Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Dufthormoner/feromoner hos hunde

Hvad er dufthormoner?

Alle diegivende pattedyr frigiver duftstoffer, såkaldte feromoner, hvis funktion er at berolige ungerne. Hundes "beroligende" feromoner udskilles fra talgkirtler i hudfolderne omkring patterne, ca. 3-5 dage efter fødslen. Disse feromoner beroliger hvalpene ved stress og uro, og gør dem veltilpasse i fremmede omgivelser og når de møder nye udfordringer.

I nogle tilfælde virker feromonernes beroligende egenskab selv på voksne hunde.

Hvordan virker dufthormoner?

Dufthormonerne optages af en kirtel i næsehulen, hvorfra den bindes til et protein og transporteres med blodet til lugtekolben i den forreste del af hjernen. Herfra sendes der beroligende signaler til hvalpene. Det er disse dufthormoner, som binder hvalpe og tæve sammen.

Hvilken effekt har dufthormoner på hvalpe?

Når hvalpene skal til at udforske den nye verden, er der mange stimuli, som afføder nogle følelsesmæssige reaktioner. Hvalpen vil i mange tilfælde reagere på samme måde som tæven, og hun viser sin rolige adfærd ved bl.a. at udskille disse feromoner. På den måde signalerer tæven til hvalpene, at der ikke er fare på færde.

Hvalpene vender tilbage til tæven, hver gang de har udforsket noget nyt. Denne form for udforskning, hvor tæven har en helt central plads, er meget typisk for hvalpe i 3-8 ugers alderen. En tryg hvalp vil hurtigere søge nye udfordringer og bliver derfor præget og socialiseret mere i denne vigtige periode.

Når hvalpen skifter hjem i 8-ugersalderen er den udsat for megen stress. Det kan derfor være en god idé at sørge for at hvalpens nye hjem dufter af feromoner. Syntetiske feromoner kan købes på sprayflaske i dyrenes e-butik eller hos din dyrlæge.

Hvilken effekt har feromoner på voksne hunde?

Forskning har vist, at feromonernes effekt også kan påvirke den voksne hund. Derfor kan voksne, stressede hunde i nogle tilfælde have megen gavn af at opleve feromoner i omgivelserne. Da feromonerne beroliger hunden, kan de i nogle tilfælde modvirke angst- og stressrelaterede afledningsmanøvrer, som f.eks. ødelæggelse af ting, gøen eller urenlighed.

Feromonterapi er dog ikke et alternativ til adfærdsmodulerende behandling, det er tværtimod en måde at berolige din hund på, således at den er mere modtagelig for din indflydelse og træning.

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis...

  • du skal overtage en lille hvalp og vil have god råd om, hvordan dens flytning bliver så nænsom som mulig.
  • din hund er stresset, og du ønsker en adfærdskonsultation, så problemet kan indkredses.
  • din hund udviser angst eller er destruktiv, og du ønsker en adfærdskonsultation, så problemet kan indkredses.
Royal Canin Starter Large Dog, 14 kg

Tæver over 25 kg og deres hvalpe

599,00 kr
Køb her
KONG AirDog Squeaker tennisbolde 3 stk, X-small

Skånsomme x-small tennisbolde til hunde

26,50 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro hvalpefoder, 8 kg

Hvalpefoder til alle racer

379,00 kr
Ned til 321,00 kr Køb her
Virbac HPM Baby Dog Large & Medium, 12 kg

Fuldfoder til hvalpe

609,50 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro hvalpefoder, 2 kg

Hvalpefoder til alle racer

136,00 kr
Ned til 125,00 kr Køb her
Tilbud
BUSTER VitalChew Puppy Health, 30 stk.

Omega-3 tilskud

149,00 kr
119,00 kr
Køb her
SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 2,5 kg

Hvalpefoder til små racer

215,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.