Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
Sundhedsplan
Find dyrlæge
Webshop

Dominansaggression

Af dyrlæge Peter Weis

Hvad er dominansaggression hos hunde?

Dominansaggression hos hunde er nok det, mange mennesker tænker på, når de bruger ordet "aggression". Dominansaggression er en unormal, uønsket og uden for sammenhæng aggressiv adfærd over for mennesker, som bruges for at opnå "magt".

Hvad er symptomerne på dominansaggression?

Der er en lang række symptomer på, at hunde optræder dominansaggressivt.
Nogle af symptomerne er ikke særlig tydelige, men kan af hensyn til behandlingen alligevel være vigtige at aflæse.

Eksempler på symptomer ved dominansaggressiv adfærd:

  • knurren, snerren og biden
  • skubben til mennesker; placering af poter eller hoved på menneskers hoved, skulder eller ryg
  • hunden spærrer adgang for mennesker, f.eks. til andre rum
  • hunden forhindrer at man retter på den ved f.eks. at bide/holde i linen eller omkring håndled
  • hunden stirrer, specielt bemærkelsesværdigt hvis det ledsages af udvidelse af det mørke i øjnene (pupildilatation)

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen dominansaggression hos hund?
Diagnosen dominansaggression stilles som de fleste adfærdsdiagnoser ved, at dyrlægen indhenter en lang række oplysninger om hunden og dens adfærd. Disse oplysninger indhentes bedst ved, at ejeren udfylder et adfærdsspørgeskema. Selv om nogle af spørgsmålene måske ikke synes så vigtige for ens eget problem og ens egen hund, er det vigtigt at spørgeskemaet udfyldes grundigt, for at dyrlægen kan vurdere hele problemets omfang.

Udover skemaet kan det være nødvendigt, at dyrlægen selv ser hundens reaktioner i forbindelse med dominansaggression. Dels for at vurdere graden af aggression, og dels for at klarlægge, at der virkelig er tale om dominansaggression, og ikke en af de andre typer aggression.

Dyrlægens personlige observation af hundens adfærd kan enten ske ved at der optages en video, eller ved at hunden udsættes for den stimulation, der udløser aggressionen, mens dyrlægen ser det.

Hvordan behandles dominansaggression hos hund?

Behandling af adfærdsproblemer er ofte en kompliceret og langvarig proces. Derfor er det vigtigt, at man som ejer gør sig klart, hvad det er, man ønsker at opnå, og hvilke ressourcer, man vil sætte ind for at nå det mål. Dette gælder ikke mindst ved dominansaggression, hvor hunden i nogle tilfælde kan være meget svær at have med at gøre.

Behandlingen af dominansaggression er individuel, men der kan gives nogle generelle retningslinier:

  • Undgå alle de situationer, der udløser hundens aggression.
  • Der startes et adfærdsprogram, som i hovedpunkter går ud på at få hunden til at slappe af, - med tiden også i de situationer, der før udløste den aggressive adfærd. Herunder skal hunden også lære, at den skal udføre en ordre for at opnå noget. Dette gøres bedst ved at lære hunden at den skal sidde eller ligge, før den får lov til noget, f.eks. at få sin mad, komme ud og gå o.s.v.
  • Enhver form for fysisk afstraffelse af hunden skal undgås, da det kan være med til at optrappe situationen. Hvis hunden er svær at styre, kan man evt. bruge en halti/gentle leader (en grime, der sættes over hundens hoved, og som gør den nemmere at styre).
  • Kastration er ikke en egentlig behandling af dominansaggression, men kan i nogle tilfælde være et nødvendigt hjælpemiddel. Man skal være opmærksom på, at jo ældre hunden er, jo mindre tydelig vil virkningen af en kastration fremstå.
  • Nogle dominansaggressive hunde er det nødvendigt at behandle medicinsk. Denne behandling vil være individuel, men kan bl.a. bestå i angstdæmpende stoffer.

Hvad er fremtiden for din hund, hvis den er dominansaggressiv?
Det er med dominansaggression, som med mange af de andre aggressionstyper, sådan at mange hunde med en effektiv indsats kan hjælpes ganske meget. Helt at fjerne problemet er dog ofte svært. Meget afhænger af dig som ejer, og hvor stor en indsats, du kan og vil yde. Man må ikke glemme, at hundens dominansaggressive adfærd kan være farlig for mennesker, og man er derfor også nødt til at vurdere, om det er forsvarligt at beholde hunden.

Hvorfor bliver hunde dominansaggressive?
Dominansaggression er en kompleks tilstand, og der spiller mange forskellige faktorer ind. Mange mener, at angst er en vigtig parameter for de hunde, der er dominansaggressive.

Det er især hanhunde, der udviser dominansaggression, og man ved at maskuline kønshormoner har en effekt på, hvorledes hunden reagerer.

Samlet kan man sige, at dominansaggression skyldes at hunden ikke har lært at "opføre sig korrekt" i det sociale system. Dette kan bl.a. skyldes en tilgrundliggende angst.

Hvad er risikoen for, at din hund bliver dominansaggressiv?
Risikoen for at en hund udvikler dominansaggression er ikke kendt, men flere undersøgelser viser, at dominansaggression er langt det største problem/klagepunkt vedrørende aggression. Da aggression samtidig er det adfærdsproblem, der oftest søges hjælp til, er der en relativt stor risiko for, at din hund kan blive dominansaggressiv.

Hvilke racer er særligt udsatte for at blive dominansaggressive?
Der foreligger ingen oplysninger om, at bestemte racer skulle have større risiko for at blive dominansaggressive. Men p.g.a. de skader, der kan opstå, vil det alt andet lige opfattes som et større problem hos store racer, end hos små.

Mængde
rabat
Zylkène 225 mg, 30 tabletter

Fodertilskud til utrygge eller urolige dyr

257,00 kr
Ned til 231,50 kr Køb her
Mængde
rabat
Kalm tabletter til stor hund, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress

349,00 kr
Ned til 319,00 kr Køb her
Adaptil diffusor med flaske, 48 ml

Startpakke klar til brug Hjælper din hund til tryghed og ro

219,00 kr
Køb her
Virbac Anxitane S, 30 tabletter

L-theanin kosttilskud til ro hos hunde og katte

179,00 kr
Køb her
Royal Canin Calm CD25, 4 kg

Hjælper hunde under 15 kg med at håndtere stressende situationer

369,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Kalm Hund flydende, 250ml

Fodertilskud mod angst, utryghed, og stress

187,00 kr
Ned til 169,00 kr Køb her
Mængde
rabat
Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress

215,00 kr
Ned til 199,00 kr Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.