Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Neutralisation

Hvornår lader man sin kat neutralisere?

Man har tidligere generelt anbefalet, at både han- og hunkatte skulle være kønsmodne før indgrebet blev foretaget, hvilket vil sige kastration (hankatte) eller sterilisation (hunkatte) ved 6-7 måneders alderen. Tidspunktet for kattes kønsmodning afhænger dog mere af, hvornår de er født det foregående år, end af hvor gamle de rent faktisk er. De lysere tider, der starter i januar-februar, har betydning herfor. Racekatte kønsmodnes generelt senere end huskatte.

Nyere undersøgelser peger imidlertid på, at der ikke er uheldige bivirkninger ved at foretage neutraliseringerne før kønsmodning. Hos hankattene har man været nervøs for underudvikling af diameteren i urinrøret, hvis kastrationen skete meget tidligt. Dette har vist sig ikke at være tilfældet. Hos hunkatten er der tilmed undersøgelser, der tyder på, at en meget tidlig sterilisation vil kunne forebygge dannelse af svulster i mælkekirtlerne senere i livet.

Meget tidlig neutralisation i 3-4 måneders alderen kan udgøre en narkosemæssig udfordring. Der findes dog opdrættere af racekatte, der kun sælger killinger, der er neutraliserede, inden de forlader hjemmet 12 uger gamle. 

Der foregår endvidere en etisk diskussion omkring neutralisation af dyr. Fødsel af et meget stort antal hjemløse killinger især i byområder synes dog i høj grad at retfærdiggøre dette indgreb i naturens orden.

Hill's Ideal Balance Feline Adult No Grain, 2 kg

Kornfrit foder

279,00 kr
Køb her
Royal Canin Neutered Young Female SW, 10 kg

Tørfoder til steriliserede hunkatte

529,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg)

Fuldfoder til katte

502,50 kr
Ned til 449,00 kr Køb her
Royal Canin Neutered Young Male SW, 10 kg

Fuldfoder til kastrerede hankatte

529,00 kr
Køb her
Specific FXD Adult

Fuldfoder til voksne katte

185,00 kr
Køb her
Virbac HPM Adult Cat Neutered, 3 kg

Fuldfoder til voksne katte

309,50 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud