Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Av av av, mine bisser

8 ud af 10 katte og hunde har tandproblemer 30. jan 2018

Mange kæledyr har tandpine eller andre problemer med tænderne, uden at det bliver opdaget. Derfor har VetFamily i februar fokus på tandsundhed, og Dyrlæge Alfred Mølgaard i Silkeborg opfordrer dig til at få efterset dit kæledyrs tænder.

Mange kæledyr har dårlige tænder, og tandproblemer gør mindst lige så ondt på dyr som på mennesker. Derfor er det vigtigt at tjekke sin hund eller kats tænder med jævne mellemrum, fortæller dyrlæge Alfred Mølgård, Silkeborg Dyrehospital.

»Otte ud af ti hunde og katte har faktisk problemer i munden, men det er desværre svært at se, fordi dyret ikke kan fortælle os det. Mange tror, at så længe dyrene spiser, kan de ikke have problemer, men både hunde og katte er desværre gode til at skjule deres smerte,« siger Alfred Mølgård.

Kom ind til tjek

Han fortæller, at det typisk er problemer som tandsten, tandkødsbetændelse, huller i tænderne og paradentose, hunde og katte lider af.

En stor del af landets dyrlæger sætter i februar fokus på tandsundhed, og derfor opfordrer Alfred Mølgård områdets hunde- og katteejere til jævnligt at komme ind til et tandeftersyn med deres kæledyr.

»I første omgang vil vi gennemgå dyrets mund og tænder, hvor vi tjekker for alle de problemer, vi typisk ser. Ofte ser vi desværre tegn på paradentose, som vi mennesker ved kan være ret smertefuldt. Derefter får vi en snak med kæledyrsejerne om, hvordan de bedst forebygger tandproblemer fremover,« forklarer Alfred Mølgård. Hvis der ved eftersynet viser sig at være behandlingskrævende tilstande, lægges der en samlet plan for behandling og forebyggelse.

Sunde dyr er glade dyr

Ligesom mennesker bør hunde og katte også jævnligt få et overordnet sundhedstjek, og Danmarks største dyrlægekæde, VetFamily, anbefaler, at kæledyrsejere opretter et sundhedsabonnement til deres dyr. Ordningen hedder AniPlan og kan blandt andet omfatte regelmæssige sundhedsundersøgelser, vaccinationer, vægtkontrol, negleklipning med mere.

Med en AniPlan-ordning tager dyrlægen sammen med ejeren ansvar for kæledyrets trivsel og sundhed, og ejeren får råd til, hvordan man kan forebygge problemer og sygdomme hos hunden eller katten. Med en fast sundhedsaftale sættes der fokus på velværet, og sunde kæledyr er oftest glade og friske kæledyr. 

»Vi ønsker alle sammen et godt liv for vores kæledyr, og det bedste vi kan gøre er at have fokus på dyrenes sundhed,« siger Alfred Mølgård.

Del denne historie
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.