Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Klikkertræning - del 1

KLIK og BELØN dig til en glad og kreativ hund!

I mange år har bl.a. delfiner, hvaler, søløver, papegøjer og lamaer nydt godt af Klik og Beløn indlæringsmetoden. I dette og de efterfølgende 2 afsnit kan du læse, hvordan du og din hund (eller hest, kat eller fugl) kommer i gang med klikkertræning. I dette afsnit vil vi fortælle om baggrunden for træningsmetoden, vise de indledende teknikker og give gode råd med på vejen.

Klikkertræningens baggrund

Du har måske allerede hørt om klikkertræning, men ved du også hvordan det hele startede?

Klik og Beløn eller klikkertræning er et slangudtryk for operant betingning, som er det videnskabelige princip, der beskriver hvordan adfærd udvikles, når et dyr påvirker omverdenen - arbejder operant. B.F. Skinner var den første, der beskrev denne form for indlæring. Mange husker nok "Skinners Boks" som var udstyret med forskellige knapper. Når dyret i boksen påvirkede en bestemt knap udløstes en belønning. Indledningsvis ramte dyret den rigtige knap ved et tilfælde, men snart blev dyret meget bevidst om, hvilken knap den skulle ramme for at blive belønnet.

I begyndelsen af 60'erne vandt indlæringsmetoden indpas hos delfin- og hvaltrænere i USA. Man søgte en ny måde at træne dyrene på, som ikke krævede, at man havde fysisk kontakt med dyrene og som ikke indebar brug af straf. Forsøg havde nemlig vist, at straf var fuldstændig uegnet i træningen af de store dyr. Dyrene mistede tilliden til træneren og nægtede at arbejde. Belønnede man i stedet delfinerne med fisk, legetøj og behagelig berøring, når de gjorde noget ønskeligt, blev de tillidsfulde og gentog gerne den ønskede adfærd. Men det var svært at fortælle delfinen, at det netop var højden på springet den havde udført, den blev belønnet for, når den omsider fik fisken ved kanten af bassinet. Delfinen kunne ligeså godt tro, at det var svømmehastigheden eller det store plask det gav da den ramte vandoverfalden, den blev belønnet for. Begejstringen var derfor stor, da man ved hjælp af operant betingning kunne udvælge og markere en given adfærd overfor dyret, og belønne den senere!

Amerikanerne Karen Pryor, Ted Turner og The Baileys var blandt de første der trænede delfiner efter dette princip. Deres årlange erfaring med klikkertræning har de siden hen videregivet til hundefolket gennem artikler og seminarer.

Hvorfor bruge klikkeren?

Klik-lyden er en markør, som meget nøjagtigt kan fortælle hunden, hvad det er vi ønsker at belønne den for at gøre. Klik-lyden er meget kort, neutral og meget genkendelig lyd, som i modsætning til vores tale ikke varierer i styrke og intensitet. Klik-lyden gør det nemt at kommunikere entydigt med hunden. Endvidere bliver det lettere at kommunikere med hunden, da vi kan vente lidt med at "udbetale" belønningen. Klik-lyden signalerer således "Dygtig! Belønning på vej". Succesen med klikkertræning afhænger egentlig ikke af klikkeren, men af den belønning hunden associerer lyden med og får efterfølgende. Belønningen kan være alt som hunden holder af: Kontakt, leg, berøring, ros og godbidder.

Lad hunden tænke selv

I traditionel hundetræning, fortæller man hunden, hvad den skal gøre, ved at motivere og manipulere den til det ønskede (evt. også ved at holde, skubbe eller trække i hunden). Når man indlærer ved hjælp af klik og beløn, lader man i stor udstrækning hunden selv "regne ud" hvad det er vi ønsker, ved at prøve sig frem indtil en given adfærd belønnes. Man skal ikke korrigere uønsket adfærd - blot ignorere den. Hunden søger naturligt, at gentage adfærd den bliver belønnet for. Resultatet er en glad og kreativ hund, og et styrket samarbejde mellem hund og ejer.

Planlægning og delmål

I klikkertræning er det vigtigt at man planlægger øvelsen. Vi skal sætte os et mål, tænke øvelsen igennem og inddele øvelsen i delmål. Vi glemmer ofte delmålene og venter først med at rose hunden, til vi er ved det færdige resultat. Med det resultat, at hunden ikke lærer så hurtigt, hvilket er frustrerende for både hund og ejer.

Alle racer, aldre og "sportsgrene"

Fordi træningen udelukkende bygger på positive forstærkningsprincipper kan hunde i alle aldre deltage. Man skal selvfølgelig være opmærksom på, at træne kortere sekvenser med hvalpe.

Sådan kommer du i gang

Her følger de første 5 af ca. 20 tips til en god start med Klik og Beløn træning

  1. Stil dig et sted hvor du og hunden kan arbejde uforstyrret. Læs artiklen Tips om klik og belønning før du går i gang. Hav godbidderne klar og let tilgængelige. Associationen mellem klik og beløn skabes. Anvend tommelfingeren til hurtigt at presse blikpladen ned og giv slip, herved høres ét dobbelt klik. Beløn hunden samtidig med eller straks efter klikket lyder. Gå lidt rundt i rummet og gentag 15-20 gange. Tal ikke til hunden, lad den koncentrerer sig om at forstå meningen med klikket.
  2. Prøv at klikke og vent med at give den godbidden. Hvis hunden reagerer og ser søgende efter godbidden ved du, at du har betinget signalet: Klikket betyder: Dygtig! Belønning på vej! Legen kan begynde.
  3. Timing, timing, timing! Klik og Beløn (nu kaldet KB) når du ser noget du kan li'. Husk, at du skal klikke, mens hunden udviser den ønskede adfærd. Godbidden kan komme umiddelbart efter. OBS! klik aldrig for at få hundens opmærksomhed eller som et start signal! Når hunden høre klikket vil den afbryde adfærden, det er helt i orden, fordi klikket betyder roser og afslutter adfærden.
Mængderabat
334,00 kr
Ned til
300,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
220,00 kr

SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 5x300 g

Sunde, fedtfattige godbidder til hunde af alle racer og aldre. Godbidderne har et højt indhold af fibre og et lavt fedtindhold. De kan bruges både som en godbid, til træning og under en slankekur...

Køb her
Mængderabat
129,00 kr
Ned til
121,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 2 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
Tilbud
519,00 kr
467,00 kr

Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde.  Neutered Adult er et komplet fuldfoder til steriliserede/kastrerede voksne hunde af mellemstore racer (fra 11 til 25 kg) med tendens til overvægt eller...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her