Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
Sundhedsplan
Find dyrlæge
Webshop

Aggression

Af Dyrlæge Peter Weis

Hvad er aggression hos hunde?

Uønsket aggression hos hund er en overdreven handling med kamp eller forsvar, som ikke harmonerer med de ting, hunden bliver udsat for.
Mere generelt kan det siges, at aggression hos en hund er et svar i form af kamp eller forsvar i en given situation.

I mange af de adfærdsrelaterede problemer er det vigtigt, at man gør sig klart, at agressionshandlingen i sig selv ikke nødvendigvis er uønsket. Derimod kan aggressionshandlingen være uønsket i den sammenhæng, hvori den foregår. Eksempelvis er det uønsket, at en hund bider i aggression, fordi et barn bøjer sig hen over hunden. Omvendt er det ønsket aggression, hvis en hund forsvarer sin ejer, hvis hun bliver overfaldet.

Hvad er symptomerne på aggression?

  • hunden knurrer, gør, viser tænder, rejser hårene på nakken/ryggen
  • hunden snapper eller bider
  • hunden farer frem

Symptomerne på aggression vil være meget afhængig af hvilken form for aggression, der er tale om. F.eks. vil en hund med angst-aggression reagere meget forskelligt fra en hund, der er foder-aggressiv.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen aggressivitet hos hund?

Diagnosen aggression stilles næsten altid ud fra de oplysninger, en ejer kan give. Derfor er det nødvendigt, at ejeren udfylder et adfærds-anamnese-skema fra dyrlægen. Heri gives der grundige oplysninger om hunden, både om dens normale levevis, men også konkret om aggressionsproblemet.

Det er en stor hjælp for dyrlægen, hvis der er videooptagelser af hunden i de situationer, hvor den optræder aggressivt.
Derudover kan dyrlægen personligt ønske at overvære de situationer, hvori hunden optræder aggressivt.

Hvordan behandles aggression hos hund?

Behandlingen af aggression afhænger meget af, hvilken type aggression der er hundens problem.

F.eks. vil behandling af angst-aggression hos hund være en adfærdsmodulerende træning, samt evt. en støttebehandling med angstdæmpende medicin.
Men hvis det er aggression overfor andre hunde, eller det er dominansaggresssion, vil adfærdsmodulerende træning samt kastration være behandlingen.

Derfor er det vigtigt inden en behandling påbegyndes, at der stilles en specifik diagnose, hvor typen af aggressionen bestemmes.

Hvad er fremtiden for din hund, hvis den er aggressiv?

Fremtiden afhænger af mange forskellige forhold : Hvilken type aggression er der tale om, hvilken type hund er det, hvor gammel er hunden, hvor længe har problemet stået på o.s.v.

Derfor er det vigtigt, før du overvejer, hvad der skal ske med din hund, at du får stillet en præcis diagnose, således at en evt. behandling kan bestemmes.

Det er i denne sammenhæng vigtigt at fastslå, at ikke alle typer aggression kan behandles, og i visse tilfælde kan det komme på tale at aflive en hund.
Det vil selvfølgelig især være de tilfælde, hvor hunden direkte er til fare for sine omgivelser.

Hvorfor bliver hunde aggressive?

I og med der er vidt forskellige former for aggression, er der også vidt forskellige årsager til, at hunde bliver aggressive. Det vil føre for vidt at komme ind på alle de forskellige årsager her, men overordnet kan det siges, at uønsket aggression kan påvirkes af både arvelige og tillærte faktorer, ligesom sygdom kan føre til aggression. M.h.t. de tillærte faktorer, skyldes de ofte forkert prægning eller påvirkning af hunden, især mens den er hvalp. Men også det, at medfødte egenskaber ikke udnyttes eller undertrykkes, kan føre til aggression hos hunden.

Hvad er risikoen for, at din hund bliver aggressiv?

Det er svært at sige, præcis hvor stor risikoen er for, at den enkelte hund bliver aggressiv.
I en nyere dansk undersøgelse beskrives, at mere end 20 % af danske hunde aflives p.g.a. adfærdsproblemer, og heraf udgør aflivning p.g.a. aggression næsten 2/3.

Med andre ord er aggression et problem, som relativt mange ejere oplever.

Hvilke racer er særligt udsatte for at blive aggressive?

Hvilke racer, der er specielt udsatte for at blive uønsket aggressive, er svært at udpege entydigt.

Til gengæld kan man sige, at hos nogle hunderacer opleves problemet som større hvis det forekommer, end hos andre hunderacer. Iflg. ovennævnte undersøgelse, er der større risiko for, at hunde bliver aflivet p.g.a. aggressionsproblemer, hvis de tilhører racerne: Chowchow, pinchere, rottweilere, schæfer eller cocker spaniel, end hvis det er en labrador.

Iflg. samme undersøgelse er der også større risiko for, at aggressionsproblemer fører til aflivning, hvis der er tale om hanhunde i modsætning til tæver. Ligeledes viser undersøgelsen, at jo større kropsvægt hunden har, jo større risiko er der for, at den bliver aflivet, hvis den er uønsket aggressiv.

Mængde
rabat
Kalm Hund flydende, 250ml

Fodertilskud mod angst, utryghed, og stress

187,00 kr
Ned til 169,00 kr Køb her
Adaptil diffusor med flaske, 48 ml

Startpakke klar til brug Hjælper din hund til tryghed og ro

219,00 kr
Køb her
Royal Canin Calm CD25, 4 kg

Hjælper hunde under 15 kg med at håndtere stressende situationer

369,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Zylkène 225 mg, 30 tabletter

Fodertilskud til utrygge eller urolige dyr

257,00 kr
Ned til 231,50 kr Køb her
Virbac Anxitane S, 30 tabletter

L-theanin kosttilskud til ro hos hunde og katte

179,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress

215,00 kr
Ned til 199,00 kr Køb her
Mængde
rabat
Kalm tabletter til stor hund, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress

349,00 kr
Ned til 319,00 kr Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.