Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

199,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
185,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her

SponsoreretFjertab/Fjerpilning

Latinsk navn: Moult

Fældning, et normalt fjerskifte

Den almindelige fældning omfatter sædvanligvis at alle fjerene, inklusive vinge- og hale-fjer, fældes, og nye fjer vokser frem. Det sker en gang om året, normalt lige før ynglesæsonen.

En delvis fældning et halvt år senere er ligeledes normalt. Dette sikrer, at fuglene ikke mister så mange fjer på een gang, at de ikke kan flyve. Fjertab, som udvikler sig til bare hudområder, er ikke normalt og bør undersøges.

Årsagen til fjertab

Der findes flere grunde til fjertab - det første skridt mod en behandling er, at udpege årsagen til problemet. Fugle udviser relativt få symptomer på sygdom. F.eks. dækker fjertab over mange forskellige sygdomme, hvoraf nogle er listet nedenfor:

 • Virussygdomme
  Polyomavirus og psittacine beak and feather disease (PFBD) er alvorlige sygdomme, som resulterer i fjertab. Din dyrlæge kan, ved at udtage prøver fra f.eks. fjer og blod fra mistænkte fugle, udpege det symptomgivende virus. Der udføres for tiden en del forskning i disse lidelser. Forebyggelse er vigtig, da de to vira ofte er fatale for smittede fugle.
 • Parasitter
  Kalkben. Knemidokoptes (kalkben) er en hudparasit, som ofte ses hos pryd- og stuefugle, specielt undulater og kanariefugle. I starten ses en hudfortykkelse på næbhud og/eller på benene. Selv om denne lidelse giver relativt tydelige symptomer, bør en diagnose stilles på baggrund af en hudprøve, som mikroskoperes for at påvise miderne.
 • Mider
  Røde blodmider, fjermider og lus er ligeledes parasitter, som lever uden på værtens hud, resulterende i kløe.
 • Giardia
  Giardia er en encellet tarmparasit, som udløser kløe i endetarmsåbningen (kloakken), med det resultat, at den smittede fugl bider sig i området omkring kloakken. Parasitten påvises ved mikroskopi af helt friske gødningsklatter, opsamlet under indlæggelse af din fugl.
 • Bakterier og svampe
  Stafylokokker og pseudomonas er bakterier, som kan give hudirritation eller kløe, og dermed fjertab på grund af pilning. En bakteriedyrkning af en prøve fra huden kan afsløre bakterierne.
  Aspergillus og candida er svampearter, som er hyppige faktorer ved infektioner hos fugle, bl.a. hudinfektioner. Hudskrab og evt. dyrkning af disse kan afsløre svampene.
 • Ernæringsbetingede hudlidelser
  Mangelsygdomme kan give sig til udtryk som hud- og fjerproblemer. Vitamin A-mangel kan give dårlig fjerkvalitet, ligesom mangel på protein giver en forlænget fældning og dårlige fjer.
 • Adfærdsproblemer
  Fjerpilning kan være et primært eller sekundært adfærdsproblem. Fugle i det fri har en mage eller en flok, som de fungerer sammen med. I fangenskab er der ofte mangel på modspil, specielt for fugle, som holdes alene. Dominansfaktorer, kedsomhed eller mangel på ynglemuligheder, territorium, mage og ynglepleje, ofte udløst af hormonale faktorer, tilfredsstilles sjældent under burforhold.
  Frygt for, eller trussel fra, andre kæledyr i hjemmet kan udløse stress. Resultatet af ovennævnte faktorer kan være adfærdsproblemer i form af overdreven soignering og fjerpilning, som senere bliver en mani fuglen ikke kan komme bort fra.
 • Andre artsfæller
  Andre fugle i buret kan være årsag til fjertab på grund af tilbagevendende angreb/kannibalisme, f.eks. i yngletiden. Fuglen, som bliver angrebet, skal sættes i et bur for sig selv i ca. 6 uger, for at fjerene kan gro ud igen. Og i nogle tilfælde er adskillelsen nødt til at være permanent.
 • Andre årsager til fjertab
  Eksterne faktorer, som f.eks. burskader, insektbid/stik og dårlig stækning af vinger, som resulterer i at fjerstumperne irriterer huden. Irritation fra desinfektionsmidler, tobaksrøg eller andre dampe som giver hudirritation.
  Kronisk sygdom (lever, nyre, mavetarm, respirationsorganer) kan udløse stressbetinget fjerpilning, eller direkte give sig til udtryk som hudproblemer og dårlig fjerkvalitet.

Produkter fra vores butik

185,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
199,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
Relaterede artikler
Polyomavirus

Hvad er polyomavirus hos fugle? Infektion med polyomavirus hos unge fugle er en akut sygdom, som i løbet af kort tid medfører mange døde fugle. Hvad er symptomerne på polyomavirus? Symptomerne er m…

Polyomavirus
Psittacine beak and feather disease (Pbfd)

Hvad er pbfd hos fugle? Pbfd er en virusinfektion med circovirus, som resulterer i dårlig fjer- og næbkvalitet. Infektionen ses især hos kakaduer, men alle papegøjer kan rammes. Infektionen svækker f…

Psittacine beak and feather disease (Pbfd)
Kalkben

Hvad er kalkben hos fugle? Kalkben er en infektion, forårsaget af en mide som lever i de overfladiske skællag på ben, hoved og næbregion. Hvad er symptomerne på kalkben? Områderne, hvor miden har…

Kalkben
Blodmider

Hvad er blodmider hos fugle? Blodmider er en bred betegnelse for flere underarter af blodsugende mider, tilhørende en familie kaldet Dermanyssus sp. Den røde blodmide er den mest almindelige. Hvad e…

Blodmider
Giardia

Hvad er giardia hos fugle? Giardia er en encellet tarmparasit, som især giver problemer hos undulater og nymfeparakitter. Hvad er symptomerne på giardia? Giardiainfektion giver i mange tilfælde i…

Giardia
Vitamin A-mangel

Hvad er vitamin A-mangel hos fugle? Vitamin A-mangel er den hyppigste form for vitaminmangel hos frøædende fugle. Hvad er symptomerne på vitamin A-mangel? Vitamin A er en vigtig faktor i dannelse…

Vitamin A-mangel
Beskæftigelse

Hvorfor skal fugle stimuleres? Synsindtryk og fysisk stimulation er vigtige elementer i en fugls liv. I forbindelse med den daglige rengøring og pasning sker der noget omkring din fugl. Ved at være…

Beskæftigelse
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.