Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Lus hos hund og kat

Tema om lus hos hund og kat

Finn Jørgensen

Generel viden om lus
Lus er små parasitter, som lever på enten hund eller kat. Der findes 2 typer:
De blodsugende lus og de bidende lus.

Lus lever af blod, hudceller og hudsekret. Lus er artsspecifikke - dvs. de kan kun overleve på enten hunden eller katten - og smitter derfor ikke til mennesker. Lus kan kun overleve få dage i omgivelserne. Lusens livscyclus fra æg over nymfe-
stadium til voksen lus varer 2-3 uger.

Lus ses især hos vildtlevende katte og hunde - samt hunde og katte, der lever under uhygiejniske forhold. Smitten sker ved direkte kontakt dyrene imellem. Oftest diagnosticeres de ved dyr med lavt immunforsvar eller dyr, som er svækket af anden sygdom. Lus ses sjældent hos familiedyr.

Diagnosen er ikke særlig vanskelig at stille. Både lus og luseæg cementeret fast i dyrets pels er nemme at påvise. De levende lus kan ses med det blotte øje, hvis man omhyggeligt skiller pelsen ad. Lus giver anledning til voldsom kløe. Dyret kradser sig ustandseligt. Undertiden kradser de sig til blods.

Andre tegn på lus er skæl i pelsen og forøget svedproduktion, således at pelsen bliver fedtet.

Hvordan behandles lus?

Tidligere har vask med utøjsshampoo været den eneste behandlingsmulighed hos katte. Hunde har udover vask også kunnet behandles med Ex-Spot®.
Behandlingen har været svær at håndtere specielt i forhold til kattene.

Lus kan behandles med Frontline®. Frontline kan enten gives som en suspension, der dryppes på dyrets hud i nakkeregionen, eller man kan anvende en Frontline®spray og spraye hele dyrets pels.

Ofte har dyrene kradset sig så meget, at der er kommet store sår på huden. I de tilfælde skal dyrene behandles med antibiotika. I nogle tilfælde er det nødvendigt af hensyn til dyret at give korttidsvirkende kløestillende medicin sammen med lusebehandlingen. Herved mindskes dyrets gener, indtil behandlingen har slået lusene ihjel.

Da lus kun overlever få dage uden for værtsdyret, er det ikke nødvendigt at behandle omgivelserne.

Er der risiko for min hund eller kat, hvis den har lus?

Hvis dit dyr har lus, skal du søge dyrlæge, da dyret kan være svækket af anden årsag.

Desuden overføres mellemstadier af hundens bændelorm Dipylidium caninum ofte med hundens pelslus. Det bør derfor undersøges, om hunden skal behandles mod bændelorm, hvis der diagnosticeres lus på den.

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis...

  • du har din hund eller kat mistænkt for at have lus
  • din kat har været bortløbet og er blevet smittet af vildkattene
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.