Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Gå pænt i line

Øvelse: Gå pænt i line

Mål: At hunden følger ejeren i løs line uden at trække

Introduktion til øvelsen:Vi anbefaler, at du læser afsnittet træningstips, før du påbegynder træningen.

Det er både behageligt for hund og ejer, at hunden følger ejeren i løs line, når de går sammen. Erfaringen siger, at det altid er lettere at lære hunden gode vaner, end at aflærehunden dårlige vaner. Det er også sandt, når vi har hunden i line. Lær derfor hunden at følge dig i løs line allerede fra hvalpestadiet. Man kan også godt lære en voksen hund at følge ejeren i løs line, det tager blot lidt længere tid. Men tiden er som oftest godt investeret, da en glad og lydig hund er en fornøjelse at have med når man færdes ude.

Bemærk: Det må på det kraftigste frarådes at anvende udstyr som pighalsbånd (nogle typer er også forbudt ved lov). Ligeledes er det ikke tilrådeligt at rykke kraftigt i hundens halsbånd, som gammeldags træning foreskriver. Metoden kan gøre skade på hundens hals, nakke og ryg. Ydermere er det således, at hunden opfatter denne form for behandling som aggressivitet fra vores side, hvilket virker afstandsforøgende! Det vil få hunden til at søge væk fra os og ikke tættere på os som ønsket. Forkert eller vedvarende brug af udstyr som flex-liner, kan give en dårlig kontakt mellem hund og ejer samt vedligeholde den dårlige vane at gå foran ejeren og trække i linen. Brug derfor flex-liner med omtanke (men gerne i skoven eller på stranden, hvor hunden skal være i line).

1. Træningspas:

Træn først uforstyrret og gør gradvis omgivelserne mere interessante. Træn altid i korte sekvenser, brug masser af ros og belønning i din træning og slut altid med succes.

Træn hjemme i fred og ro. Sig hundens navn og ros og beløn den (herfra kaldet RB) for at se på dig. Hold hundens line i venstre hånd. Vis hunden en godbid eller noget af dens favoritlegetøj. Hold dette i højre hånd, uden for dens rækkevidde og lok hunden om på venstre side (hvis hunden skal gå på højre side, hold da linen i højre hånd). RB hunden når den er ved den ønskede side.

Få hundens opmærksomhed (sig kun dens navn), vis den en ny godbid og gå et par skridt. RB hunden for at følge dig 5-7 skridt lige ud. Gentag et par gange. Giv signalet "fri" når I holder pause. Motivér igen hunden til at følge dig 10-15 skridt, før du RB den. Gå med små livlige skridt og tal lokkende til hunden (sig gerne dens navn, men ingen kommandoer endnu), når den følger dig.

Hvis hunden bliver ivrig, hopper op eller trækker i linen, så stop op og lok hunden tilbage i den ønskede position. Vent til hunden igen ser på dig, hvorefter du fortsætter. RB hunden, når den igen går i løs line. Målet er, at den skal følge dig opmærksomt og med logrende hale. Varier tempoet (hurtigt/langsomt) og træn også højre og venstre sving. RB hunden når den følger dig opmærksomt, også når du drejer. Husk, at sige "fri" når I holder pause. Øg langsomt afstanden du går, før du belønner hunden. Husk at holde pauser og altid slutte en øvelse med succes.

2. Træningspas:
Gentag øvelsen som sidst. Når I har god kontakt, så lad et familiemedlem overvære din træning. RB hunden for at være opmærksom på dig og ignorerer den anden person. Lad hunden følge dig over længere afstande, før du RB den. Hvis hunden følger dig pænt i løs line, kan du gå udenfor.

Træn i haven eller et andet sted, hvor I kan arbejde relativt uforstyrret. Når hunden er opmærksom på dig, så RB den straks. Sig "fri" og leg lidt med hunden, fortsæt så træningen. Gør godbidden eller genstanden interessant, og stik den så i lommen. Begynd at gå, tag godbidden eller bolden op ad lommen engang imellem. RB hunden når den følger dig opmærksomt. Hvis hunden trækker i linen, så stop op og vent til den ser på dig igen. RB hunden når han atter er opmærksom, og følger dig i løs line. 

3. Træningspas:
Gentag øvelsen som sidst. Når I har god kontakt, så bevæg jer uden for haven. Hunden vil sikkert være optaget af spændende fremmede dufte, så du skal igen arbejde lidt mere for at holde hundens opmærksomhed. Planlæg din træning således, at I træner et sted der ikke kommer mange fremmede hunde. Gentag øvelsen og sørg for at han ser glad ud, mens han følger dig.

Det er vigtigt at du varierer afstanden hunden skal gå, før du RB den. Gør det spændende for hunden at holde øje med dig. Hvis den ignorerer en fugl eller en bil, der kører forbi så ros hunden. Husk, at trækker hunden i linen, så stopper du eller går den anden vej! Hunden skal ikke have succes med at gå i stram line. Hvis I møder en hund på jeres vej, skal du motivere hunden lidt mere for at holde kontakten. Lav evt. et par sving eller omkring vendinger, det vil som oftest få hundens opmærksomhed tilbage på dig - RB når den går i løs line og er opmærksom. Sig "fri" og leg med hunden, når den har været dygtig.

Du skal variere dit tempo og animere hunden til at følge dig. Husk at RB hunden ofte.

Få din hjælper til at gå rundt udenfor sammen med dig. Han skal ikke tale til hunden, blot være et naturligt forstyrrende element. RB hunden for at være opmærksom på dig. Tilføj flere sving og forhindringer på jeres tur (havestole, træer og buske). RB hunden for at følge dig rundt i terrænet. Gå gerne op ad et hegn eller en hæk og ros hunden for at gå tæt ved din side. Hvis hunden hænger med hovedet eller går til siden, skal du pludselig blive livlig og animerende, således at han igen følger dig. Lad din hjælper snakke og bevæge sig, mens I træner. Husk, at sige "fri" og lege med hunden i pauserne.

4. Træningspas:
Gentag dele af øvelsen fra sidst. Træn et sted hvor der er lidt flere mennesker og måske et par hunde. Lav mange sving og omkring vendinger, således at hunden skal være opmærksom for at følge med dig. Tal opmuntrende til den og RB, når den følger dig. Hvis I passerer forbi en anden hund, så skal du yde en ekstra indsats for at holden hundens opmærksomhed. RB hunden med noget meget lækkert hvis den ignorerer hunden og passerer forbi. Hvis den stopper eller trækker mod den anden hund, så stop, sig "Nej!" og motivér igen hunden til at følge dig. RB når det lykkes. Hold pauser og leg med hunden. Træn steder med flere mennesker i byen og på grønne områder med andre hunde. Ros og beløn hunden for at gå pænt forbi andre mennesker og hunde i møder.

5. Træningspas:
Gentag dele af øvelsen fra sidst. Træn eksempelvis i byen, ved legepladsen eller på grønne områder med andre hunde. Lad godbidden eller legetøjet "forsvinde"

God fornøjelse!

Tilbud
334,00 kr
319,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
Mængderabat
129,00 kr
Ned til
121,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 2 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
220,00 kr

SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 5x300 g

Sunde, fedtfattige godbidder til hunde af alle racer og aldre. Godbidderne har et højt indhold af fibre og et lavt fedtindhold. De kan bruges både som en godbid, til træning og under en slankekur...

Køb her
Tilbud
519,00 kr
379,00 kr

Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde.  Neutered Adult er et komplet fuldfoder til steriliserede/kastrerede voksne hunde af mellemstore racer (fra 11 til 25 kg) med tendens til overvægt eller...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her