Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her
Tilbud
582,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her

KONG Puppy Binkie, Small Køb her

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her

SponsoreretLær hvalpen at gå pænt i snor

Af Irene Jarnved Typisk fra 8-12 uger

Måske virker det som lidt spild af tid at indlære en hvalp, der ikke trækker i linen, at gå pænt i line. Men det er det ikke. For når hvalpen er ”helt ny” og stadig er mest tryg ved at gå lige i nærheden af dig, har du de allerbedste forudsætninger for korrekt indlæring:

 • den begår ikke fejl, fordi den holder sig tæt på dig - og dermed lærer den hurtigt, hvad den får belønning for
 • du kan hele tiden bygge indlæringen op omkring succeser og undgå, at hvalpen begår fejl (fordi den i forvejen har trang til at være i nærheden af dig)

At ”gå pænt i line” er ikke en lydighedsøvelse, hvor den går på plads ved dit venstre ben. Det er hverdagsøvelse, hvor hvalpen/hunden skal lære at gå tur, snuse og hygge sig i den længde line, du giver den til rådighed – uden at den trækker.

Sådan gør du

 1. Beslut dig for, om hvalpen skal gå på din højre eller venstre side. Så slipper du for, at den går fra side til side og forstyrrer din gang eller vikler dig ind i snoren.

 2. Stil dig ved siden af hvalpen, så den er på den side, hvor du ønsker, at den skal opholde sig, når I går. Ros og snak, så den bliver opmærksom på dig – og ser, hvordan I begge to er placeret i forhold til hinanden. Dette kaldes for, at hvalpen ”tager et billede” af det korrekte opholdssted.

  Gå så et par skridt fremad, imens du roligt roser og bekræfter hvalpen i at følges med dig. Imens I begge er gående, giver du hvalpen en godbid. Nu får hvalpen gentaget at ”få taget et billede”, som styrker forståelsen for og glæden ved at opholde sig på den rigtige side af dig – og holde øje med dig.

  Gå ganske få skridt pr. gang, I træner, og giv godbidder med jævne mellemrum. Stands øvelsen, INDEN hvalpen når at begå fejl ved at komme ud i stram line.

 3. Gentag, gentag og gentag punkt 2 mange gange om dagen (blot i 10–20 sekunder, hvor hvalpen hele tiden opholder sig på samme side af dig, og hvor linen er løs).

 4. Hvis hvalpen af sig selv begynder at søge hen til dig og ”tage billedet”, skal du endelig rose den for handlingen – uanset i hvilken situation du befinder dig i. Og giv den en godbid, hvis du har en på dig.

 5. Udvidelsen af øvelsen er, at du:
  • går flere og flere skridt inden du slutter øvelsen
  • træner på steder, hvor der er flere og flere forstyrrelser
  • lader der gå længere og længere tid imellem at du giver godbid

Skab gode betingelser for indlæringen:

 • Start træningen hjemme i haven eller et andet kendt og roligt sted uden forstyrrelser, så du hjælper den til at bevare koncentrationen. Husk også, at det er vigtigt, at hvalpen er tryg i de omgivelser, du træner.
 • Brug gode godbidder til træningen. De sikrer, at hvalpen er mere opmærksom på dig og får en god oplevelse sammen med dig.
 • Hav godbidderne i en godbidstaske eller en lomme, der er let at stikke hånden i.
 • Hav ikke godbidderne i hånden, imens du træner, før du reelt skal bruge dem.
  Hvis du bare lokker hvalpen til at gå pænt ved siden af dig med en godbid foran dens snude, lærer den ikke at gå pænt i snor, men blot at følge en godbid. Og det kommer du til at fortryde, når den bliver ældre.
 • Hvalpen behøver ikke at kigge på dig for at få en godbid. Hvis ”betingelserne” for succes er til stede, skal du bekræfte korrekt adfærd:
  - at den går på samme side af dig
  - at linen ikke er stram
 • Lad linen være så lang, at hvalpen har mulighed for at bevæge sig godt en meter foran, på siden og bagved dig. Men hav ikke en to-tre meter lang line her i starten af indlæringen. For det vil vanskeliggøre at få kontakt, hvis den bevæger sig så langt fra dig.
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop