Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Amøbedysenteri

Af dyrlæge Peter Maasbøl Skov

Hvad er amøbedysenteri hos katte?

Amøbe dysenteri er en tarminfektion hos katte og andre dyrearter. Den er forårsaget af en lille encellet parasit kaldet giardia.

Hvad er symptomerne på amøbedysenteri?

Symptomerne vil typisk være kronisk diarré, ofte i form af lys, blød og evt. slimet afføring. Diarréen kan være afløst af perioder med normal afføring. Tilstanden kan føre til vægttab.

Der er ikke altid symptomer til stede, selvom katten er smittet med giardia. Alligevel kan en smittet, men tilsyneladende sund kat, godt udskille de smitsomme æg (cyster) i sin afføring.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen amøbedysenteri?

Dyrlægen stiller diagnosen ved at påvise cyster i kattens afføring. En smittet kat udskiller kun periodevist cyster i afføringen. Derfor kan det være nødvendigt at undersøge afføringsprøver over en længere periode for med sikkerhed at kunne stille diagnosen.

Hvordan behandles amøbedysenteri?

Behandlingen er forholdsvis ukompliceret, idet den består af en kur med tabletter, der indeholder stoffet metronidazol. Tabletterne gives to gange om dagen i 5 dage. Amøbedysenteri kan smitte mellem dyrearter, og derfor er det vigtigt at behandle alle dyr og eventuelt også mennesker i husstanden.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har amøbedysenteri?

Den medicinske behandling er effektiv, og hvis din kat bliver behandlet tidligt i forløbet, vil den blive helt rask. Hvis infektionen derimod har stået på i længere tid uden behandling, er der risiko for, at katten bliver fejlernæret på grund af uregelmæssigheder i fedtoptagelsen. Manglende fedtoptagelse betyder også manglende optagelse af fedtopløselige vitaminer, som bl.a. resulterer i tør hud og mat pels.

Hvorfor får katte amøbedysenteri?

Den aktive amøbe findes i tyndtarmen hos smittede dyr. Her kan den fremkalde symptomerne ved at påvirke tarmslimhinden. Fra de bevægelige amøber udskilles æg (cyster), der kommer ud med afføringen. Din kat bliver smittet ved at drikke eller spise ting fra naturen, som er forurenet med disse cyster. Når cysten kommer i kontakt med mavesyren, aktiveres den og omdannes til den bevægelige amøbe (trophozoit) i tyndtarmen.

Hvad er risikoen for, at din kat får amøbedysenteri?

Amøbedysenteri er en zoonose, hvilket vil sige, at den kan smitte mellem dyrearter inden for typen hvirveldyr og dermed også til mennesket. Risikoen for at din kat får amøbedysenteri afhænger af risikoen for, at katten møder en smittekilde. En indekat har praktisk taget ingen risiko for at blive smittet, mens en meget aktiv udekat, der drikker vand fra naturen, har en væsentlig større risiko for at blive smittet.

En amerikanske undersøgelse har vist, at 4% af de undersøgte katte var smittet med parasitten. Der findes ingen undersøgelser, som viser forekomsten blandt danske katte.

Smitterisikoen til mennesker mindskes væsentligt, hvis man overholder simple hygiejniske foranstaltninger, som at vaske hænder efter tømning af kattebakken eller efter kontakt med katteafføring.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få amøbedysenteri?

Der er ingen katteracer, der er specielt disponeret for amøbedysenteri, men killinger og unge katte er mere modtagelige for infektionen end ældre katte.

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg

Fuldfoder til voksne katte

479,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg)

Fuldfoder til katte

539,00 kr
Ned til 489,00 kr Køb her
Royal Canin Neutered Young Female SW, 10 kg

Tørfoder til steriliserede hunkatte

659,00 kr
Køb her
Hill's Adult Optimal Care Chicken, 10 kg

Foder til voksne katte

579,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.