Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

629,00 kr

Royal Canin Large dog Mature, 14 kg

Foder til modne hunde over 25 kg.  Senior Consult Mature Large Dog er tørfoder til modne hunde (over 5 år) af store racer. Du kan fodre din modne hund med dette foder resten af dens levetid.

Køb her
Mængderabat
334,00 kr
Ned til
300,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 8 kg

VetPro senior hundefoder er velegnet til:- Små racer: fra 8 år- Mellemstore racer: fra 7 år- Store racer: fra 6 år Foderet er sammensat efter den ældre hunds behov. Det har et lavt indhold af natr...

Køb her
Mængderabat
288,00 kr
Ned til
259,00 kr

ArthroFlex Omega Treat, 60 stk

Styrker og vedligeholder bevægeapparatet. Arthroflex Omega Treats er et velsmagende fodertilskud, i form af godbidder, som er med til at styrke og vedligeholde din hunds bevægeapparat. Godbiddern...

Køb her
129,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 2 kg

VetPro senior hundefoder er velegnet til: - Små racer: fra 8 år- Mellemstore racer: fra 7 år- Store racer: fra 6 år Foderet er sammensat efter den ældre hunds behov. Det har et lavt indhold af na...

Køb her
140,00 kr

SPECIFIC CGW Senior All Breeds, 6 x 300 g

Vådfoder til alle senior hunde racer (små racer fra 8 år, medium racer fra 7 år, store racer fra 6 år og gigant racer fra 5 år). Det moderat reducerede indhold af protein, fosfor og natrium nedsæt...

Køb her
Mængderabat
409,00 kr
Ned til
389,00 kr

Aptus Glyco-Flex Plus, 60 stk.

Tyggebidder til bevægeapparatet. Aptus Glyco-Flex Plus er et fodertilskud med kyllingsmag, som indeholder indeholder grønlæbet musling, kollagen, MSM og antioxidanter i kombination.

Køb her
Mængderabat
239,00 kr
Ned til
197,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk

Tilskud til støtte og vedligehold af sunde led. Canosan er et naturligt kosttilskud, der støtter den normale funktion i ledbrusk, ledkapsler, sener og ledbånd hos hunde. Det styrker og vedligehold...

Køb her


Den ældre hunds sygdomme

Ældre hund
Af Alf Peder Læbro Hvorfor bliver den ældre hund hyppigere syg?

I takt med at hunden ældes, øges risikoen for en lang række sygdomme. Det skyldes især, at mange af kroppens organer har arbejdet uafbrudt i årevis. Disse organer svækkes derfor naturligt efter et langvarigt slid. Desuden nedsættes modstandskraften, og kroppen bliver derfor mere modtagelig for smitsomme sygdomme. Endelig er en lang række kroniske sygdomme flere år om at udvikles, og ses af den grund kun hos ældre dyr.

Hvilke sygdomme rammer ofte seniorhunden?

De mest almindelige sygdomme hos seniorhunde er nævnt nedenfor. De fleste sygdomme er indgående beskrevet i separate artikler på Netdyredoktor. Klik på henvisningen, og du får straks en uddybende forklaring. Ud for hver sygdom gives der en kort beskrivelse af årsagen til, og symptomer på, sygdommen.

Kræft (Cancer), kræft i leveren, kræft i lymfesystemet, kræft i mælkekirtlen, kræft i testiklerne

 • Årsag:
  Kræft er en tilstand, hvor kroppens celler vokser, og deler sig uhæmmet og abnormt.
 • Symptomer:
  Disse er meget varierede, alt efter hvor kræftcellerne, eller kræftknuden, befinder sig. I visse tilfælde kan man direkte se kræftknuden som en konstant voksende hævelse, et eller andet sted på kroppens overflade, eller ved/i mund, næse, øjne, endetarm eller kønsåbning.
  Hvis kræftknuden befinder sig i de indre organer eller væv, afhænger symptomerne af, præcist hvor knuden befinder sig. Den kræftsyge hund kan have symptomer som tygge- eller synkebesvær, dårlig sårheling, vægttab, nedsat appetit, blødning fra en eller flere naturlige kropsåbninger, hævelser på bugen, nedsat modstandskraft, uvilje til motion, besvær ved at trække vejret, besvær ved afsætning af urin og afføring.

