

Sponsoreret
Køresyge
Redigeret af Kirsten Boeck
Hvad er køresyge?
Køresyge eller transportsyge hos hund er en tilstand, der er helt parallel til, hvad der kan opleves hos mennesker, når de transporteres i bil og somme tider i tog. Følsomme individer bliver påvirket af de svingninger, der forekommer i balanceorganet i det indre øre. Der igennem påvirkes hjernen og der vil opstå utilpashed og kvalme og hyppigt også opkastninger.
Hunden vil halse og være nervøs. Den savler og kaster måske op. Risikoen for opkastning reduceres, hvis hunden ikke er fodret i timerne op til kørslen.
Hvordan kan man forebygge køresyge?
Det er især hvalpe, der bliver køresyge og det er meget vigtigt at træne bilkørsel fra et tidligt tidspunkt. Det er tit nødvendigt at gå meget langsomt frem.
Start altid med at træne at hvalpen er i bilen, mens den holder stille. Lad bagagerummet eller sidedøren stå åben og giv den godbidder inde i bilen. Bilen skal være et trygt og rart sted.
Når hvalpen er tryg ved at bilen holder stille, kan man gentage samme øvelse, bare med motoren i gang. Man bør ikke køre nogen steder, bare holde stille og belønne hvalpen for at være i bilen. Når den er tryg ved dette, kan man køre små ture. Kør 5-10 minutter, hold pause, luft hvalpen og kør så hjem igen.
Tålmodighed lønner sig og langt de fleste hunde vil desuden vokse sig fra køresyge.
Hvordan behandles køresyge?
Enkelte hunde bliver ved med at være utilpasse under bilkørslen og de kan hjælpes med medicin. Det er især aktuelt ved længere bilture. Det kan også være nødvendigt med behandling af hvalpe, der endnu ikke er vokset fra køresygen.
Stoffet maropitant virker ved at hæmme brækningscentret i hjernen. Det virker ikke sløvende og skal gives ca 1 time før virkning ønskes. Det anbefales at give medicinen sammen med en godbid eller et ganske let måltid. Virkningen vil holde sig i ca 24 timer.
Maropitant er receptpligtigt og kan fås via dyrlægen.