Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Abbysinieren

Abbysinieren

Ulrik Westrup

Foto:  Ole Palmhøj

Historie


Abyssinierens oprindelse har været undersøgt  i mange år. Man ved ikke med sikkerhed, om der
er sammenhæng mellem Abyssinieren og de afbillede katte, som ægypterne forgudede for 4000 år siden, men der er mange lighedstræk.
Man ved med sikkerhed, at katten kom til England allerede i 1869 hjembragt som souvenirs af soldaterne fra kolonierne.

Katten har en speciel tegning i pelsen, der kaldes ticking. Det betyder at det enkelte hår er stribet i sort, rødbrun og creme med den mørke farve yderst. Denne pelsfarvning er karakteristisk hos katte, der stammer fra Etiopien, det tidligere Abyssinia.

Herhjemme blev katten første gang præsenteret på en udstilling i 1935, hvor en fransk dame havde en Abyssinier med. Hun havde forsikret katten for 2000 kr., hvilket selvfølgelig vakte en del opsigt.

Det blev nu ikke startskuddet til opdræt herhjemme. Vi skal faktisk helt op i 60-erne, før der kom regelmæssig avl af Abyssinieren i Danmark.

Udseende


Kattens fremtoning er meget elegant og smidig. Den har en kort, fin og tætliggende pels. Kroppen er slank og muskuløs med en lang, slank hale. Hovedet er let kile-
formet med store øre, hvor det er ønskeligt med "tufser" (hårtotter). Øjnene er mandelformede, gule eller grønne og snuden teglstens-
rød. Farverne er mangfoldige blandt andet varmt blå, silver, beige og vildtfarvet, altså varmt brun med mørkorange til abrikosfarvede chatteringer på underside og ben.

Abyssinieren er en let kat, og vægten ligger på 2,5 kg-3,5 kg for en udvokset han.

Temperament


Til trods for at katten er afbilledet med gudestatus i det gamle Ægypten, er det ikke en kat for folk, der vil have en kat, der sidder stille og ser dekorativ ud.
Katten er en meget aktiv, snakkende kat, som vil udforske alt. Samtidig er det en kat, som kan være utrolig kontaktsøgende, indtil det ikke passer den mere. Den kan fra det ene øjeblik til det andet pludselig få andre interesseområder.

Det er en kat, som kræver plads og bevægelsesfrihed, og den vil gerne have socialkontakt specielt ved spisetiderne. Det er en meget livlig og sjov kat, og man kommer ikke til at kede sig i dens selskab. Abyssinieren vil som Somali meget gerne have selskab af en anden kat.

Sygdom og sundhed


Katten er nem at holde og kræver ikke meget pelspleje. Børstning 1-2 gange ugentlig er normalt nok. Generelt er Abyssinieren en sund kat. Det, der volder de største problemer for racen, er mundhuleinfektioner. Dette skyldes at katten har en øget tendens til dannelse af tandsten og derfor tit får tandkødsbetændelse, der i værste tilfælde medfører parodontose. Derfor er det vigtigt, at man kontrollerer kattens tænder og børster tænder på katten jævnligt. Regelmæssig tandrensning hos dyrlægen vil selvfølgelig ligeledes afhjælpe problemet.

Af arvelige defekter er der i nogle af Abyssinier linierne fundet Amyloidosis, som bevirker at katten får problemer med nyrefunktionen i en tidlig alder. Hyppigheden er ikke særlig stor, men man skal være opmærksom på denne lidelse, hvis katten i en tidlig alder får problemer med nyrerne.

Ved køb af racen er det også en god ide at sikre sig, at der ikke i avlslinien forekommer Progressiv Retina Atrofi, en arvelig øjensygdom, der medfører blindhed.

Virbac HPM Baby Dog Large & Medium, 12 kg

Fuldfoder til hvalpe

609,50 kr
Køb her
Hills PD Metabolic, 4 kg

Fuldfoder til overvægtige katte

409,00 kr
Køb her
Tilbud
Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter

Til forebyggelse og behandling af lopper

204,00 kr
142,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Royal Canin VD Dog Anallergenic 8 kg

Allergidiæt til hunde

424,00 kr
Ned til 399,00 kr Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg)

Fuldfoder til katte

502,50 kr
Ned til 449,00 kr Køb her
SPECIFIC CT-HY Hypoallergenic Treats 300 g

Godbidder til allergiske hunde

41,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress

215,00 kr
Ned til 195,00 kr Køb her
Frontline Pour-on Vet kat 4 stk.

Mod lopper, lus og flåter på katte

169,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Aptus Pro Sport Dog, 100 gr.

Koncentreret energipasta

78,00 kr
Ned til 62,40 kr Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 8 kg

Hundefoder til alle racer

303,00 kr
Ned til 269,00 kr Køb her
Mængde
rabat
Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk

Kosttilskud ved lidelser i bevægeapparatet

233,00 kr
Ned til 199,00 kr Køb her
Prac-Tic Hund 22-50 kg, 3 pipetter

Behandling af lopper og flåter til hunde

179,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud