden, er det tid til at introducere "dæk" kommandoen. Start med at sige kommandoen samtidig med at hunden lægger sig ned. Husk at rose hunden, når den lægger sig og giv den en godbid. Mens hunden endnu ligger roligt, siger du "fri" og træder væk fra hunden (hunden skal vide at øvelsen er slut).

Hunde er meget visuelt orienterede og du kan derfor med fordel anvende et håndsignal sammen med kommandoen "sit". Du kan eksempelvis indøve at, at en strakt arm ført med håndfladen mod jorden, betyder "dæk" (det håndsignal du vælger, skal tydeligt adskille sig fra andre signaler du bruger).

Sådan gør du: Få hundens opmærksomhed. Før håndfladen mod jorden (med en overdreven bevægelse) samtidig med at du siger "dæk". Ros hunden når den lægger sig. Gentag, men før denne gang ikke hånden helt så langt ned som før (mindre overdreven bevægelse). Målet er, at du kan stå oprejst og blot skal børe armen lidt.

Når hunden, efter nogle træningsgange, forstår det nye håndsignal, kan du bruge håndsignalet alene, kombinere det med kommandoen "dæk", eller du kan anvende lydsignalet "dæk" alene.
Husk at træne og vedligeholde alle tre signaler, hvis du ønsker at kunne bruge dem senere.  Afslut altid med "fri!" kommandoen.

3. Træningspas:
Træn "dæk" øvelsen med lydsignal og/eller håndsignal i huset, haven og senere på gåturen, i byen m.m.

Når hunden har fuld forståelse for denne del af øvelsen, kan du begynde at øge tiden hunden dækker eller afstanden du går fra hunden. I den forbindelse gælder følgende regler: Træn i rolige omgivelser. Øg tid eller afstand langsomt, gå altid tilbage (kald ikke på hunden) og RB hunden, mens den dækker! (vent ikke til du har sagt "fri"). Øg kun afstanden og tiden begrænset, hvis du træner med en lille hvalp. Gå langsomt frem med unghunde og voksne hunde.

Sådan gør du: Bliv stående hos hunden, når du øger tiden hunden skal blive dækkende. Giv den signalet til at dække. Tal roligt men rosende til hunden, mens den dækker. Giv hunden en godbid (stadig dækkende) når den har ligget eksempelvis 5, 10 eller 15 sekunder og sig så "fri!" til hunden. Leg lidt med hunden og prøv igen. Bliv hos hunden, mens du langsomt øger tiden. Hvis hunden rejser sig, så sig blot et roligt "nej!" og signalér "dæk" igen. Skæld ikke hunden ud i indlæringsfasen. Måske er forstyrrelserne for kraftige eller tiden for lang? Husk pauser og succes til slut.

Når du skal øge afstanden til hunden, kan det gøres således: Giv hunden signalet til at dække. Tal roligt men rosende, mens du træder ét skridt tilbage (sig evt. "bliv" til hunden). Hold øjenkontakt med hunden og tal fortsat rosende. Gå tilbage til og RB hunden mens den dækker! Afslut med altid med "fri!" kommandoen.

Træn ikke tid og afstand samtidig før hunden er sikker i begge dele hver for sig.

4. Træningspas:
Du kan begynde at introducere forstyrrelser gradvist (i meget begrænset omfang til hvalpe), når hunden lyder "dæk" signalet konsekvent. Mange mennesker fristes til at kalde på hunden, når de er gået fra hunden i en dæk-øvelse. Gør kun dette meget sjældent! I denne del af dæk-øvelsen skal du fokusere på at få hunden til at blive på stedet og ikke at komme til dig!

Hvis du træner med en unghund eller en voksen hund, kan du også træne at gå i skjul. Gør dog først dette når hunden er meget sikker i øvelsen. Start med at gå bag en busk (hvorfra du stadig kan se hunden) i nogle få sekunder. Gå så retur og RB hunden. Gå meget langsomt frem i denne øvelse. Husk aldrig at skælde hunden ud i en indlæringssituation!

For variationens skyld kan du prøv at træne dæk-øvelsen, mens du selv sidder i en stol, ligger på gulvet eller står med ryggen til! Du kan også øve, mens hunden står på et bord eller på en træstamme. Gør det sjovt og rart for hunden at arbejde sammen.

5. Træningspas:
Når hunden lyder "dæk" signalet konsekvent, kan du introducere "dæk" på afstand. Altså, at du kan får hunden til at lægge sig, mens den endnu er et stykke fra dig. Denne øvelse er sværere og er derfor tiltænkt den voksne hund.

Øvelsen kan indøves således: Træn uden line et uforstyrret sted. Medbring et stykke legetøj, eksempelvis en bold, hunden er glad for. Når hunden er et par meter fra dig, siger du dens navn (den skal blot se på dig - ikke komme til dig!). Når hunden ser på dig, viser du den bolden og kaster den straks til hunden (med overhåndskast) eller lige forbi hunden. Ros hunden og leg lidt med den. Gentag flere gange med forskellig afstand. Kast hver gang bolden ud til hunden.

Idéen er, at hunden skal se på dig, blive stående og afvente hvad der skal ske. Når hunden afventer på afstand, når du siger dens navn, kan du give sige "dæk" og samtidig vise hunden håndsignalet for "dæk". Straks hunden lægger sig, kaster du bolden ud til hunden, roser den og siger "fri". Når hunden har forståelse for opgaven, kan du sige "dygtig!", når den lægger sig, gå ud til hunden og belønne den, og derefter give den "fri" igen. 

Du skal naturligvis starte med at have hunden på relativ kort afstand (1-2 meter), når du introducere denne variation af dæk-øvelsen. Når hunden har forståelse for opgaven, kan du sige "dygtig!" når den lægger sig, vente en kort tid og derefter gå ud til hunden eller kaste bolden som belønning. Husk at give hunden "fri" når du har rost den. Når hunden forstår øvelsen på kort afstand, kan du langsomt øge afstanden og forstyrrelserne. Husk altid, at ros og belønning skal falde, mens hunden sidder og er på afstand, enten ved at kaste belønningen til hunden eller ved at gå ud til hunden og belønne den.

God fornøjelse!

Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 8 kg

Hundefoder til alle racer

334,00 kr
Ned til 300,00 kr Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 2 kg

Hundefoder til alle racer

129,00 kr
Ned til 121,00 kr Køb her
SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 5x300 g

Sunde, fedtfattige godbidder

220,00 kr
Køb her
Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde

489,00 kr
Køb her
Hill's SP Adult Advanced Fitness, 12 kg

Fuldfoder til voksne hunde

499,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her