Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Sparkecykel / Sportsløbehjul

Sparkecykel – et glimrende redskab til træning af hund & ejer

Hanne Friis Lund

Netdyredoktor satte sig for at teste en såkaldt "kickbike" eller på dansk "sparkecykel". Det kom sig egentlig af, at artiklens forfatter anskaffede sig hønsehund nr. 2 og kunne se en meget stor udfordring i at give to stk. svært aktive jagthunde tilstrækkelig fysisk udfoldelse i hverdagen.

Som dyrlæger i VetFamily ser vi alt, alt for mange tykke og dårligt trænede hunde i hverdagen. Fysisk træning er mindst lige så vigtigt som mental aktivering og anden træning af hunden. Man kan se på hundens behov som en række byggesten, der sammen skal give et godt hundeliv.

I oktober 2010 afholdt vi et kursus for dyrlæger og veterinærsygeplejersker med Anders Hallgren om stress hos hunde. Anders lærte os blandt andet, at "Hvis alle hundeejere bare brugte mindst to timer om dagen på at træne, lufte og aktivere deres hunde, ville langt de fleste adfærdsproblemer forsvinde."
Hånden på hjertet: Hvor mange af os opfylder det hver eneste dag? Nok ikke så mange, som vi gerne ville. Men vi gør det så godt vi kan, og i nogle tilfælde kan man gøre meget på kort tid. For eksempel når det gælder fysisk træning af hunden.

Byggestenene i en hunds liv er blandt andet mad & drikke, hvile, social kontakt med mennesker og helst andre artsfæller, mental stimulering og fysisk udfoldelse. Rigtig mange hundetrænere siger, at man ikke kan løbe sin hund træt, men man kan træne den træt. Det er også rigtigt - men den fysiske træning skal også have sin del, for både hoved og krop skal udfordres i det daglige.

Hunde reagerer lige så positivt som mennesker på fysisk træning. Det vil sige, at det øger velværet, sænker niveauet af stresshormoner, holder vægten etc.

Denne artikel skal ikke primært handle om fordelene ved fysisk træning af hunde - men det slås uden at blinke fast, at fysik træning er vigtig for alle hunde - blot det gøres på hundens præmisser. Der er selvsagt stor forskel på, om man har en hyperaktiv jagthund, eller en sindig leonberger. Alt andet ville være løgn at påstå.

Grundig læsning om emnet - samt gennemsyn af adskillige videoer på YouTube - fik undertegnede  til at nå frem til følgende:

Når man vælger motionsform til sin hund, er det vigtigt at finde noget, der passer til både hund og ejer. Jo sjovere det er for ejeren - jo  større chance er der for, at det holder ved. Jeg kan godt se, at svømning er fantastisk god træning for en hund, men jeg hader f.eks. at plaske rundt i havet med en ikke specielt villig hund i snor. Til gengæld elsker jeg, når der kommer lidt fart over feltet.

En kickbike kan bedst beskrives som et løbehjul i voksenstørrelse. De fås i en række forskellige mærker og fremstillinger, bedst til hundetræning er en terrængående model med stødabsorption i forgaflen.

Se www.sport4you.dk  - kick bike mrk. Cross max, f.eks.

 • Har man mere end én hund, er det langt sikrere at anvende en kickbike, end en almindelig cykel, hvor hunden løber foran. Specielt hvis man har hunde med et veludviklet jagtinstinkt, der godt kan finde på at lave pludselige drejninger i fuld fart, hvis der er vildt i skoven.
 • Skal det virkelig batte noget rent motionsmæssigt for hunden, er det bedst, at den trækker frem for at løbe ved siden af cyklen.
 • Det er utroligt sjovt for den 2-benede også - og så er det meget god motion for begge.

Se f.eks den meget fine video på YouTube fra den østrigske forhandler af kickbikes: http://il.youtube.com/watch?v=TZd1Nc69-rg

Hvad gjorde vi?

Sport4you var så venlige at forære os en meget fin kickbike til afprøvning. Hvis nogle læsere måtte blive afskrækkede af den nydelige lyserød/violette lakering, som ses på billedet, kan jeg berolige dem med at det er en prøvelakering. Cyklerne leveres i sort eller grøn.

I denne test har vi snydt lidt, idet forfatterens hund allerede var vant til at trække, så vi kunne speede læringsprocessen hos test-hundene lidt op ved at sende dem ud at løbe med en lidt rutineret hund.

Man kan dog sagtens lære sin hun at trække helt fra bunden. Det tager blot lidt længere tid. Det gjorde jeg med min egen hund ved både at løbe og cykle med den - og siden stå på ski efter den i snevinteren 2010.

 • Træksele + fleksibel line indkøbes. Trækseler fås i en række forskellige modeller og størrelser. Det er vigtigt, at selen passer til hunden, så trækket fordeles jævnt. En fleksibel line bør anvendes for, at hunden ikke får pludselige ryk - det er ubehageligt og kan tage lysten fra selv den gladeste hund.
 • Hunden vænnes til at have selen på - og at gå foran med et let træk i snoren. Det kan man med fordel træne til fods.
 • Samtidig øves kommandoer for højre og venstre. I trækhundeverdenen bruges "gee" og "hah" - men man vælger fuldstændigt selv, blot det er konsekvent.
 • Når hunden har vænnet sig til selen og linen, lader man den gå ved siden af cyklen og blive tryg ved den.
 • Når man synes at hunden er klar til det, lader man den trække. Først på små ture, siden kan distancen øges. 

