Neutralisation 2017

Kattekillinger udløser desværre ikke barselsorlov. Undgå uønskede killinger! 1. maj 2017

Katteejere må tage ansvar

Der er desværre ikke kærlige familier nok til alle de killinger, der sættes i verden. I Danmark har vi et stort overskud af uønskede katte, og derfor må alle katteejere tage ansvar for deres kat og sørge for at katten ikke bliver mor – eller far!! – til flere killinger, end man mener, man kan finde hjem til.

VetFamily-klinikkerne vil gerne hjælpe med til at minimere antallet af uønskede killinger i Danmark. VetFamily* tilbyder derfor gratis øretatovering eller chipmærkning, hvis du får steriliseret eller kastreret din kat på klinikken i maj 2017. Bestil tid på din lokale klinik her.

Hvornår bliver katten kønsmoden?

De fleste killinger bliver kønsmodne i 6-7 måneders alderen, men ingen regel uden undtagelse.

Når en hunkat bliver kønsmoden, vil hun komme i løbetid. En hunkat i løbetid vil forsøge at tiltrække sig hankattes opmærksomhed ved en karakteristisk kalden og opførsel. Hun bliver urolig og ruller sig hyppigt rundt. Hvis man stryger hende over ryggen, vil hun stille sig med sænket ryg og hævet bagparti, mens hun tripper med bagbenene. En hunkat med en tydelig løbetid er ikke til at overse!. En løbetidsperiode varer normalt 4-8 dage, og hvis ikke hunkatten bliver gravid, vil hun komme i løbetid igen allerede 1-2 uger efter den forrige.

Når en hankat bliver kønsmoden, vil hans adfærd ofte ændre sig. Han begynder at strejfe mere end før. Undersøgelser har vist, at hankatte strejfer i en radius af op til 5 km fra hjemmet for at finde hunkatte. Det er derfor ikke så sært, at disse ikke-kastrerede hankatte lever et farligt liv. Tænk bare på, hvor mange trafikerede veje der skal krydses for at komme 5 km væk, og hvor mange andre hankatte den kan møde på vejen, som den lige skal prøve kræfter med! Til sammenligning bevæger en kastreret hankat sig normalt ikke mere end 500m væk fra hjemmet. Hankattens urin ændrer også duft og får en meget stærk odør, og mange hankatte begynder at strinte – det vi sige, at de sætter små urinduftmærker ca. 15 cm oppe af vægge, døre, gardiner, møbler mv. for på den måde at fortælle hunkatte og andre hankatte, at her hører den til.

Hvordan undgår man uønskede killinger?

Hvis du ikke ønsker killinger, har du i princippet to muligheder. Enten kan du få din kat neutraliseret eller give den p-piller.

Sterilisering er en neutraliseringsform, hvor dyrlægen ved en operation fjerner hunkattens livmoder og æggestokke. Når din kat er blevet neutraliseret, kommer den ikke i løbetid, og den kan ikke få killinger. En sterilisation forhindrer samtidig sygdomme i livmoder og æggestokke, som f.eks. livmoderbetændelse. Når dyrlægen udfører en sterilisation på din kat, nedsættes også risikoen for sygdommene katte-AIDS og katteleukæmi, som kan overføres ved bid og seksuel kontakt.

Hormonbehandling med p-piller er en god løsning, hvis du ønsker killinger på sigt. P-piller anbefales dog ikke i mere end et par år pga. bivirkninger.

Hvad med hankatten?

Medmindre katten er en racekat, der skal anvendes til avl, vil man gøre sin kat en tjeneste ved at lade den kastrere. En kønsmoden hankat er fuldstændig styret af sine hormoner og det eneste, der interesserer den i hele parringssæsonen, er at finde hunkatte at parre sig med. Derfor strejfer den og kan være væk hjemmefra i lang tid. Den vil tit involvere sig i voldsomme slåskampe med andre hankatte med deraf følgende bylder og risiko for smitsomme sygdomme.  En ukastreret hankat kan derfor blive en hyppig gæst hos dyrlægen.

Løsningen

Kontakt din lokale VetFamily-klinik og tal med dyrlægen om neutralisationsmulighederne. Se hvilke VetFamily-klinikker, der tilbyder gratis øretatovering eller chipmærkning i forbindelse med neutralisation af kat på klinikken i maj 2017 her. 

Del denne historie
Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud