Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

TBE

Hvad er TBE?

TBE er en smitsom hjernebetændelse, som skyldes en flavivirus ved navn TBEV (= Tick borne Encephalitis Virus). Sygdommen er en zoonose, hvilket betyder, at den kan smitte til både dyr og mennesker.  Sygdommen kan ramme alle dyr. 

TBE har været kendt i andre dele af verden i mere end 30 år, og visse lande har stor udbredelse af sygdommen. Den er godt beskrevet i Centraleuropa, men i Danmark er det et forholdsvist nyt fænomen.

Hvordan får min hund TBE?

TBE smitter via en mellemvært eller vektor. I Danmark ved vi, at skovflåten (ixodes ricinus)  er vært for virus, ligesom den kan være vært for bakterierne borrelia og anaplasma. Flåten bliver ikke selv syg af virus, men er bærer af det. Sygdommen vil findes hos smågnavere, som tilsyneladende heller ikke bliver særligt syge af virusinfektionen.

Hunden smittes, når skovflåten bider sig fast og suger blod. Som med andre flåtbårne sygdomme er risikoen for udvikling større, jo længere tid flåten sidder på hunden.

Det er vigtigt at understrege at TBE ikke smitter direkte fra hund til menneske, men man skal være ekstra opmærksom på ikke selv at få flåter på sig, hvis der er risiko for TBE.

Hvad er symptomerne?

TBE hos hund udvikler sig oftest til en meget voldsom sygdom med høj feber (op til 41,4 grader), opkast, ingen ædelyst, evt. generel afmatning eller apati, nogle hunde udviser aggression. Dernæst ses centralnervøseforstyrrelser, hvor hunden slingrer eller bliver helt eller delvist lam. Der kan også forekomme krampeanfald.

Hvordan kan min dyrlæge stille diagnosen TBE?

Symptomerne er så uspecifikke og minder så meget om andre typer smitsomme sygdomme, at diagnosen ikke kan stilles på symptomerne alene. Dyrlægen kan tage en blodprøve og sende ind til et laboratorium for a t måle koncentrationen af antistoffer mod TBE-virus. Denne metoder er dog ikke 100% sikker, idet andre typer infektioner kan krydsvirke med antistoftesten, så den er positiv - uden at det rent faktisk er det, hunden fejler. Ligeledes kan en hund godt have antistoffer mod TBE uden at være syg af det. Metoden er rigtig god til at udelukke TBE, men knap så god, hvis testen er positiv, og man vil være helt sikker på, at det er det, hunden fejler.

Skal man have en præcis diagnose, kræver det en rygmarvsprøve. Dette udføres altid kun i fuld narkose.

Denne artikel er skrevet i november 2011. Det førende laboratorium for veterinær diagnostik (VetMedLabor) oplyser, at der ikke på nuværende tidspunkt er påvist nogen positive tilfælde ved rygmarvsprøve. Alle de hunde, man indtil videre har konstateret positive, er blevet det på basis af blodprøver og antistofmålinger. Derfor kan det ikke udelukkes at de hunde kan have fejlet noget andet end TBE.

Hvordan behandles TBE?

TBE er en virussygdom, og der findes ingen effektiv behandling mod selve virus'en. Behandlingen består af væske, febernedsættende medicin samt beroligende og krampedæmpende medicin. Dyrlægen vil oftest også vælge at give antibiotika for at forebygge såkaldt sekundære bakterielle infektioner.  Men selve virusinfektionen findes der ingen effektiv behandling for.

Hvordan kan man forebygge smitte med TBE-virus?

Der findes endnu ikke nogen vaccine mod TBE hos hund i Danmark. Den bedste forebyggelse består i at forebygge flåtangreb på hunden og fjerne eventuelle flåter hurtigst muligt.

Hvordan er fremtiden for min hund, hvis den har TBE?

TBE er en meget alvorlig og potentielt dødelig sygdom der kræver intensiv pleje og terapi. Hvis hunden overlever den akutte sygdom, har den rimelige chancer for at blive frisk igen, men den kraftige betændelsestilstand i nervesystemet kræver et langt genoptræningsforløb med fysioterapi.

Effipro Spray 250 ml

Flåt-, lus- og loppespray til hund og kat

193,00 kr
Køb her
Effipro hund S, 4 pipetter

Spot-on loppe- og flåtbehandling

185,00 kr
Køb her
Frontline Combo 3x0,67ml til hund 2-10 kg

Behandling af lopper, lus og flåter på hunde

225,00 kr
Køb her
O'Tom flåttang

Effektivt brækjern til at fjerne flåter

67,50 kr
Køb her
Advantage vet. til hunde på 10-25 kg, 4 pipetter

Til forebyggelse og behandling af lopper og pelslus

209,00 kr
Køb her
Bayvantic vet til hunde 10-25 kg, 4 pipetter

Behandling af pelslus, myg, lopper og flåter

309,00 kr
Køb her
Frontline Spray 250 ml

Dræber voksne lopper på din hund

234,00 kr
Køb her
Prac-Tic Hund 22-50 kg, 3 pipetter

Behandling af lopper og flåter til hunde

179,00 kr
Køb her
MyFleaTrap loppefælde

Miljøvenlig loppefælde

399,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud