Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Senioreftersyn - hund

Tema om senioreftersyn - hund

Alf Peder Læbro

Når din hund efter det ca. ottende år er kommet i senioralderen, vil dyrlægen, uanset hvor sund og rask din seniorhund forekommer at være, anbefale mindst ét årligt senioreftersyn. Derved opdages skavanker og sygdomme i tide, og dyrlægen kan nå at behandle hunden tidligt i forløbet og anbefale det foder, der er bedst egnet til netop din hund.

Din dyrlæge er den person, som sammen med dig bedst kender din hunds sundhedstilstand, og kan ud fra sin viden give dig den bedste vejledning.

Senioreftersynet vil afsløre, om hunden har sygdomme, som kræver behandling
her og nu. Eftersynet vil også afsløre, om hunden på længere sigt har risiko for at udvikle bestemte sygdomme, som kan udskydes eller forebygges ved den rigtige pleje og speciel diætfodring. Dyrlægen vil ud fra eftersynet være i stand til at skræddersy et sundhedsprogram og anbefale et foder, som opfylder lige netop din hunds behov samt give dig gode råd om, hvordan du bedst beskytter din hunds helbred.

Et senioreftersyn omfatter:

Forespørgsel:
Dyrlægen vil forhøre sig om hundens daglige adfærd. Der lægges især vægt på motionsniveau, appetit, evt. halthed, tisse- og drikkelyst, afføring og humør.

Klinisk undersøgelse:
Dernæst vil hunden få en klinisk undersøgelse, hvor der foretages en grundig gennemgang af øjne, ører, tænder og mundhule, lemmer og led, poter og kløer, hjerte, lunger, kønsåbning, endetarmsåbning samt hud og hårlag.

Vejning:
Endvidere skal hunden vejes og ernæringstilstanden vurderes.

Vaccination:
Hvis hundens vaccination er mere end 12 måneder gammel, skal den revaccineres for fortsat at være beskyttet mod visse smitsomme sygdomme.

Blod- og urinprøve:
Den kliniske undersøgelse vil ofte blive udvidet og underbygget med en blodprøve og en urinprøve. Ud fra disse resultater kan dyrlægen fastslå tilstanden i immunsystemet og i vigtige organer som lever, nyrer, bugspytkirtel, skjoldbruskkirtel. Endvidere kan prøverne afsløre en lang række sygdomme som f. eks. betændelsestilstande, allergi og sukkersyge.

Hvis dyrlægen har mistanke om, at seniorhunden har for lavt stofskifte, kan det blive nødvendigt at udvide blodprøven med en analyse for hypothyreodisme.

Hjerte- og lungeundersøgelse:
Har dyrlægen mistanke om sygdomme i hjerte og lunger, kan der foretages en EKG-undersøgelse af hjertet, og en røntgenundersøgelse eller scanning af brystkassen.

Undersøgelse for gigt:
Hvis din hund halter, er stiv i bevægelserne, eller har svært ved at rejse sig, afsluttes undersøgelsen ofte med en røntgenundersøgelse af ryg, hofter, lænd, forben og/eller bagben. Udfra røntgenbillederne kan det afsløres, om hunden har slidgigt og hvor slemt sygdommen evt. har udviklet sig.

En skræddersyet diæt til netop din hunds behov

Hvis din hund er en sund og rask ældre hund, vil dyrlægen typisk anbefale et af følgende fodertyper:

VetPro Senior hund,Specific® Senior CGD, Royal Canin® Senior, Prescription Diet® Canine G/D og Science Plan® Senior.

Hvis din hund derimod har en sygdom, eller udviser tegn på begyndende sygdom, så har dyrlægen mulighed for at anbefale en hel præcis diætfodring, som netop er med til at mindske eller helbrede sygdommen i tide. Dyrlægerne råder i dag over mange typer af diætfoder, der kan begrænse gener og symptomer ved så for-
skellige sygdomme som hjertelidelser, nyrelidelser, leverlidelser, kræft, overvægt, undervægt, tarmlidelser, allergi, urinvejssygdomme  m.fl.

Du bør udelukkende give det foder, som dyrlægen anbefaler. Vær altid fuldstændig bevidst om, at alle mulige godbidder og rester fra middagsbordet ikke på nogen måde er gavnligt! Tværtimod kan det i værste fald skade hundens sundheds-
tilstand. Hvis du vil give hunden godbidder, så giv lidt af det anbefalede foder. Sørg for hver dag at afveje den mængde foder, som hunden skal have. Husk så endelig, at din hund altid skal have adgang til frisk vand.

Tilskudsprodukter og kosttilskud til seniorhunden

Der findes et meget stort og varieret sortiment af kosttilskud, som seniorhunde i forbindelse med forskellige aldersbetingede skavanker og sygdomme kan havde god nytte af. De vigtigste og mest effektive tilskudsprodukter bliver kort gennem-
gået nedenfor. De fleste tilskudsprodukter kan købes hos din dyrlæge. Hvis du er i tvivl om anvendelse af et eller andet produkt til din seniorhund, så kontakt dyrlægen.

 • Vigtige fede syrer, EFA-olier
  • Virkning: De vigtige fede syrer består især af  Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer. Fisk og havalger er rige på Omega-3 fedtsyrer. De [hvilke??] er bl.a. med til at styre immunsystemet og opretholde balancen mellem Omega-6 og Omega-3 fedtsyrerne. Dette er afgørende for bekæmpelsen af infektioner, idet den rigtige balance styrker immunforsvaret. Omega-6 fedtsyrer udvindes af visse planter og består bl.a. af linolsyre (LA) samt gamma linolensyre (GLA). GLA har vist sig at kunne afhjælpe bl.a. hud-, pels-, gigt- og allergiproblemer. Produkterne findes både som kapsler og i flydende form, og kan uden problemer iblandes foderet. 
    
 • Chondriotinsulfat og glucosaminoglycaner
  • Virkning: Glucosaminoglycaner og chondriotinsulfat er to naturligt forekommende stoffer, som er nødvendige for at smøre ledene og danne sund ledbrusk. Stofferne har en gavnlig virkning på stive, ømme led og gigtsmerter, som ofte ses hos ældre hunde. Produkterne findes både som kapsler og i flydende form, og kan uden problemer iblandes foderet. 
    
 • Spormineraler
  • Virkning: Spormineraler er forbindelser bestående af f. eks. kobber, chrom, jod, mangan, molybdæn, selen m.m. Spormineralerne findes overalt i naturen, og derfor også i stort set al føde. Moderne dyrkningsformer og produktions-
   metoder medfører dog ofte, at spormineralmængden i foderet begrænses.

   Spormineraler har en gavnlig virkning på en lang række biologiske processer og funktioner i kroppen. Ældre hunde er i høj grad afhængige af, at organis-
   men har de bedste betingelser for at fungere. Derfor kan spormineraler ofte med fordel tilsættes den ældre hunds foder.

Du skal kontakte dyrlæge, hvis din seniorhund...

 • Får unormale hævelser af nogen art.
 • Bliver sløv, træt, utilpas, eller får nedsat appetit.
 • Taber sig.
 • Lugter ud af munden, savler, eller får svært ved at tygge eller synke føden.
 • Halter, får svært ved at rejse sig, eller får en stiv og usikker gang.
 • På nogen måde viser tegn på smerte.
 • Drikker og/eller tisser mere end normalt.
 • Kaster op, får tynd eller blodig afføring.
 • Bliver fed, eller får stor bug.
 • Pludselig får nedsat syn eller hørelse.
 • Får tørre, røde eller irriterede øjne, får øjenflåd.
 • Ikke kan holde på urinen eller afføringen.
 • Får besvær med at afsætte afføringen, får svært ved at tisse, eller tisser blod.
 • Hoster, eller bliver stakåndet.
 • Får dårlig hud eller mat pels, fælder meget, sår eller misfarvninger i huden.
 • Får unormal adfærd eller opførsel af nogen art.

 

Relaterede produkter

Mængde
rabat
VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg)

Fuldfoder til katte

502,50 kr
Ned til 449,00 kr Køb her
Prac-Tic Hund 22-50 kg, 3 pipetter

Behandling af lopper og flåter til hunde

179,00 kr
Køb her
Frontline Pour-on Vet kat 4 stk.

Mod lopper, lus og flåter på katte

169,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 8 kg

Hundefoder til alle racer

303,00 kr
Ned til 269,00 kr Køb her
Tilbud
Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk

Fodertilskud til støtte og vedligehold af sunde led

233,00 kr
199,00 kr
Køb her
Tilbud
Royal Canin VD Dog Anallergenic 8 kg

Allergidiæt til hunde

424,00 kr
392,00 kr
Køb her
Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter

Til forebyggelse og behandling af lopper

204,00 kr
Køb her
Tilbud
Aptus Pro Sport Dog, 100 gr.

Koncentreret energipasta

78,00 kr
69,00 kr
Køb her
Tilbud
SPECIFIC CT-HY Hypoallergenic Treats, 300 g

Godbidder til allergiske hunde

41,00 kr
35,00 kr
Køb her
Hill's PD Metabolic Weight Management, 4 kg

Fuldfoder til overvægtige katte

399,00 kr
Køb her
Tilbud
Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress

215,00 kr
193,00 kr
Køb her
Virbac HPM Baby Dog Large & Medium, 12 kg

Fuldfoder til hvalpe

609,50 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud