Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Vokseværk/knoglemarvsbetændelse

Hvad er vokseværk/knoglemarvsbetændelse hos hunde?

Vokseværk er en fællesbetegnelse for flere forskellige sygdomme hos unghunden, hvor den hyppigste er knoglemarvsbetændelse (panostitis). Sygdommen forekommer hos hunde i voksealderen fra ca. 6. til 12. måned. Lidelsen er smertefuld og opstår i de lange rørknogler, som f.eks. overarm, lårben og skinneben.

Hvad er symptomerne på vokseværk/knoglemarvsbetændelse?

Knoglemarvsbetændelse giver smerter i forskellige grader, og hunden vil tit være halt på alle fire ben på skift. Feber, nedstemthed og nedsat appetit er andre symptomer, der kan komme og gå med flere ugers mellemrum. Såfremt man mærker på knoglen i dét ben, hvor hunden er halt, vil hunden ofte reagere med smerteudbrud.

Symptomerne på vokseværk kan ligne andre alvorlige led- eller knoglesygdomme, som hunde i voksealderen kan få, og derfor skal du altid henvende dig til din dyrlæge, hvis symptomerne viser sig.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen vokseværk/knoglemarvsbetændelse?

Det kan være svært at stille en diagnose ud fra en almindelig undersøgelse, og derfor vil dyrlægen som regel foretage både røntgen- og blodundersøgelse. Undersøgelserne er vigtige for at kunne hjælpe hunden så hurtigt som muligt igennem sygdommen.

Hvordan behandles vokseværk/knoglemarvsbetændelse?

Den første behandling består i at dæmpe smerterne med smertestillende medicin så længe anfaldene står på, samt sørge for, at hunden holder sig i ro. Desuden er det vigtigt, at foderet gennemgås for at se, om det er tilpasset unghundens særlige behov for vækst.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har vokseværk/knoglemarvsbetændelse?

Selv om knoglemarvsbetændelse er en alvorlig og smertefuld lidelse, får hunden normalt ikke varige mén, hvis du sørger for den rigtige behandling og omsorg.

Hvorfor får hunde vokseværk/knoglemarvsbetændelse?

Årsagerne til knoglemarvsbetændelse er ikke fuldt opklarede. Der er dog sandsynligvis tale om, at visse racer er genetisk og hormonelt disponerede.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få vokseværk/knoglemarvsbetændelse?

Det er især hunde under 2 år tilhørende de større hunderacer, der bliver ramt af denne sygdom. Ca. 75% af de hunde, der får knoglemarvsbetændelse er schæfere, og af dem er der en overvægt af hanhunde. Sygdommen ses dog også jævnligt hos basset hound, dobermann, golden retriever og grand danois. De racer vokser ofte meget hurtigt, så det er vigtigt, at foderet er afstemt til at dække hundens behov.

Når du anskaffer en ny hvalp, bør du søge vejledning hos din dyrlæge om fodring, så du kan give din hund en god start på livet.

VeggieDent FR3SH, XS, 15 stk

Tyggepinde mod plak, tandsten og dårlig ånde

89,00 kr
Køb her
KONG AirDog Squeaker tennisbolde 3 stk, X-small

Skånsomme x-small tennisbolde til hunde

29,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro hvalpefoder, 8 kg

Hvalpefoder til alle racer

379,00 kr
Ned til 321,00 kr Køb her
Tilbud
BUSTER VitalChew Puppy Health, 30 stk.

Omega-3 tilskud

149,00 kr
119,00 kr
Køb her
Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm

Hjælper din hvalp med at føle sig tryg

210,00 kr
Køb her
Royal Canin Large Pediatric Starter, 14 kg

Tæver over 25 kg og deres hvalpe

649,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her