Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Senioreftersyn - hund

Alf Peder Læbro.

Når din hund efter det ca. ottende år er kommet i senioralderen, vil dyrlægen, uanset hvor sund og rask din seniorhund forekommer at være, anbefale mindst ét årligt senioreftersyn. Derved opdages skavanker og sygdomme i tide, og dyrlægen kan nå at behandle hunden tidligt i forløbet og anbefale det foder, der er bedst egnet til netop din hund.

Din dyrlæge er den person, som sammen med dig bedst kender din hunds sundhedstilstand, og kan ud fra sin viden give dig den bedste vejledning.

Senioreftersynet vil afsløre, om hunden har sygdomme, som kræver behandling
her og nu. Eftersynet vil også afsløre, om hunden på længere sigt har risiko for at udvikle bestemte sygdomme, som kan udskydes eller forebygges ved den rigtige pleje og speciel diætfodring. Dyrlægen vil ud fra eftersynet være i stand til at skræddersy et sundhedsprogram og anbefale et foder, som opfylder lige netop din hunds behov samt give dig gode råd om, hvordan du bedst beskytter din hunds helbred.

Et senioreftersyn omfatter:

Forespørgsel:

Dyrlægen vil forhøre sig om hundens daglige adfærd. Der lægges især vægt på motionsniveau, appetit, evt. halthed, tisse- og drikkelyst, afføring og humør.

Klinisk undersøgelse:

Dernæst vil hunden få en klinisk undersøgelse, hvor der foretages en grundig gennemgang af øjne, ører, tænder og mundhule, lemmer og led, poter og kløer, hjerte, lunger, kønsåbning, endetarmsåbning samt hud og hårlag.

Vejning:

Endvidere skal hunden vejes og ernæringstilstanden vurderes.

Vaccination:

Hvis hundens vaccination er mere end 12 måneder gammel, skal den revaccineres for fortsat at være beskyttet mod visse smitsomme sygdomme.

Blod- og urinprøve:

Den kliniske undersøgelse vil ofte blive udvidet og underbygget med en blodprøve og en urinprøve. Ud fra disse resultater kan dyrlægen fastslå tilstanden i immunsystemet og i vigtige organer som lever, nyrer, bugspytkirtel, skjoldbruskkirtel. Endvidere kan prøverne afsløre en lang række sygdomme som f. eks. betændelsestilstande, allergi og sukkersyge.

Hvis dyrlægen har mistanke om, at seniorhunden har for lavt stofskifte, kan det blive nødvendigt at udvide blodprøven med en analyse for hypothyreodisme.

Hjerte- og lungeundersøgelse:

Har dyrlægen mistanke om sygdomme i hjerte og lunger, kan der foretages en EKG-undersøgelse af hjertet, og en røntgenundersøgelse eller scanning af brystkassen.

Undersøgelse for gigt:

Hvis din hund halter, er stiv i bevægelserne, eller har svært ved at rejse sig, afsluttes undersøgelsen ofte med en røntgenundersøgelse af ryg, hofter, lænd, forben og/eller bagben. Udfra røntgenbillederne kan det afsløres, om hunden har slidgigt og hvor slemt sygdommen evt. har udviklet sig.

En skræddersyet diæt til netop din hunds behov

Hvis din hund er en sund og rask ældre hund, vil dyrlægen typisk anbefale et af følgende fodertyper:

VetPro Senior hund, SPECIFIC Senior CGD, Royal Canin Senior, Hill's Prescription Diet Canine G/D og Science Plan Senior.

Hvis din hund derimod har en sygdom, eller udviser tegn på begyndende sygdom, så har dyrlægen mulighed for at anbefale en hel præcis diætfodring, som netop er med til at mindske eller helbrede sygdommen i tide. Dyrlægerne råder i dag over mange typer af diætfoder, der kan begrænse gener og symptomer ved så forskellige sygdomme som hjertelidelser, nyrelidelser, leverlidelser, kræft, overvægt, undervægt, tarmlidelser, allergi, urinvejssygdomme  m.fl.

Du bør udelukkende give det foder, som dyrlægen anbefaler. Vær altid fuldstændig bevidst om, at alle mulige godbidder og rester fra middagsbordet ikke på nogen måde er gavnligt! Tværtimod kan det i værste fald skade hundens sundhedstilstand. Hvis du vil give hunden godbidder, så giv lidt af det anbefalede foder. Sørg for hver dag at afveje den mængde foder, som hunden skal have. Husk så endelig, at din hund altid skal have adgang til frisk vand.

