Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Fodertilskud til hunde med stive og ømme led

Hvordan er leddet opbygget?

Forbindelsen mellem knogler i både dyrs og menneskers krop udgøres af led, der igen består af ledkapsel, ledhule, ledbrusk og ledvæske.

Leddenes funktion er at muliggøre indbyrdes bevægelighed mellem knoglerne, samt at aflaste og begrænse de belastninger, der forekommer ved disse bevægelser.

Ledbrusken og ledvæsken er meget vigtige elementer i denne aflastningsproces. Ledbrusk findes bl.a. på knogleenderne, det er et elastisk, eftergivende og beskyttende lag. Ledvæsken er en olieagtig væske, der findes i ledhulen mellem bruskfladerne.

Ved almindelig belastning af leddene som løb, gang eller anden bevægelse, presses ledbrusken skiftevis sammen og udvides igen, hvorved trykpåvirkningen absorberes og fordeles, mens ledvæsken virker som smørelse og beskyttelse ved bruskfladernes glidebevægelser.

Både ledbruskens svampelignende og elastiske struktur og ledvæskens smøre-
egenskaber skyldes forekomst af såkaldte proteoglycaner.

Disse stoffer er således meget vigtige for, at led bliver ved med at fungere godt.

Hvorfor opstår ledproblemer ved slidgigt eller hård belastning?

En af de centrale årsager til problemer i hårdtarbejdende led, samt stive og ømme led, er en øget nedbrydning og utilstrækkelig fornyelse af de ovennævnte proteoglycaner. Resultatet er at ledbruskens elasticitet bliver mindre, og den normale funktion af leddet hæmmes eller forhindres. Helt ny forskning om slidgigt hos mennesker afliver nu myten om, at leddet er slidt op på grund af hårdt fysisk arbejde. Forskerne belyser, at der snarere er tale om, at forhold vedr. ernæring, medfødte forhold og motion er medvirkende årsager ved udviklingen af den invaliderende sygdom.

Det er derfor af afgørende betydning, at ledbruskens struktur og ledvæskens beskaffenhed vedligeholdes enten ved en kontinuerlig produktion i organismen eller ved tilførsel af proteoglycaner.

Dette sikres bedst i form af et dagligt kosttilskud af disse stoffer, specielt hvis der er forudgående belastnings-, sygdoms- eller aldersrelaterede tegn på ledproblemer.

Ernæring og optimal ledfunktion

Den korrekte ernæring spiller en vigtig rolle for hundens sundhedstilstand.
Et forhold, man ikke tænker så meget på, er, at tilførsel af visse næringsstoffer har stor betydning for at sikre og bevare en normal funktion af hundens led.

Ledbrusken forsynes af næringsstoffer, som fra kosten transporteres fra tarmen via blodbanen til ledkapslens slimhinde, og derfra via ledvæsken til ledbrusken. Når leddet bevæges, omfordeles stofferne i ledvæsken, og stofomsætningen i leddet øges via en slags "pumpefunktion", som fører næringsstofferne til ledbruskcellerne.

Ledbrusken opretholder på denne måde sin elasticitet og forbliver glat, så leddet kan bevæges uden friktion. Ledbrusken har derved stor betydning for dels dyrets smidighed og bevægelse, og dels for dyrets lyst til motion.

Motion og bevægelse på såvel højt som almindeligt niveau påvirker imidlertid ledbrusken. Med alderen eller ved intensiv træning kan ledbrusken tabe sin elasticitet; en proces, der regnes for at være forstadiet til egentlig slidgigt.
Dette sker, fordi ledbruskens krav til nye næringsstoffer/byggestene ofte ikke opfyldes i kosten. Når leddene bliver stive og ømme (halthed), mister dyret lysten til at motionere. Så forringes leddets pumpefunktion, og en uhensigtsmæssig cirkel er sluttet.

Hajbrusk og visse skaldyr indeholder netop de centrale byggestene, som er meget vigtige for ledbruskens funktion.

Nyere undersøgelser peger på, at Fodertilskud med hajbrusk og mineraler fra skaldyr forbedrer ledfunktionen hos både dyr som mennesker. Sådanne fodertilskud erstatter de stoffer i leddene, der naturligt nedbrydes ved daglig belastning. De nutidige former for dyrefodring indeholder sjældent tilstrækkeligt med de omtalte byggestene. De manglende stoffer bliver især et problem i forbindelse med mere krævende trænings- og motioneringsforhold for såvel familiedyr som sports- og brugsdyr.

 

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis...

Du vil hjælpe din hund til en bedre fysisk præstation (jagt, agilitystævner m.m.)
Du har mistanke om, at din hund har f.eks. slidgigt
Du vil give din hund optimale vilkår i helingen efter ledoperationer
Du vil hjælpe din ældre hund, som begynder at have ømme og stive led

Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud