Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Ledsmerter

Hvordan kan jeg være sikker på at min hund eller kat ikke har ondt i benene?

Kan hunden finde på at halte uden at det gør ondt? Din dyrlæge sætter fokus på den alt for ofte oversete slidgigt hos vores kæledyr.

Det kan ikke undgås at man bliver lidt slidt af livet. Et forskningsprojekt fra universitetet i Uttrecht viste at 6% af de undersøgte katte over 6 år havde begyndende eller alvorlig slidgift. Et tilsvarende studie fra universitetet i Tennessee viste at 52 procent af de voksne hunde havde ledforandringer og helt op til 74% af hundene over 8 år.

Hvad betyder det så? Jo, det betyder at der med alderen kommer skavankerne hos vores dyr såvel som hos os mennesker. Det er vores pligt at passe godt på vores kæledyr og sikre os mest muligt mod at de går rundt og har smerter. For gigt gør ondt, men det kan bare være meget svært at se det på dyret. En hund halter ikke uden at have ondt, med mindre den har en decideret lammelse.

"Vores dyr kan ikke fortælle os med ord, at de har ondt. Men de fortæller os det alligevel, hvis vi er lydhøre nok", fortæller dyrlæge Hanne Friis fra VetFamily. "Det er de små ting i adfærden, vi skal lægge mærke til. Helt klassisk er det katten, der ikke springer direkte op i sofaen mere, men må have tilløb i form af at sætte kløerne i siden af sofaen på vej op. Vi skælder den måske ud, fordi den ikke må kradse i sofaen, men i virkeligheden skyldes det, at den ikke har kræfter i bagparten til at springe hele vejen i ét sæt.

Det kan også være den ældre hund, der virker glad når den er på tur, men efterfølgende har svært ved at finde ro hjemme. Den rejser sig oftere, halser måske indimellem og virker rastløs. Det er et typisk tegn på smerter og så prøver den at kompensere ved at flytte sig ofte."

"Begge dele er i udgangspunktet synd for dyrene, men vi kan gøre rigtigt meget for dem i form af korrekt motion og træning, kosttilskud og i sidste instans smertestillende medicin" fortæller dyrlæge Hanne Friis. " Det er naturligvis ikke sundt at spise smertestillende medicin hver dag. Gigtmedicin kan ligesom al anden medicin have bivirkninger, men de kan minimeres i samråd med dyrlægen, og hellere det end kroniske smerter hos hunden eller katten"

Hvis du er i tvivl om din hund eller kat er begyndt at udvikle slidgigt anbefales det at kontakte din dyrlæge.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det du søgte? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find dyrlæge