Mundhulesygdomme, tandbyld, tandkødsbetændelse (parodontose), tandkødssvulst (epulis), tandsten

 • Årsag:
  Omfatter mange forskellige sygdomme i mundhulen, - der henvises til links ovenover. Næsten alle mundhulesygdomme kan forebygges og helbredes ved regelmæssige tandeftersyn hos dyrlægen.
 • Symptomer:
  Dårlig ånde, rødt tandkød, belægning på tænderne, evt. løse tænder, uvilje og besvær med at tygge, savlen. Hvis tilstanden har stået på i lang tid, vil hunden tabe sig.

Slidgigt (artrose), slidgigt i albueleddet, slidgigt i hofteleddet (hofteledsdysplasi, spondylose)

 • Årsag:
  Slidgigt skyldes en længerevarende overbelastning af kroppens bevægelige led. Når et led overbelastes, kan det føre til en vævsreaktion i form af knoglenydannelser og små benspidser i og omkring leddet. Disse vævsreaktioner giver anledning til smerte. Lidelsen kan være arvelig.
 • Symptomer:
  Hunden får svært ved at rejse sig samt besvær med at gå på trapper og springe. Hunden kan få en stiv og usikker gang. Musklerne kan svinde ind. Hunden kan være nedstemt og ytre smerte.

Sygdomme i urinvejene

Blæresten

 • Årsag:
  Nyrernes funktion er at udskille hundens affaldsstoffer i en opløselig form. Nogle bestemte stoffer opløses derimod dårligt, og kan derfor, når visse kemiske omgivelser er til stede, udfældes som krystaller. Hvis krystallerne med urinen ikke føres ud af kroppen i samme tempo, som de dannes, sker der en ophobning af krystaller i blæren. Krystallerne sætter sig fast på selve blærevæggen. Jo længere tid krystallerne er i urinvejene, desto større risiko er der for, at der dannes store blæresten.
 • Symptomer:
  Besværlig og smertefuld urinering, blod i urinen, afsætning af små portioner urin.

Nyresvigt, nedsat nyrefunktion

 • Årsag:
  Nyresvigt er en nedsat eller ophørt funktion af nyrerne. En tilstand, i hvilken nyrerne ikke længere er i stand til at koncentrere urinen og rense blodet tilstrækkeligt for affaldsstoffer. Nyrerne danner et hormon, der er vigtigt for dannelsen af røde blodlegemer. Denne hormondannelse ophører eller nedsættes ved nyresvigt.
 • Symptomer:
  Hunden tisser og drikker mere, taber sig, brækker sig og får nedsat appetit. Hunden kan få tynd afføring, blege gummer, sår i mundhulen, dårlig ånde. Bliver nedstemt og svag.

Urininkontinens

 • Årsag:
  Blærens og urinrørets lukkemuskel får nedsat styrke. Det bliver svært for hunden at lukke fuldstændig af for urinen. Hos ældre hunde kan urininkontinens også ses som følge af langvarige infektioner i urinvejene, blæresten, forstørret blærehalskirtel eller blærekræft.
 • Symptomer:
  Der er urin eller urindryp i hundens kurv, eller i det område, hvor hunden sover og opholder sig.

Sygdomme i hjerte og kredsløb, for stort hjerte, hjertesvigt

 • Årsag:
  Hjertesvigt og forstørret hjerte er overordnede betegnelser for tilstande, hvor hjertet ikke er i stand til at pumpe den mængde blod rundt i kroppen, der er nødvendig for at opretholde de livsnødvendige funktioner.
 • Symptomer:
  Hunden viser uvilje til motion og bliver let træt, hoster ofte (især om natten), åndenød, taber sig i vægt, har smerteytringer. Hunden kan have svært ved at finde hvile, og kan i sjældne tilfælde besvime.

