Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
Sundhedsplan
Find dyrlæge
Webshop

Neutralisation

Hvornår lader man sin kat neutralisere?

Man har tidligere generelt anbefalet, at både han- og hunkatte skulle være kønsmodne før indgrebet blev foretaget, hvilket vil sige kastration (hankatte) eller sterilisation (hunkatte) ved 6-7 måneders alderen. Tidspunktet for kattes kønsmodning afhænger dog mere af, hvornår de er født det foregående år, end af hvor gamle de rent faktisk er. De lysere tider, der starter i januar-februar, har betydning herfor. Racekatte kønsmodnes generelt senere end huskatte.

Nyere undersøgelser peger imidlertid på, at der ikke er uheldige bivirkninger ved at foretage neutraliseringerne før kønsmodning. Hos hankattene har man været nervøs for underudvikling af diameteren i urinrøret, hvis kastrationen skete meget tidligt. Dette har vist sig ikke at være tilfældet. Hos hunkatten er der tilmed undersøgelser, der tyder på, at en meget tidlig sterilisation vil kunne forebygge dannelse af svulster i mælkekirtlerne senere i livet.

Meget tidlig neutralisation i 3-4 måneders alderen kan udgøre en narkosemæssig udfordring. Der findes dog opdrættere af racekatte, der kun sælger killinger, der er neutraliserede, inden de forlader hjemmet 12 uger gamle. 

Der foregår endvidere en etisk diskussion omkring neutralisation af dyr. Fødsel af et meget stort antal hjemløse killinger især i byområder synes dog i høj grad at retfærdiggøre dette indgreb i naturens orden.

SPECIFIC FND Neutered Young, 1,6 kg (4x400g)

Killingefoder til neutraliserede killinger

159,00 kr
Køb her
Royal Canin Neutered Young Male SW, 10 kg

Fuldfoder til kastrerede hankatte

569,00 kr
Køb her
Royal Canin Neutered Young Female SW, 10 kg

Tørfoder til steriliserede hunkatte

559,00 kr
Køb her
Hill's Young Adult Sterilised Cat, 8 kg

Fuldfoder til voksen steriliseret kat

519,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.