Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Diapaste Hund & Kat, 30 ml Køb her

Aptus Aptobalance pulver, 100g Køb her

VetPro kattemalt, 50 ml Køb her

Hill's Prescription Diet Feline i/d Stew Chicken & Vegetables, 24x82g Køb her
Mængderabat

Canikur Pro, 30 ml Køb her

SponsoreretCannabis - kat

Klump cannabis i hånd
Hvordan ser cannabis ud?

Cannabis er en fællesbetegnelse for det aktive stof, der findes i de tørrede topskud og blomster fra hampplanten med det latinske navn Cannabis sativa. Planten bliver op til to meter høj, og består af en kraftig stængel med middelstore blade. Bladene har en stilk, hvorfra der udspringer mellem to og syv lange, takkede blade.

Hampplanten er opdelt i han- og hun-planter. Det er specielt hun-planten med sine blomsterranker i toppen, der bruges til at producere marihuana. Marihuana er de tørrede topskud, blade og blomster fra planten. Hash er derimod en koncentreret, granuleret og sammenpresset form for cannabis.

Hvordan kan katten komme i kontakt med cannabis?

Mennesker, der bruger cannabis, kan have det liggende i hjemmet som enten marihuana eller som hash i klumper. Normalt ryges det føromtalte cannabis, men det kan også bages ind i kager og spises. Blandt de tilfælde af dyr, der har været udsat for påvirkning af cannabis, er de fleste kommet for skade at spise de såkaldte hashkager.

Hvilken gift indeholder cannabis?

Hampplanten (Cannabis sativa) indeholder 1 til 6 % af stoffet delta-9-tetrahydro-cannabinol, kaldet THC.

Hvordan viser forgiftningssymptomerne sig?

Katte er per definition væsentligt mere "kræsne" og mindre tilbøjelige til at indtage mærkeligt-smagende ting end hunde. De registrerede tilfælde af forgiftning med cannabis, der har været blandt katte, stammer fra Californien, hvor "velmenende" hashmisbrugere syntes, at deres kat skulle dele fornøjelsen af rusen med far eller mor. I disse tilfælde er katten fodret med kage med hash indbagt.

Forgiftningssymptomerne er forårsaget af det aktive stof THC, som påvirker centralnervesystemet. Katten vil som følge heraf få hallucinationer, hvorefter der vil ses adfærdsændringer. Senere i forløbet ses savlen, opkast samt diarré, og katten vil ende i en dyb søvntilstand.

Den hhv. toksiske (giftige) og dødelige dosis af THC er ikke opgivet for katte, men da kun omkring 6 % af den via munden indtagne mængde vil blive optaget i kroppen, og katten normalt efterfølgende vil kaste op, er det usandsynligt, at en kat dør af cannabisforgiftning

Hvad kan man gøre for at modvirke giften?

Som beskrevet ovenfor indeholder cannabis THC (delta-9-tetrahydrocannabinol), hvortil der ikke findes noget specifikt modstof. Har dyret spist cannabis i en eller anden form, er det eneste, man kan gøre at fjerne dette fra maven, enten ved at give et opkastningsmiddel eller foretage en maveskylning.

Cannabis-olie til katte

Cannabis-planten indeholder en del andre stoffer bl.a. CBC – cannabidiol. Dette stof er ikke rus-fremkaldende og finder anvendelse hos mennesker mod smerter, angst, depression og talrige andre symptomer. Det forhandles som cannabisolie eller hampeolie og skulle være renset for det euforiserende TBH.

Cannabisolie er ikke registreret som et lægemiddel, og der foreligger derfor ingen dokumentation for effekt og heller ikke for eventuelle skadevirkninger. Der forhandles et bredt udvalg på internettet både til mennesker og dyr, og man har kun forhandlernes egne ord for produkterne.

Myndighederne har dog givet tilladelse til, at neurologer kan udskrive medicinsk cannabis til sclerosepatienter, da det har vist sig, at cannabisolie har kunnet afhjælpe nogen af symptomerne.

Hvad angår dyr er det noget af en gråzone, og man må som katteejer gøre op med sig selv, om man vil give cannabisolie til sin kat. Man skal dog være opmærksom på, at katte har et specielt stofskifte og lettere bliver forgiftede end f.eks. hunde.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.