Sygdomme i leveren

Leversvigt

 • Årsag:
  Leversvigt er en alvorlig tilstand, hvor leverens funktion er stærkt nedsat. Årsager til leversvigt kan være bakterieinfektion, virusinfektion, forgiftning eller cancer.
 • Symptomer:
  Opkastninger, nedsat appetit, øget drikkelyst, vægttab, forøget bugomfang, nedstemt, underlig opførsel og adfærd, gule eller blege gummer.

Leverbetændelse

 • Årsag:
  Smitsom leverbetændelse er en infektion med en virus, som kaldes adenovirus. Adenovirus findes i hele verden, og er yderst smitsom. Vaccination beskytter mod sygdommen.
 • Symptomer:
  Feber, nedstemthed, nedsat appetit, øget tørst, øjenbetændelse, mavesmerter, opkast.

Sygdomme i kønsorganerne

Forstørret blærehalskirtel (prostataforstørrelse)

 • Årsag:
  Ses kun hos hanhunde. Blærehalskirtlen sidder i bækkenet lige under endetarmen, og omslutter blærehalsen og urinrøret. Kirtlen kan blive voldsomt forstørret. Blærehalskirtlens funktion er at afgive et sekret til hanhundens sperma, og dermed sikre at sædcellerne overlever, indtil en eventuel befrugtning af tævehundens æg er gennemført.
 • Symptomer:
  Hunden kan få urininkontinens. Tisser meget små portioner, og får besvær med at afsætte urin og afføring. Urinen kan være blodig.

Livmoderbetændelse

 • Årsag:
  Ses kun hos tævehunde. Alvorlig infektion med bakterier i livmoderen; ses som regel 1-2 måneder efter en løbetid, og hyppigst hos tæver over 5-6 år.
 • Symptomer:
  Hunden får øget drikkelyst. Afsætter ofte meget store portioner urin. Bugen kan vokse, og der kan komme flåd fra skeden. Hunden får evt. feber, nedsat appetit, vægttab, og bliver sløv og nedstemt.

Ovariel dysbalance

 • Årsag:
  Ovariel dysbalance er en hormonel uligevægt i æggestokken. Der udvikles enten cyster eller kræft i æggestokkene. Begge lidelser vil betyde en øget produktion af det hunlige kønshormon østrogen.
 • Symptomer:
  Der kan være pelstab omkring de ydre kønsorganer, i lysken og på hundens flanker. Løbetiderne, der normalt er helt ens fra gang til gang, vil variere både i længde og i intervaller mellem de enkelte løbetider. Skamlæberne forstørres, og i nogle tilfælde kan huden omkring området blive farvet sort. Også mælkekirtlerne vil blive forstørrede. Når tilstanden har stået på et stykke tid, vil huden efterhånden blive fedtet og kløende. Tilstanden kan medføre livmoderbetændelse.

Sygdomme i mave-tarmsystemet: diarré, tyktarmskatar

 • Årsag:
  Der kan være mange forskellige årsager, f. eks. foderallergi, foderintolerance, infektioner, forgiftninger, kræft m.m
 • Symptomer:
  Kan variere meget med opkast, feber, dehydrering, tynd mave, nedsat appetit, vægttab, blod i afføringen, tjæreagtig afføring, slimet afføring, hyppig afsætning af afføring.

Sygdomme, der skyldes en hormonel forstyrrelse

Cushings Syndrome

 • Årsag:
  Cushings syndrom er betegnelsen for den sygdom, der opstår, når organismen igennem længere tid udsættes for en øget mængde binyrebarkhormon. Binyrebarkhormon dannes naturligt i binyrerne.
 • Symptomer:
  Øget drikkelyst og tissetrang, øget appetit, hårtab, sløvhed og muskelsvaghed, øget bugomfang.

