Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Cannabis - kat

Cannabis, marihuana, hash (hampplanten/cannabis sativa)

Af dyrlæge Peter Kierk.

Hvordan ser cannabis ud?

Cannabis er en fællesbetegnelse for det aktive stof, der findes i de tørrede topskud og blomster fra hampplanten med det latinske navn Cannabis sativa. Planten bliver op til to meter høj, og består af en kraftig stængel med middelstore blade. Bladene har en stilk, hvorfra der udspringer mellem to og syv lange, takkede blade. Hampplanten er opdelt i han- og hun-planter. Det er specielt hun-planten med sine blomsterranker i toppen, der bruges til at producere marihuana. Marihuana er de tørrede topskud, blade og blomster fra planten. Hash er derimod en koncentreret, granuleret og sammenpresset form for cannabis.

Hvordan kan katten komme i kontakt med cannabis?

Mennesker, der bruger cannabis, kan have det liggende i hjemmet som enten marihuana eller som hash i klumper. Normalt ryges det føromtalte cannabis, men det kan også bages ind i kager og spises. Blandt de tilfælde af dyr, der har været udsat for påvirkning af cannabis, er de fleste kommet for skade at spise de såkaldte hashkager.

Hvilken gift indeholder cannabis?

Hampplanten (Cannabis sativa) indeholder 1 til 6 % af stoffet delta-9-tetrahydro-cannabinol, kaldet THC.

Hvordan viser forgiftningssymptomerne sig?

Katte er per definition væsentligt mere "kræsne" og mindre tilbøjelige til at indtage mærkeligt-smagende ting end hunde. De registrerede tilfælde af forgiftning med cannabis, der har været blandt katte, stammer fra Californien, hvor "velmenende" hashmisbrugere syntes, at deres kat skulle dele fornøjelsen af rusen med far eller mor. I disse tilfælde er katten fodret med kage med hash indbagt.

Forgiftningssymptomerne er forårsaget af det aktive stof THC, som påvirker centralnervesystemet, Katten vil som følge heraf få hallucinationer, hvorefter der vil ses adfærdsændringer. Senere i forløbet ses savlen, opkast samt diarré, og katten vil ende i en dyb søvntilstand.

Den hhv. toksiske (giftige) og dødelige dosis af THC er ikke opgivet for katte, men da kun omkring 6 % af den via munden indtagne mængde vil blive optaget i kroppen, og katten normalt efterfølgende vil kaste op, er det usandsynligt, at en kat dør af cannabisforgiftning

Hvad kan man gøre for at modvirke giften?

Som beskrevet ovenfor indeholder cannabis THC (delta-9-tetrahydrocannabinol), hvortil der ikke findes noget specifikt modstof. Har dyret spist cannabis i en eller anden form, er det eneste, man kan gøre at fjerne dette fra maven, enten ved at give et opkastningsmiddel eller foretage en maveskylning.

Det siger sig selv, at dyr ikke skal have adgang til nogen former for cannabis.

Royal Canin Gastro Intestinal Moderate Calorie GIM35, 4 kg

Mavetarmdiæt til katte - lavt fedtindhold

479,00 kr
Køb her
SPECIFIC FID Digestive Support, 1,6 kg (4x400g)

Foder til katte med fordøjelsesproblemer

195,00 kr
Køb her
Tilbud
Canikur Pro, 30 ml

Pasta ved diarré og ubalance i tarmen

129,00 kr
109,00 kr
Køb her
Hill's PD Feline i/d Stew Chicken & Vegetables, 24x82g

Stew vådfoder til katte med mave-tarmproblemer

349,00 kr
Køb her
Aptus Nutrisal pulver, 180 g

Genoprettelse af væske- og elektrolytbalancen hos hund og kat

129,00 kr
Køb her
VetPro kattemalt, 50 ml

Mod hårboller og forstoppelse hos katte

65,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Diapaste Hund & Kat, 30 ml

Fodertilskud til dårligt fungerende mave.

128,00 kr
Ned til 109,00 kr Køb her
Aptus Aptobalance pulver, 30 breve

Mælkesyrebakterier til hunde og katte med følsom mave

189,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.