Testhundene

 • Theis, 2 år gammel hanhund af racen tysk ruhår. Theis bruges aktivt til jagt.
 • Toke, 4 år gammel krydsning mellem engelsk setter og golden retriever. Trænes til dagligt i lydighed i DCH.
 • Bella, 3 år gammel labradorblanding. Meget trænet lydighedshund, der netop er rykket op i klasse B i lydighed.

Fælles for alle 3 hunde er, at de er unge, i almindelig god fysisk form, ikke fejler noget i bevægeapparatet eller kredsløbet og har et vist aktivitetsniveau. Og så var deres ejere med på den - og det er jo det vigtigste af alt.

Hvordan gik det så?

Theis har artiklens forfatter selv kørt med, og det var på alle måder helt uproblematisk. Vi satte selen på ham, spændte ham for cyklen sammen med en allerede trænet hund - og så susede han ellers derud af. Hunden elsker det tydeligvis og trækker som en drøm. Dog kan han som den hanhund, han er, nå at lette ben i fuld galop. Theis' ejer lader os gerne låne ham til træning, da han ser en ubetinget fordel i, at hunden holdes i form, og vi er meldt på et løb med dansk trækhundeklub i næste weekend i 2-spand.
    
Toke og Tina var første "testekvipage". Tina's første indskydelse, da hun så cyklen var: "Hm…..jeg er ikke helt sikker på, om det lige er mig. Jeg er vist bygget mere til komfort end til fart". Men hun var frisk, og vi gik i kast med projektet. Det tog lidt tid for Toke at finde ud af, at det faktisk var helt ok at gå foran Tina - for normalt skal man jo gå pænt ved fod. Men da først han koblede selen med at det så var ok at gå foran, så dæmrede det.
 
Første sparketur med ham gik meget forsigtigt - men da vi så fik spændt ham for sammen med den erfarne hund, knækkede han for alvor koden, og det gik over stok og sten. Tinas kommentar bagefter var: "Hold da op, det var jo meget sjovere end jeg troede. Jeg troede slet ikke, han kunne finde ud af det. Hvad koster sådan en cykel?"
    
Tredje og sidste test-par i denne omgang var Heidi og Bella. Heidi var ligesom Tina ganske forbeholden for, om det nu var noget for de to, men efter en lang konkurrence-sæson trængte både ejer og hund til at lave noget helt andet end lydighedstræning. Bella's vægt er også til den gode side, og det er svært for Heidi at holde hendes vægt nede, efter hun er blevet steriliseret.

Ligesom Toke skulle Bella først finde ud af, at det var ok at gå foran mor - og ikke ved siden af. Da hun fik koblet selen med at gå foran, syntes hun dog, det var skønt. Første tur på cyklen gik stille og roligt uden det store drama, og igen speedede vi processen op og spændte hende for i 2-spand sammen med den anden hund. SÅ gik der et lys op for Bella, for nu var det jo legalt at både trække og løbe. Tju hej, hvor var det sjovt!

Heidi var lige så begejstret som Tina for det og meget overrasket over, hvor sjovt det faktisk var. Så nu har hun indtil videre lånt den demo-model, vi fik af sport4you - "så kommer vi jo begge to i form" var Heidi's slutkommentar.

Konklusionen efter at have afprøvet sparkecyklen på forskellige hunde (og ejere) er, at det er et fantastisk stykke legetøj for 2- og 4-benede. Begge kan få pulsen i vejret, få en god tur ud af det og samtidig have det sjovt. Sparkecykler er ikke særligt udbredte i Danmark - endnu - men alle hundeejere burde få chancen for at prøve en sammen med sin hund, for det er VIRKELIG en super træningsform.  

Har du lyst til at læse mere om emnet?

 • ttp://www.sleddogs.dk/ 
  Dansk trækhundeklubs hjemmeside. Her annonceres også løb og alle er velkomne til at komme ud at kigge og evt. prøve en cykel, når de går af staben.
 • http://www.sport4you.dk.
  Forhandler af kickbikes - med gode links til udenlandske hjemmesider.
 • "Nina Skramstad: På tur med hund " Norsk bog om træning af hund skrevet af norsk hundekører og hunde-entusiast. Kan købes på nettet på http://www.larsforlaget.no/. Bogen kan bestemt anbefales.
Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 8 kg

Hundefoder til alle racer

334,00 kr
Ned til 300,00 kr Køb her
SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 5x300 g

Sunde, fedtfattige godbidder

220,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 2 kg

Hundefoder til alle racer

129,00 kr
Ned til 121,00 kr Køb her
Hill's SP Adult Advanced Fitness, 12 kg

Fuldfoder til voksne hunde

499,00 kr
Køb her
Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde

489,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her