Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Diapaste Hund & Kat, 30 ml Køb her

Hill's Prescription Diet Feline i/d Stew Chicken & Vegetables, 24x82g Køb her

Aptus Aptobalance pulver, 100g Køb her

VetPro kattemalt, 50 ml Køb her
Mængderabat

Canikur Pro, 30 ml Køb her

SponsoreretDværgbærmispel - kat

Dværgbærmisbel / cotoneaster med giftige røde bær
Dværgbærmispel (Cotoneaster)

Af dyrlæge Peter Kierk.

Hvordan ser cotoneaster/dværgbærmisbel ud?

Cotoneaster er en stedsegrøn plante, som er repræsenteret i forskellige sorter fra krybende planter til små buske, der normalt kun bliver få meter høje. Bladene er små og ovale, skinnende mørkegrønne på oversiden og blege på undersiden. Blomstringen finder sted i maj og juni, og blomsterne er hvide.
De røde bær ses om efteråret og bliver hængende på planten til langt ud på vinteren. Planten er normalt en have- og parkplante, men vokser vildt på Bornholm.

Hvor kan katten komme i kontakt med cotoneaster/dværgbærmisbel?

Bærrene er den giftige del af planten, og da der kan være adskillige af dem på en plante og planten ikke er en ualmindelig haveplante, er der en sandsynlighed for, at en kattekilling eller en ung kat kommer til at spise af dem.

Hvilken gift indeholder cotoneaster/dværgbærmisbel?

Hele planten indeholder cyanogene glycosider, der i danske beskrivelser betegnes som blåsyreglykosider. Koncentrationen af giftstoffet er markant højest i frugtkødet i bærrene, og ikke i kernerne, som det ses ved mange andre planter.

Hvordan viser forgiftningssymptomer sig?

  • Efter indtagelse af planten ses savlen, opkast og diarré, som kan være blodig.
  • Blåsyreglykosiderne, der findes i bærrene, er særdeles farlige, når de bliver optaget i organismen, idet der finder en større eller mindre fraspaltning af den yderst farlige blåsyre (cyanbrinte) sted. Blåsyreforgiftning viser sig ved halsbrand, smerter i brystet og stærk angstfølelse.
  • Temperaturen stiger, pulsen øges, pupillerne udvides og slimhinderne kan antage en blålig karakter.
  • Hvis døden indtræder, sker dette som følge af en lammelse af åndedrættet.
    Det er heldigvis kun sjældent set en dødelig udgang af forgiftning med planten, eftersom katten vil kaste det meste af de indtagne bær op, og giften derved ikke vil nå op på en dødelig dosis.
  • Rapporter beskriver, at forgiftninger af børn med cotoneaster/dværgbærmisbel i sjældne tilfælde har haft en dødelig udgang.

Hvad kan man gøre for at modvirke giften?

Har man dværgbærmisbel i sin have, skal man være opmærksom på, at katte, og specielt kattekillinger, ikke har adgang til planten. Hvis katten har indtaget bærrene, skal man straks søge dyrlæge, der kan give et brækmiddel eller foretage en maveskylning. Det kræver indlæggelse af katten, hvis der ses tegn på blåsyre-forgiftning, da denne forgiftningstilstand er meget vanskelig at håndtere.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.