Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
Sundhedsplan
Find dyrlæge
Webshop

Frygtaggression

Af dyrlæge Peter Weis.

Hvad er frygtaggression hos hunde?

Frygtaggression er en uønsket adfærd, hvor hunden reagerer ved at snappe, knurre, gø og/eller ved at forsøge at flygte, når den føler sig presset eller er bange for noget.

Hvad er symptomerne på frygtaggression?

Frygtaggression opstår, når hunden er bange, - uanset om der for det blotte øje synes at være noget, der kan/bør udløse denne frygt.
Symptomerne vil være:

  • at hunden snapper, knurrer, gør og/eller forsøger at bakke væk fra "truslen".
  • at hunden forsøger at bide, hvis truslen forsætter, ligesom det kan ses, at hunden tisser, har afføring eller tømmer sine analkirtler.

Frygtaggression forekommer i forhold til mennesker såvel som til andre hunde.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen frygtaggression hos hund?

Diagnosen frygtaggression stilles dels ud fra de oplysninger, en ejer kan give, og dels ud fra dyrlægens egne observationer af hundens adfærd i de situationer, hvor problemet opstår. Ejerens oplysninger gives bedst ved udfyldelse af et skema, som udleveres af dyrlægen.

Observation af hundens adfærd kan enten ske ved, at man optager en video, eller ved at hunden udsættes for den stimulation, der udløser aggressionen, direkte imens dyrlægen ser det.

Observation af hunden, når den udviser den uønskede adfærd, er specielt vigtig, når vi taler om aggression, da der er flere forskellige former for aggression. Af hensyn til behandlingen er det meget vigtigt, at den korrekte diagnose stilles.

Hvordan behandles frygtaggression hos hund?

Behandling af frygtaggression hos hund er en langvarig proces, som vil strække sig over flere måneder, førend resultater kan forventes. Behandlingen vil være meget afhængig af det arbejde ejeren udfører. Så før en egentlig behandling går i gang, er det vigtigt at du som ejer gør dig klart, om du har den tid og det overskud, der skal til for at behandlingen bliver succesfuld.

Først og fremmest skal man undgå de situationer, hvor hunden optræder aggressivt. Dvs. hvis aggressionen opstår, når hunden møder andre hunde, skal du undgå at møde andre hunde. Hunden må først møde andre hunde, når den er i stand til dette uden at optræde aggressivt.

Dernæst skal hunden igennem et træningsforløb, hvor du lærer den at optræde roligt i alle situationer. Dette startes under kontrollerede forhold i hjemmet, og efterhånden som hunden bliver bedre til det, udsætter man hunden for mere og mere stressende omgivelser, hvor de samme øvelser som før indøves.

I nogle tilfælde vil det endvidere være nødvendigt at give hunden angstdæmpende medicin, for at programmet kan lykkes.

Hvad er fremtiden for din hund, hvis den er frygtaggressiv?

Man kan med en effektiv indsats reducere graden af aggression hos hunde, der er frygtaggressive. Dog vil de fleste hunde kunne bringes i situationer, hvor de igen vil udvise symptomer på frygtaggression. Lidelsen er altså et problem, man må regne med altid at skulle have med i sine overvejelser omkring hunden.

Hvorfor bliver hunde frygtaggressive?

Det kan der være forskellige årsager til, men nogle af de forklaringer, der kan gives, er:

  • Ukorrekt social stimulering af hunden mens den er hvalp.
  • Hunden er vokset op i en kennel eller lignende, hvor den ikke har kendt de situationer, der nu udløser frygtaggressionen.
  • Afstraffelse af hunden på en ukorrekt måde. Frygtaggression er ofte tillært, det er altså ikke et medfødt problem.
  • Smerte i forbindelse med en bestemt situation kan udvikle frygtaggression.

Hvad er risikoen for, at din hund bliver frygtaggressiv?

Det vides ikke hvad risikoen er for, at hunde udvikler frygtaggression, men amerikanske undersøgelser har vist, at frygtaggression er den mest almindelige form for aggression hos hund.

Det er dog vigtigt at huske, at frygtaggression ofte er tillært. Derfor kan en optimal stimulation og socialisering af din hund, allerede fra den er hvalp, forebygge disse problemer.

Hvilke racer er særligt udsatte for at blive frygtaggresive?
Der foreligger ingen oplysninger om, at bestemte racer skulle have større risiko for at blive frygtaggressive. Der er ligeledes heller ingen sikre tal for, hvilke racer, der er mest udsatte for at blive frygtaggressive. Men p.g.a. de skader, der kan opstå, vil det alt andet lige opfattes som et større problem hos store racer, end hos små.

Adaptil diffusor med flaske, 48 ml

Startpakke klar til brug Hjælper din hund til tryghed og ro

219,00 kr
Køb her
Virbac Anxitane S, 30 tabletter

L-theanin kosttilskud til ro hos hunde og katte

179,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Kalm tabletter til stor hund, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress

349,00 kr
Ned til 319,00 kr Køb her
Mængde
rabat
Zylkène 225 mg, 30 tabletter

Fodertilskud til utrygge eller urolige dyr

257,00 kr
Ned til 231,50 kr Køb her
Mængde
rabat
Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress

215,00 kr
Ned til 199,00 kr Køb her
Royal Canin Calm CD25, 4 kg

Hjælper hunde under 15 kg med at håndtere stressende situationer

369,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Kalm Hund flydende, 250ml

Fodertilskud mod angst, utryghed, og stress

187,00 kr
Ned til 169,00 kr Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.