Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

79,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 100 g Køb her
59,00 kr

Multivitamin t/fugle og gnavere, 100 ml Køb her
59,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 50 g Køb her

Sponsoreret

Diarré

Latinsk navn: Diarrhoea

Hvad er diarré hos marsvin?

Diarré er betegnelsen for afføring, der er tyndere end normalt. Det vil sige, at marsvinenes små "knolde" mister deres form. Diarréen kan i nogle tilfælde være så slem, at det nærmest er vand, der kommer ud af endetarmen. Diarré er i sig selv ikke nogen sygdom, men et symptom. Der kan være mange forskellige årsager til, at dit marsvin får diarré.

Hvad er symptomerne på diarré?

 • Lind til vandig afføring
 • Blod i afføring
 • Nedsat appetit
 • Afmagring
 • Sløvhed

Nogle af de sygdomme, der giver anledning til diarré - f.eks. pseudotuberkulose og Clostridie-infektioner forårsaget af penicillin - kan medføre, at marsvinet dør hurtigt.

Hvordan kan din dyrlæge finde årsagen til diarré?

Hvis dit marsvin går i et bur, der er til at bære, så tag bur + marsvin med til dyrlægen uden at skifte bundmaterialet. På den måde kan dyrlæge checke den sidste tids afføring og se, om der er noget i buret, der kan laves om på (f.eks. beskidte vandingsnipler). Du vil også blive udspurgt om, hvordan og med hvad, du fodrer. Dyrlægen vil desuden, ved at undersøge en afføringsprøve, kunne finde sygdomsfremkaldende bakterier, coccidier, orm, m.m.

I nogle tilfælde findes årsagen til diarréen først efter at marsvinet er dødt.
En obduktion og prøver udtaget fra de indre organer kan afsløre årsagen. Har man flere marsvin, kan man på denne måde få at vide, om der er risiko for, at nogle af de andre bliver eller er blevet smittet.

Hvorfor får marsvin diarré, og hvordan kan diarréen behandles?

De hyppigste årsager til diarré er:

 • Forkert pasning og pleje
  Marsvin er meget følsomme over for forandringer af enhver art. De skal helst have daglige rutiner, hvor de bliver fodret og har ro på bestemte tidspunkter, ellers bliver de stressede og dermed svækkes deres generelle modstandskraft mod infektioner. Det er også vigtigt, at nye foderemner bliver introduceret gradvist i små portioner i løbet af 3-4 dage. Foderet skal selvfølgelig være frisk og høet må ikke lugte muggent. Hygiejnen er også meget vigtig. Buret skal tømmes og rengøres mindst én gang om ugen. Vandbeholderen skal skiftes og rengøres dagligt. Marsvin har en tendens til at "puste" i vandingsniplen, så der kommer foder-rester i vandet. Behandlingen består i at rette op på pasningen, fjerne vådfoderet (mælkebøtte-blade, græs osv.) i en periode og give tørfoder og meget hø. Bliver diarréen ikke bedre i løbet af kort tid, skal du kontakte en dyrlæge.
 • Tandproblemer
  Alle tandproblemer giver anledning til at foderet ikke tygges tilstrækkeligt. Dette kan medføre diarré. Et eksempel på dette kan være tandspidser, som medfører sår i mundhulen.

I sjældnere tilfælde skyldes diarréen:

 • Coccidiose
  Smitter fra et marsvin til et andet. Kan være i tarmen uden at give problemer. Bryder eksempelvis frem og giver diarré, når marsvinet er stresset. Behandles med et sulfapræparat
 • Antibiotika
  Visse typer af antibiotika (penicillin, tetracyclin og ampicillin f.eks.) slår populært sagt alle de gode bakterier ihjel og overlader tarmen til de onde, sygdomsfremkaldende bakterier som f.eks. Clostridier. Det forårsager en dødelig diarré.
 • Pseudotuberkulose
  Vilde dyr, fugle osv. menes at kunne smitte marsvin via det grøntfoder, man plukker i naturen. Bakterien Yersinia, der er den faktiske årsag til diarréen, kan smitte mennesker, så marsvinet bør aflives og buret desinficeres.

Hvordan er fremtiden for dit marsvin, hvis den har diarré?

Fremtiden for det syge marsvin afhænger meget af årsagen til, at diarréen er opstået. Skyldes marsvinets diarré fejl ved pasning og pleje, kan det i de fleste tilfælde lykkes at få maven i orden igen ved at ændre på dette. Når visse bakterier (f.eks. Clostridier) er årsag til diarréen, kan marsvinet dog dø hurtigt.

Hvad er risikoen for, at dit marsvin får diarré?

Diarré er ikke nogen sjælden lidelse. De fleste tilfælde opstår, fordi marsvinene ikke bliver passet optimalt, så du kan selv være med til at forebygge diarré.

Anden viden om diarré hos marsvin?

Salmonella er en yderst sjælden årsag til diarré hos marsvin. Sygdomsforløbet kan være så hurtigt, at man ikke når at opdage diarréen, førend marsvinet er dødt.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.