Hypothyroidisme

 • Årsag:
  Hypothyroidisme er en hormonlidelse. Den skyldes mangel på skjoldbruskkirtelhormon, og opstår som følge af fejl i selve skjoldbruskkirtlen, eller fejl i den overordnede kirtel, som styrer produktionen af skjoldbruskkirtelhormonerne. Resultatet er en nedsat mængde af skjoldbruskkirtel-hormon i kroppen, hvilket bevirker, at stofskiftet nedsættes.
 • Symptomer:
  Hunden tager let på i vægt, bliver sløv, nedstemt og ugidelig. Pelsen bliver tør og tyndhåret. Kan få nerve- og muskelforstyrrelser.

Sukkersyge/diabetes

 • Årsag:
  Sukkersyge er en tilstand, hvor blodets sukkerindhold forhøjes på grund af nedsat eller ophørt dannelse af det sukkerregulerende stof, insulin. Insulin dannes i bugspytkirtlen.
 • Symptomer:
  Øget tørst og urinering. Vægttab, ofte på trods af øget appetit. Opkastninger, svag, nedstemt, muskelsitren. Uklare øjne.

Sygdomme i øjnene

Grå stær

 • Årsag:
  Grå stær er en lejring af proteinstoffer i øjets linse. Linsen bliver grå og uklar.
 • Symptomer:
  Hunden får over en længere periode nedsat syn i større eller mindre grad, og begynder måske at gå ind i ting. Tilstanden udvikler sig langsomt. Øjet får et gråt og uklart skær. Tilstanden er smertefri.

Tørre øjne

 • Årsag:
  Tørre øjne er en sygdom, hvor tåreproduktionen hos hunden nedsættes, eller helt ophører. Det kan føre til kronisk øjenbetændelse, og i værste fald blindhed.
 • Symptomer:
  Der kommer store mængder gullig-grønt og sejt flåd fra det ene eller begge øjne. Det ene eller begge næsebor kan blive tørre. Det vil gøre ondt i det syge øje, så hunden vil blinke mere end normalt, og måske tage poten op til øjet.

Sygdomme i blodet, blodmangel

 • Årsag:
  Formindsket antal røde blodlegemer
 • Symptomer:
  Hunden bliver meget forpustet af selv let motion. Hunden bliver træt og slap, og får meget blege gummer.

Sygdomme i nervesystemet, Epilepsi

 • Årsag:
  Epilepsi (krampe) er et symptom på en unormal hjernefunktion, der giver gentagne anfald kramper. Den nøjagtige årsag kendes ikke med sikkerhed. Mange forskellige sygdomme kan medføre epilepsi.
 • Symptomer:
  Anfaldene kan variere fra ganske lette trækninger eller forstyrrelser i hundens adfærd til krampeanfald med efterfølgende bevidstløshed. Der kan komme spontan afsætning af urin og afføring, samt fråde om munden. Hvis hunden hyppigt gentager bestemte handlinger, som f.eks. at løbe rundt efter sin hale, snappe efter fluer og lignende, kan det være tegn på epilepsi. Nogle hunde har en speciel adfærd før et anfald. De kan være kontaktsøgende, angste eller deprimerede. Efter et anfald er mange hunde forvirrede, trætte og desorienterede, måske midlertidigt blinde eller aggressive. Hunden får perioder med kramper af større eller mindre varighed.

Overvægt

 • Årsag:
  Hunden har gennem en periode indtaget væsentlig mere føde end nødvendigt. Kroppen indeholder for meget fedt, - enten i vævene eller samlet i depoter.
 • Symptomer:
  Tydelig overvægt, besvær med at rejse sig og gå, uvilje til motion, åndenød, besvær med at soignere sig.

Tidlig behandling giver det bedste resultat

Hunde får med alderen større risiko for at pådrage sig sygdomme og udvikle aldersbetingede skavanker. Jo tidligere sygdomme og skavanker opdages og behandles, jo mindre er risikoen for, at hunden får mén af disse tilstande. Derfor er det vigtigt, at du jævnligt gennemser din hund, og er opmærksom på dens adfærd og opførsel.

