Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

PennHIP

Tema om PennHIP

Af dyrlæge Peter Weis

Hvad er PennHIP?

PennHIP er en røntgenoptagelsemetode, man kan bruge for at undersøge, om hunde lider af hofteledsdysplasi, eller om de er i risiko for at udvikle det senere i livet. Desuden er PennHIP et redskab, som kan bruges til at udvælge avlsdyr.

Mange hunde lider af hofteledsdysplasi (HD), som er en alvorlig og invaliderende lidelse. Hofteledsdysplasi er løshed i hofteleddet, som efterfølgende kan føre til udvikling af slidgigtforandringer. Udviklingen er arveligt betinget.

Normale hofter eller dysplastiske hofter

PennHIP er en røntgenundersøgelse, der afslører, om hunden har løse hofteled.
Ved hjælp af et specialudviklet apparat (en distraktor) foretages en såkaldt stress-røntgenoptagelse. Hunden bliver bedøvet inden optagelsen. Distraktoren placeres imellem hundens bagben, og herved kan dyrlægen presse lårbenshovedet maksimalt ud af hofteskålen, og samtidig tage et røntgenbillede.
 
Der foretages en skematisk fremstilling af PennHIP røntgenundersøgelsen, hvor lårbenshovedet presses ud af hofteskålen ved hjælp af en distraktor.

På røntgenbilledet kan dyrlægen måle, hvor langt lårbenshovedet kan presses ud af hofteskålen, og derved måle hofteleddets løshed. Løsheden er årsag til, at hunden udvikler hofteledsdysplasi.

Løshed i hofteleddet er i høj grad arvelig. Derfor vil en PennHIP-optagelse været et særdeles godt redskab til udvælgelse af fremtidige avlshunde.         
Fordele ved PennHIP/stress-røntgenoptagelse:

  • Optagelsen kan laves, allerede fra hvalpen er 4-5 måneder gammel
  • PennHIP målingen er en objektiv vurderingsmetode
  • Det, man måler, har høj grad af arvelighed
  • PennHIP er en mere sikker vurdering af, om hunden udvikler hofteledsdysplasi, eller om der er "skjult" hofteledsdysplasi, som kan gå i arv til dens afkom

Er der en risiko for min hund ved PennHIP?

Normalt er der ingen risiko ved en PennHIP røntgenoptagelse. Men man skal være opmærksom på, at hunden skal bedøves, for at man kan foretage en korrekt PennHIP røntgenoptagelse.


Selve metoden er helt uden risiko for hunden. Presset, der udøves for at få lårbenshovederne skubbet så langt ud af hofteskålen som muligt, giver ingen problemer for hunden bagefter.

Hvornår er PennHIP tilrådeligt?

En PennHIP røntgenundersøgelse kan med stor sikkerhed foretages, allerede fra hvalpen er 4 måneder gammel. Det betyder, at man, allerede mens hunden er hvalp, kan foretage en vurdering af, om den vil kunne bruges som avlsdyr.

Du skal kontakte dyrlægen hvis..

...du overvejer at få din hund PennHIP røntgenfotograferet. Ca. 60 dyrlæger i Danmark er certificerede til at optage PennHIP billeder. Din egen dyrlæge kan henvise til en af disse, hvis han ikke selv er certificeret.

Yderligere oplysninger:

For yderligere information vedrørende PennHIP se www.pennhip.org

Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud