Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
Mængderabat

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her

Equitop Gonex, 750 g Køb her

Sponsoreret

Brandbæger

Af Ulrik Westrup Det er en af de hyppigste planteforgiftninger hos hest

Brandbægerfamilien dækker både over engbrandbæger og vårbrandbæger. Det er en af de hyppigste planteforgiftninger hos heste.

Hvordan ser brandbæger ud?

Der er lidt forskel på udseendet af brandbægere, vårbrandbægere og engbrandbægere.

Generelt kan de beskrives som enkeltstående planter. Stænglen er varierende høj mellem 30 og 80 cm. Ved brandbægeren ses en endestillet gul kurv. Ved engbrandbægeren og vårbrandbægeren er de gule kurve ordnet i en halvskærm.

Når blomsterne springer ud ses tungeformede udstående randkroner.

Hvor kan dyrene komme i kontakt med brandbæger?

Brandbægerne er planter, som kan forekomme på græsarealer. Normalt vil husdyr græsse udenom planten, men hvis forekomsten på marken er stor, vil især heste æde den.

Det er bemærkelsesværdigt at brandbægere, som er høstet og presset med hø, bevarer deres giftige egenskab. Derfor ses brandbægerforgiftning også om vinteren.

Forekomsten af planten er stigende i takt med, at det er blevet forbudt at sprøjte brakmarkerne.

Hvilke gifte indeholder brandbæger?

Brandbægere indeholder giftstoffet pyrrolizin-alkaloid, som er skadelig ved indtagelse i store mængder. Dette vil kunne medføre nedsat leverfunktion og i værste fald død.

Hvordan viser forgiftningssymptomer sig?

Oftest ses kroniske tilfælde, hvor hesten over en længere periode dvs. 6-8 uger, indtager 50 -100 gr. daglig. Denne dosis er toksisk, dvs. fremkalder forgiftningssymptomer. Hesten vil i løbet af perioden tabe sig. Den bliver slinger og kan vandre hvileløs rundt.

Som følge af nedsat leverfunktion, vil man i nogle tilfælde kunne se fænomenet fotosensibilisering: De hvide hårpartier i pelsen vil være mere følsomme overfor sollys, hvilket giver rødme og hævelser, og det kan udvikle sig til en åben hudbetændelse, hvor huden ligefrem falder af.

For at få et akut dødeligt tilfælde skal hesten æde omkring 5% af sin legemsvægt, hvilket svarer til ca. 20 kg af planten. Dette er ikke særlig sandsynligt.

Hvad kan man gøre for at modvirke giften?

Der er ingen effektiv behandling mod den leverskade, der allerede er opstået. Man vil forsøge at give hesten et energirigt og samtidig proteinfattigt foder. Sideløbende hermed kan man indsprøjte sukkeropløsning direkte i en blodåre, for at forsøge at rette den negative energibalance, der er tilstede, og som forværrer situationen. Flere steder er det tillige angivet at man kan give hesten tilskud af aminosyren methionen. Det vigtigste er dog at fjerne hesten fra kilden til forgiftningen.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.