Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Galoperenede tandkød

Af Alf Peder Læbro Hvad er galoperende tandkød hos hunde?

Galoperende tandkød (epulis) er en tilstand, hvor bindevævet i hundens tandkød vokser ualmindeligt kraftigt. Tandkødet bliver forstørret og evt. knudret, nærmest blomkålsagtigt. Tandkødet kan brede sig ud over tænderne i større eller mindre grad, og i visse tilfælde kan nogle tænder være fuldstændigt begravet i tandkød. Lidelsen kan omfatte alt lige fra tandkødet omkring en enkelt tand til tandkødet i hele munden. Oftest angribes fortænder og de forreste kindtænder. Lidelsen kan ikke sprede sig til andre organer.

Hvad er symptomerne på galoperende tandkød?  

  • Dårlig ånde
  • Man kan i visse tilfælde se det forvoksede tandkød, hvis man trækker hundens læber til side og blotter dens tænder
  • Hunden savler meget, og savlet kan være lidt blodigt
  • Hunden har besvær med at tygge føden

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen galoperende tandkød?
Dyrlægen foretager en undersøgelse af hundens mund. For at skelne mellem andre tandkødslidelser, herunder visse kræftformer, kan det være en fordel at tage en vævsprøve (biopsi) af det angrebne tandkød. På den måde kan diagnosen blive bekræftet.

I visse tilfælde kan der aflejres forkalkninger i det forvoksede tandkød eller der kan opstå følgelidelser, som f.eks. betændelse i tandrødderne (paradentose). På et røntgenbillede af hundens kæber kan man se, hvor udbredte disse tilstande er.

Hvordan behandles galoperende tandkød?
Behandlingen kræver under alle omstændigheder en operation. Operationsformen er afhængig af udbredelsen af det galoperende tandkød. 

  • Mindre udbredelse: Det galoperende tandkød fjernes.
  • Større udbredelse:  Det galoperende tandkød skæres væk evt. med efterfølgende sammensyning af tandkødet. 

Hvis der er kalkaflejringer i det galoperende tandkød, er der mulighed for, at kalkaflejringerne skal mejsles væk.

Hunden skal måske efterbehandles med antibiotika og smertestillende medicin.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har galoperende tandkød?
Hvis man behandler galoperende tandkød i tide, bliver hunden altid fuldstændig rask. Men lidelsen kan godt opstå igen på et senere tidspunkt.

Hvis galoperende tandkød ikke behandles i tide, er der risiko for følgelidelser, som f.eks. tandkødsbetændelse, tandstensdannelser og tandrodsbetændelse (paradentose). Tandrodsbetændelse kan bl.a. medføre løse tænder.

Hvorfor får hunde galoperende tandkød?
Man kender ikke den præcise årsag, men visse racer har en høj risiko for at udvikle galoperende tandkød.

Manglende dagligt brug af tænderne - og dermed manglende massage af tandkødet - fremmer udvikling af sygdommen. Blød kost, tandkødsbetændelse og tandsten kan også medvirke til at fremme udviklingen af sygdommen.

Hvad er risikoen for, at din hund får galoperende tandkød?
Forekomsten af sygdommen veksler fra race til race. Fodring og tandpleje har indflydelse på syg-dommens opståen. Hvis du giver din hund groft foder og sørger for tandpleje i form af tandbørst-ning - eller tilbyder hunden grove ting, f.eks. kødben, tyggeben, at bide i - mindsker du risikoen for galoperende tandkød. Jævnlige tandeftersyn hos dyrlægen nedsætter også risikoen.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få galoperende tandkød?
Galoperende tandkød ses især hos boxer og i mindre grad hos spaniels og granddanois. Alle andre racer kan også udvikle galoperende tandkød, selvom risikoen i deres tilfælde er mindre.

Anden viden om galoperende tandkød hos hunde:
Man kan til en vis grad forebygge udviklingen af galoperende tandkød, ved at give hunden groft foder.

Mængderabat
60,00 kr
Ned til
49,00 kr

VetPro tandpasta, 50 ml

VetPro tandpasta med leversmag anvendes til daglig tandbørstning af din hunds tænder. Tandpastaen påføres med tandbørste i cirkulerende bevægelser på alle tandflader og tandkød. VetPro tandpasta r...

Køb her
99,00 kr

Whimzees tyggeben, tandbørste, M, pose m/12 stk.

Whimzees Tandbørster er fedtfattige tyggeben fremstillet af helt naturlige ingredienser. Disse Medium tandbørster passer til hunde mellem 12-18 kg. De reducerer dannelsen af plak og tandsten mekan...

Køb her
95,00 kr

VetPro klorhexidin mundgel, 100 ml

Denne VetPro klorhexidin mundgel anbefales til rensning af tænder og tandkød kombineret med tandbørstning.

Køb her
599,00 kr

Hill´s PD Dental Care t/d Canine, 10 kg

Tanddiæt til hunde.  Hill's Dental Care understøtter et sundt tandsæt hos din hund. Foderet er klinisk dokumenteret til at reducere ophobning af tandsten, plak og misfarvninger. 

Køb her
99,00 kr

Aptus Bucadog pasta, 70 g

Tandpasta mod plak, tandsten og dårlig ånde til hunde. De virksomme stoffer i tandpastaen bidrager til at opretholde balancen i mundens naturlige mikroflora og mindsker forekomsten af skadelige pl...

Køb her
689,00 kr

Royal Canin Dental DLK22, 14 kg

Begrænser plak, tandsten og dårlig ånde. Royal Canin Dental begrænser dannelsen af plak og tandsten og bekæmper dårlig ånde.  Foderet er velegnet til daglig mundhygiejne hos voksne hunde over 10...

Køb her
71,00 kr

Enzymatisk Tandpasta, 70 g

Velsmagende tandpasta med kyllingesmag til hunde og katte. Virbac Enzymatisk Tandpasta indeholder et patenteret enzymsystem, som hjælper med til at forebygge forekomsten af plak.

Køb her
Mængderabat
93,00 kr
Ned til
84,00 kr

Aptus Bucadog Small tyggelapper, 20-25 stk.

Tyggelapper mod plak, tandsten og dårlig ånde til hunde. De virksomme stoffer i tygelapperne bidrager til at opretholde balancen i mundens naturlige mikroflora og mindsker forekomsten af skadelige...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her