Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Slankekur for katten Mila

Hanne Friis Lund


Mila er en dejlig steriliseret huskat på 3 år. Hun bor sammen med sin ejer, Trine  og dennes kæreste i et hus udenfor Århus. Mila er oprindelig en hitte-
kat fra et dyreinternat, og kom til familien, da hun var et år. På det tidspunkt var hun lige blevet steriliseret, og var lidt tynd - men det har siden ændret sig en hel del.

Mila faldt hurtigt til i familien og er en glad, kælen og legesyg kat. Efter forholdsvis kort tid blev det klart, at hun tog på - og det så rigeligt. Følgelig kom hun på slankekost og tabte da også et halvt kilo. Men det sidste år er det gået helt galt, og kampvægten står nu på 5,3 kg - omkring et halvt kg for meget. Også selvom Trine nøje vejer den anbefalede mængde foder af og fordeler det på to gange om dagen.

Et halvt kilo lyder ikke af meget, men procentvis er det faktisk en overvægt på knap 20%. Det svarer til at en person, der skulle veje 70kg i stedet vejer 84 kg.

Mila har et godt og aktivt liv. Hun kan gå ud og holder meget af at opholde sig i haven, - hun fanger mus og fugle, men spiser dem tilsyneladende ikke. Derudover har hun ikke direkte tilgang til mad. Eneste minus er, at der holder en del hankatte til i området, og det trykker Mila en del, så hun går ikke så langt omkring.

Mila er på mange måder prototypen på en velpasset kat, der bare er blevet for tyk. Sterilisationen har meget at sige i den forbindelse, da det sænker stofskiftet noget. Det samme gør sig gældende for hankatte.

Første besøg den 21. Marts

Mila fik først en sundhedsundersøgelse af dyrlæge Jens Kudahl på Højbjerg Dyreklinik.
Da der ikke var tegn på nogen følgelidelser, såsom sukkersyge, startede vi slankeprojektet op samme dag.

  • Trine fik udleveret Specific slankefoder til kat, FRD.
  • Doseringen på posen er indstillet efter, hvor tyk katten er, vi satte hendes startration på 55 g om dagen fordelt over to gange.
  • For at øge Milas aktivitetsniveau har Trine indvilget i at prøve følgende:
    Når hun skal give mad, hælder hun det ikke som normalt i madskålen. I stedet kaster hun hver eneste foderkugle, sådan at Mila skal løbe efter den og "fange" den. Det tager noget tid, - op til 30 min hver gang, men det giver rigtig god motion for katten, der også får afløb for sit jagtinstinkt.
  • Minus ved denne metode er tidsforbruget, og at det sviner noget mere, - men det skal forsøges.
  • Mila skal vejes hver 14. dag, og forløbet evalueres løbende. Fordi hun hader at være hos dyrlægen, blev vi enige om, at det er ok, at Trine vejer hende derhjemme hver 2. gang. Det kan man også selv gøre ved at gå på vægten med katten i favnen, - og derefter uden.  Differencen svarer da til kattens vægt. Det kan især anbefales, hvis man skifter foder eller er i tvivl om, hvor meget den skal have at spise - mange er meget i tvivl om dyrets vægt.


Mila,  5. Maj

Der er nu gået en måned af slankekuren, og det går rigtig fint fremad med Milas vægttab. Ved sidste vejning lå vægten på ca. 5,2 kg - nu er den helt nede på 5 kg. Det vil altså sige, at hun har tabt 300 g siden kuren startede hvilket svarer til et procentvist vægttab på 6%. Flot klaret!


I begyndelsen var Mila ikke meget for at spise slankefoderet,
men efter en uges tid havde hun vænnet sig til de nye tider, og
nu glider det ned med stort velbehag. Familien har også været meget ude i det gode vejr, hvilket har holdt antallet af hankatte 
i haven nede, - noget der har bevirket, at Mila opholder sig langt mere udenfor. De er også begyndt at kaste maden til hende ca. hver anden dag til stor fornøjelse for katten.

Vi fortsætter kuren og ændrer endnu ikke på den daglige fodermængde.Mila, 3. Juni

 

Mila var til kontrolvejning i dag, og vægten går langsomt og sikkert den rigtige vej, - nemlig nedad. Hun vejer nu 4,8 kg, og man begynder ligefrem at kunne se en talje på hende.

Det går fint med slankefodringen. Trine giver hende stadig 55 gram/dag, og de kaster foderpillerne til hende ca. hver 2. Dag.
Det er sommervejr, så Mila tilbringer en del tid i skyggen, men når temperaturen falder, stiger hendes aktivitetsniveau. Og så er Mila holdt op med at virke over-
drevent sulten. Hun tigger stadig lidt indimellem, men er nu begyndt at kunne lade maden stå, når hun er mæt. Før kastede hun sig over det som en ulv og var ved at forsluge sig.
 
Vi har aftalt at fortsætte med den nuværende fodermængde ca. 1 måned til, derefter sænker vi den til 50 gram/dag, så den passer med den reducerede kropsvægt.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.