Tilskudsprodukter og kosttilskud til seniorhunden

Der findes et meget stort og varieret sortiment af kosttilskud, som seniorhunde i forbindelse med forskellige aldersbetingede skavanker og sygdomme kan havde god nytte af. De vigtigste og mest effektive tilskudsprodukter bliver kort gennemgået nedenfor. De fleste tilskudsprodukter kan købes hos din dyrlæge. Hvis du er i tvivl om anvendelse af et eller andet produkt til din seniorhund, så kontakt dyrlægen.

 • Vigtige fede syrer, EFA-olier
  • Virkning: De vigtige fede syrer består især af  Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer. Fisk og havalger er rige på Omega-3 fedtsyrer. De [hvilke??] er bl.a. med til at styre immunsystemet og opretholde balancen mellem Omega-6 og Omega-3 fedtsyrerne. Dette er afgørende for bekæmpelsen af infektioner, idet den rigtige balance styrker immunforsvaret. Omega-6 fedtsyrer udvindes af visse planter og består bl.a. af linolsyre (LA) samt gamma linolensyre (GLA). GLA har vist sig at kunne afhjælpe bl.a. hud-, pels-, gigt- og allergiproblemer. Produkterne findes både som kapsler og i flydende form, og kan uden problemer iblandes foderet. 
    
 • Chondriotinsulfat og glucosaminoglycaner
  • Virkning: Glucosaminoglycaner og chondriotinsulfat er to naturligt forekommende stoffer, som er nødvendige for at smøre ledene og danne sund ledbrusk. Stofferne har en gavnlig virkning på stive, ømme led og gigtsmerter, som ofte ses hos ældre hunde. Produkterne findes både som kapsler og i flydende form, og kan uden problemer iblandes foderet. 
    
 • Spormineraler
  • Virkning: Spormineraler er forbindelser bestående af f. eks. kobber, chrom, jod, mangan, molybdæn, selen m.m. Spormineralerne findes overalt i naturen, og derfor også i stort set al føde. Moderne dyrkningsformer og produktions-
   metoder medfører dog ofte, at spormineralmængden i foderet begrænses.

   Spormineraler har en gavnlig virkning på en lang række biologiske processer og funktioner i kroppen. Ældre hunde er i høj grad afhængige af, at organismen har de bedste betingelser for at fungere. Derfor kan spormineraler ofte med fordel tilsættes den ældre hunds foder.

Du skal kontakte dyrlæge, hvis din seniorhund...

 • Får unormale hævelser af nogen art.
 • Bliver sløv, træt, utilpas, eller får nedsat appetit.
 • Taber sig.
 • Lugter ud af munden, savler, eller får svært ved at tygge eller synke føden.
 • Halter, får svært ved at rejse sig, eller får en stiv og usikker gang.
 • På nogen måde viser tegn på smerte.
 • Drikker og/eller tisser mere end normalt.
 • Kaster op, får tynd eller blodig afføring.
 • Bliver fed, eller får stor bug.
 • Pludselig får nedsat syn eller hørelse.
 • Får tørre, røde eller irriterede øjne, får øjenflåd.
 • Ikke kan holde på urinen eller afføringen.
 • Får besvær med at afsætte afføringen, får svært ved at tisse, eller tisser blod.
 • Hoster, eller bliver stakåndet.
 • Får dårlig hud eller mat pels, fælder meget, sår eller misfarvninger i huden.
 • Får unormal adfærd eller opførsel af nogen art.
VetPro Senior hundefoder, 2 kg

Hundefoder til ældre hunde af alle racer

129,00 kr
Køb her
Hill's SP Canine Youthful Vitality Adult 7+ Medium, 10kg

Hundefoder til ældre hunde

529,00 kr
Køb her
Royal Canin Large dog Mature, 14 kg

Foder til modne hunde over 25 kg

579,00 kr
Køb her
ArthroFlex Omega Treat, 60 stk

Styrker og vedligeholder bevægeapparatet

288,00 kr
Køb her
SPECIFIC CGW Senior, 6 x 300 g

Vådfoder til ældre hunde

129,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk

Tilskud til støtte og vedligehold af sunde led

239,00 kr
Ned til 225,00 kr Køb her
Mængde
rabat
VetPro Senior hundefoder, 8 kg

Hundefoder til ældre hunde af alle racer

334,00 kr
Ned til 300,00 kr Køb her
Mængde
rabat
Aptus Glyco-Flex Plus, 60 stk.

Fodertilskud til hunde for at støtte en sund ledfunktion

409,00 kr
Ned til 389,00 kr Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her