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis din seniorhund...

 • Får unormale hævelser af nogen art
 • Bliver sløv, træt, utilpas, eller får nedsat appetit
 • Taber sig
 • Lugter ud af munden, savler, eller får svært ved at tygge eller synke føden
 • Halter, får svært ved at rejse sig, eller får en stiv og usikker gang
 • På nogen måde viser tegn på smerte
 • Drikker og/eller tisser mere end normalt
 • Kaster op, får tynd eller blodig afføring
 • Bliver fed, eller får stor bug
 • Pludselig får nedsat syn eller hørelse
 • Får tørre, røde eller irriterede øjne, får øjenflåd
 • Ikke kan holde på urinen eller afføringen
 • Får besvær med at afsætte afføringen, får svært ved at tisse, eller tisser blod
 • Hoster, eller bliver stakåndet
 • Får dårlig hud eller mat pels, fælder meget, sår eller misfarvninger i huden
 • Får unormal adfærd eller opførsel af nogen art

Produkter fra vores butik

Mængderabat
334,00 kr
Ned til
300,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 8 kg

VetPro senior hundefoder er velegnet til:- Små racer: fra 8 år- Mellemstore racer: fra 7 år- Store racer: fra 6 år Foderet er sammensat efter den ældre hunds behov. Det har et lavt indhold af natr...

Køb her
629,00 kr

Royal Canin Large dog Mature, 14 kg

Foder til modne hunde over 25 kg.  Senior Consult Mature Large Dog er tørfoder til modne hunde (over 5 år) af store racer. Du kan fodre din modne hund med dette foder resten af dens levetid.

Køb her
129,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 2 kg

VetPro senior hundefoder er velegnet til: - Små racer: fra 8 år- Mellemstore racer: fra 7 år- Store racer: fra 6 år Foderet er sammensat efter den ældre hunds behov. Det har et lavt indhold af na...

Køb her
140,00 kr

SPECIFIC CGW Senior All Breeds, 6 x 300 g

Vådfoder til alle senior hunde racer (små racer fra 8 år, medium racer fra 7 år, store racer fra 6 år og gigant racer fra 5 år). Det moderat reducerede indhold af protein, fosfor og natrium nedsæt...

Køb her
Mængderabat
288,00 kr
Ned til
259,00 kr

ArthroFlex Omega Treat, 60 stk

Styrker og vedligeholder bevægeapparatet. Arthroflex Omega Treats er et velsmagende fodertilskud, i form af godbidder, som er med til at styrke og vedligeholde din hunds bevægeapparat. Godbiddern...

Køb her
Mængderabat
409,00 kr
Ned til
389,00 kr

Aptus Glyco-Flex Plus, 60 stk.

Tyggebidder til bevægeapparatet. Aptus Glyco-Flex Plus er et fodertilskud med kyllingsmag, som indeholder indeholder grønlæbet musling, kollagen, MSM og antioxidanter i kombination.

Køb her
Mængderabat
239,00 kr
Ned til
197,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk

Tilskud til støtte og vedligehold af sunde led. Canosan er et naturligt kosttilskud, der støtter den normale funktion i ledbrusk, ledkapsler, sener og ledbånd hos hunde. Det styrker og vedligehold...

Køb her

Produkter fra vores butik

Mængderabat
239,00 kr
Ned til
197,00 kr
Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
Mængderabat
288,00 kr
Ned til
259,00 kr
ArthroFlex Omega Treat, 60 stk Køb her
140,00 kr
SPECIFIC CGW Senior All Breeds, 6 x 300 g Køb her
Mængderabat
409,00 kr
Ned til
389,00 kr
Aptus Glyco-Flex Plus, 60 stk. Køb her
Mængderabat
334,00 kr
Ned til
300,00 kr
VetPro Senior hundefoder, 8 kg Køb her
129,00 kr
VetPro Senior hundefoder, 2 kg Køb her
629,00 kr
Royal Canin Large dog Mature, 14 kg Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop