Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Introduktion af kat nummer to

Af dyrlæge Gudrun Frantsen.

Hvorfor to katte?

"Lykken er at være to"

Katten er et socialt dyr, og vil gerne have selskab. Når du har besluttet dig til for at få kat, er det derfor en god ide at anskaffe to katte samtidigt. De vil have stor glæde af hinandens selskab, og vil få deres sociale behov dækket på områder, hvor vi mennesker ikke kan være behjælpelige. Dette gælder specielt for katte, der ikke har udendørs adgang.

Mange er bange for, at hvis de får to katte, vil noget af den tætte kontakt til den enkelte kat mistes. Dette er ikke tilfældet. Har du allerede en kat, vil den sikkert også blive glad for at få en ven. Når du har bestemt dig for kat nummer to, er det vigtigt at tænke på, at den nye kat bør have nogenlunde samme temperament som den "gamle" kat. Herved får de størst mulig glæde af hinanden.

Valget af et bestemt køn er ikke af den store betydning, såfremt du vælger at få kattene neutraliseret (kastreret/steriliseret), så snart de er kønsmodne.

Hvorfor kan det være svært med kat nummer to?

Katte passer godt på deres territorium, og vil normalt ikke tillade fremmede katte at komme ind på deres territorium. En kat forsvarer sit territorium ved at udvise aggression. En kat, der uden videre accepterer at få en ny kat i huset, er en sjældenhed. Jo yngre, katten er, og jo mere socialiseret den er, des nemmere er det at introducere den for en ny kat.

En kat, der har levet som alene-kat og som familiens midtpunkt i flere år, skal som regel bruge længere tid på at vænne sig til at dele plads med den nye kat. Nogle katte vil foretrække helt at fortsætte med at være familiens "overhoved". I sådanne tilfælde kan kattene lære at leve under samme tag, uden dog at have større kontakt med hinanden.

Tålmodighed må være det ord, der skal siges oftest i forbindelse med introduktion af en ny kat. Katte lader sig ikke tvinge ind i nye forhold; lad derfor kattene få tid, og giv dig selv tid til at lære den ny situation at kende.

Hvordan introducerer jeg min nye kat?

Introduktionen af den nye kat skal ske gradvist. Den nye kat bør i begyndelsen isoleres fra den "gamle" kat. Det gøres bedst ved at gøre et værelse klar, hvori der placeret tissebakke, vand og madskål. Lad dette værelse være den nye kats base, hvor den kan føle sig tryg. Det er vigtigt, at den nye kat ikke placeres i områder af huset, der er attraktive steder for den "gamle" kat. Sådanne områder er oftest der, hvor familien opholder sig meget sammen med katten (soveværelser, stuer). 
Den "gamle" kat skal have adgang til de samme arealer som før, og det er vigtigt at fastholde de samme ritualer, som før introduktionen af den nye kat. Overforkæl den "gamle" kat og lad den få mest opmærksomhed: Jo bedre den er i balance, des bedre vil den modtage den nye kat.

Kattene skal lære hinandens lugt at kende. Den nye kat tillades derfor adgang til de rum, den gamle kat normalt færdes i. Imens er den gamle kat lukket inde på det værelse, hvor den normalt opholder sig mest; lad den have lidt lækkerier med og lad helst et familiemedlem være sammen med den. Kattene skiftes herefter til at være fri i huset.

Når du føler, at kattene er rolige og har lært hinandens lugt at kende, uden at blive oprevet af dette, kan man under kontrollerede forhold lade kattene møde hinanden. Det er vigtigt, at kattene under hele mødet forholder sig rolige. Begynder en af kattene at hvæse, eller vise en såkaldt skjult trussel ved at stirre direkte på den anden kat med oprejst bag og hale - med eller uden børster - er det vigtigt at afbryde mødet  med det samme. Der kan forsøges igen på et senere tidspunkt.

Mødet mellem de to katte startes på stor afstand og hvis kattene virker  rolige, bør de kæles for og roses meget.  Dernæst fodres de med lækkerier og de opfordres til leg, stadig med den store afstand imellem. De følgende dage bringes madskålene og dermed kattene tættere sammen. Viser nogen af kattene uro og vrede på noget tidspunkt, flyttes madskålene tilbage til det sted, hvor begge katte opfører sig rolige. Efter nogle dage kan du forsøge at flytte madskålene lidt igen. At fodre og kæle med kattene i deres fælles tilstedeværelse, lærer dem at der kun sker gode ting, når de er sammen og er rolige.

Når kattene kan acceptere hinanden ved tæt kontakt, kan man lade kattene have fri adgang til de samme rum. I starten vil det være bedst, at du overvåger dem, men senere kan du også lade dem være alene sammen. De første gange de skal være alene, bør være for kortere perioder.

Det kan vare fra en time til - i værste fald og sjældent - et par måneder at få to katte til at kunne være i samme rum, men giv jer god tid. Hvis de to katte bliver sat for hurtigt sammen og man overser faresignalerne, kan det komme til at tage dobbelt så lang tid.

Du skal søge dyrlæge:

  • Ved ukendt sundhedsstatus- og ukendt vaccinationsstatus af den nye kat
  • Hvis den "gamle" kat ikke er vaccineret årligt
  • Ved udtalt aggression af hos den ene eller begge katte
479,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg

SPECIFIC FXD Adult er velegnet til raske voksne katte (<8 år) FXD er et afbalanceret fuldfoder med meget let fordøjelige ingredienser af høj kvalitet, der opfylder behovet for næringstoffer hos...

Køb her
Mængderabat
539,00 kr
Ned til
489,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg)

Fuldfoder til katte fra 1 til 8 år.VetPro Voksen kat tilfører katten alle nødvendige næringsstoffer. De valgte protein-, fedt og kulhydratkilder sikrer en høj fordøjelighed og gode smagsegenskaber....

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.