Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Kryptorkisme

Af Flemming Samsøe Hvad er kryptorkisme?

En hanhund er kryptorkid, når en eller begge testikler ikke er på plads i pungen. Som regel er testiklerne på plads, inden hanhunden er 3-4 måneder gammel, men i nogle tilfælde forbliver en eller begge testikler i lysken eller i bughulen, og i 8-månedersalderen kan man konstatere, om hunden er kryptorkid. 

Tilstanden er arvelig.

Hvad er symptomerne på kryptorkisme?

Når en hanhund er kryptorkid, kan man kun mærke én testikel i pungen eller måske slet ingen. Sidder der en testikel i lyskekanalen, kan man af og til mærke den der, men det er let at blive snydt af det fedtvæv og de lymfekirtler, som sidder der i forvejen. Den tilbageholdte testikel er nemlig ofte blødere og slappere end testiklen i pungen.

Hvordan kan dyrlægen stille diagnosen kryptorkisme?
Ved den første sundhedsundersøgelse undersøger dyrlægen, om hunden mangler én eller begge testikler. Det er ikke unormalt, at testiklerne ikke er faldet på plads på det tidspunkt, men ved de efterfølgende sundhedsundersøgelser skal man være opmærksom på, om tingene har rettet sig.

Hvor den manglende testikel befinder sig, kan undersøges med ultralyd og røntgen, men som regel lokaliseres den først under kastrationen.

Hvordan behandles kryptorkisme?

En kryptorkid hund bør kastreres. Tilstanden er arvelig, og hunden må ikke indgå i avl. For hundens egen skyld bør den også kastreres, fordi der er en øget risiko for, at den får testikelkræft. Det er muligt med hormonbehandling og operation at hjælpe en testikel på plads i pungen, men begge metoder er etisk uansvarlige, fordi lidelsen er arvelig, og sandsynligheden for, at hunden får testikelkræft, er stor.

Hvad er fremtiden for din hund, hvis den er kryptorkid?
Hvis du lader din kryptorkide hund kastrere, har den på lang sigt ikke andre gener end andre kastrerede hunde, f.eks. overvægt og pelsforandringer.
Hvis du lader være med at kastrere din kryptorkide hund, er der risiko for: 

  • Testikelkræft. Risikoen er op til 13 gange så høj for en testikel i bughulen, som for en normalt placeret testikel. 
  • Det væv, en testikel i bughulen sidder fast i, kan sno sig, så blodforsyningen bliver afsnørret. Det giver voldsomme smerter og kræver en akut operation.

Der er ulemper forbundet med at købe en hund, som er kryptorkid:

  • Udgift til kastration
  • Hunden bør ikke bruges i avlen

Hvorfor bliver hunde kryptorkide?
Testiklerne bliver i fostertilstanden udviklet fra nyrerne. Fra bunden af pungen går der en vævsstreng (gubernaklet) ind til testiklerne. Hvis den mangler eller udvikles forkert, forhindres testiklerne i at nå ned i pungen.

I de allerfleste tilfælde er årsagen til kryptorkisme arvelig. Lidelsen kan dog godt dukke op med generationers mellemrum. I nogle få tilfælde er årsagen til, at testiklen ikke kan komme på plads i pungen, ikke en medfødt tendens. En hvalp, der bliver bidt, kan godt danne noget arvæv i og omkring lyskekanalen, der forhindrer testiklen i at komme på plads.

Hvad er risikoen for at din hund er kryptorkid?
1-10% af alle hanhunde er kryptorkide. Risikoen er størst for de små racer.

Hvilke racer er særligt udsatte for at være kryptorkide?
Chihuahua, puddel, pomeranier, schnauzer, shetlandsk sheepdog, terrier.

Anden viden om kryptorkisme:
Det er hyppigst kun den ene testikel, der ikke falder på plads.

Mange opdrættere tror, at de kan massere en testikel på plads, men det er ikke muligt, hvis hunden  virkelig er kryptorkid. Nogle hvalpe kan have en kraftig refleks i en muskel, der kan trække testiklerne op mod lyskekanalen. De kan derfor se kryptorkide ud uden at være det, og i disse tilfælde vil massagen få musklen til at slappe af, så testiklen falder på plads.

Mængde
rabat
VetPro hvalpefoder, 8 kg

Hvalpefoder til alle racer

379,00 kr
Ned til 321,00 kr Køb her
BUSTER VitalChew Puppy Health, 30 stk.

Omega-3 tilskud

149,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro hvalpefoder, 2 kg

Hvalpefoder til alle racer

136,00 kr
Ned til 125,00 kr Køb her
SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 2,5 kg

Hvalpefoder til små racer

215,00 kr
Køb her
Royal Canin Starter Large Dog, 14 kg

Tæver over 25 kg og deres hvalpe

599,00 kr
Køb her
Tilbud
KONG AirDog Squeaker tennisbolde 3 stk, X-small

Skånsomme x-small tennisbolde til hunde

29,00 kr
19,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.