Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Aptus Aptobalance pulver, 100g Køb her

Hill's Prescription Diet Feline i/d Stew Chicken & Vegetables, 24x82g Køb her

VetPro kattemalt, 50 ml Køb her

Diapaste Hund & Kat, 30 ml Køb her
Mængderabat

Canikur Pro, 30 ml Køb her

SponsoreretKastanje - kat

Giftig kastanje
Kastanje (hestekastanje)

Af dyrlæge Peter Kierk.

Hvordan ser hestekastanje ud?

De fleste danskere ved fra barnsben, hvordan kastanjetræet ser ud. Om efteråret samles kastanjerne nemlig ind for bl.a. at bruges til figurer. Kastanjetræet vokser overalt i Danmark og kan blive op til 25 meter højt. På hver bladstilk er der 5-7 blade. Træet blomstrer i maj-juni måned og frugten, kastanjerne, falder ned fra træet i september-oktober måned.

Hvor kan katten komme i kontakt med kastanje?

Kastanjetræet vokser i haver, parker og skove overalt i Danmark. Eftersom især mange børn samler kastanjer sammen om efteråret, kan katte komme i kontakt med kastanjer både inden døre og uden døre. Dette til trods for, at der kun meget sjældent rapporteres om forgiftningstilfælde med kastanje hos katte.

Hvilken gift indeholder kastanjer?

Kastanje indeholder glycosidet aesculin. Både bark, blomster og de unge blade indeholder faktisk mere af det aktive stof end kastanjefrugten. Selve frugten (kastanjen) indeholder 3-5% aesculin.

Hvordan viser forgiftningssymptomerne sig?

  • Symptomerne viser sig i sjældne tilfælde allerede inden for 1-6 timer, men som regel inden for to dage.
  • Der ses savlen, opkast, diarré, mavesmerter, forøget drikkelyst, nedsat appetit, dehydrering (væskemangel), feber, muskelkramper, stivhed i kroppen, lammelse og obstruktion (stop for passage) i mavetarmkanalen.

I de tilfælde, hvor forgiftningen ender dødeligt, ses lammelse af åndedrættet i sidste fase. Det er svært at sige, hvor mange kastanjer en kat skal have tygget sig igennem, førend der er tale om en dødelig mængde. Ligeledes er det uvist, hvor meget kastanje en kat skal spise, før man ser forgiftningssymptomer.

Hvad kan man gøre for at modvirke giften?

Da det oftest er killinger og ungkatte, der bliver forgiftet, bør man undgå, at disse katte får adgang til kastanjer, ved at fjerne muligheden for at dyrene kan komme i kontakt med kastanjer i hus, have eller andre steder, hvor disse forefindes. Har katten ædt kastanjer, er det vigtigt, at man søger dyrlæge. Ved at give brækmiddel, og eventuelt foretage en maveskylning, kan dyrlægen forhindre, at der sker en forgiftning af katten.

Specielt om kastanjer

Udover hestekastanjen findes spisekastanjen, som især vokser i Sydeuropa. Spisekastanjen er ikke giftig, og kan uden risiko spises ristet i ovnen eller som kastanjesmør af os mennesker.

I naturen spiser mange vilde dyr hestekastanjer i stor målestok uden at blive forgiftet. I Dyrehaven nord for København bruger specielt kronhjortene de næringsholdige kastanjer som en slags "rekonvalesenskost" efter brunsten, hvor de ikke har spist i op til 3 uger. En kronhjort kan således æde op til flere kilo kastanjer på et døgn uden at blive syg.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.